30 196 Duurzame ontwikkeling en beleid

Nr. 355 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2015

Het kabinet wil een volledig duurzame energiehuishouding in 2050 realiseren. Met het Energieakkoord is een onomkeerbare stap gezet in de energietransitie die nodig is om dit te bereiken. Het Energieakkoord is gericht op de periode tot en met 2023. Om de volgende stappen na het Energieakkoord richting te geven, werk ik aan het Energierapport 2015, dat ik uw Kamer aan het einde van dit jaar zal toezenden.

De komende maanden komen er diverse rapporten en beleidsdocumenten uit die van invloed zijn op het energiebeleid. Deze stukken hebben onderlinge raakvlakken. Om het debat met uw Kamer over deze stukken op een volledige en gestructureerde wijze te kunnen voeren, geef ik in deze brief een planning van de verschillende stukken, waarbij ik ook de onderlinge raakvlakken benoem.

Datum

Titel

Inhoud

September 2015

Energieadvies Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI)

Op mijn verzoek adviseert de RLI het kabinet over de beleidsopgaven voor het bereiken van een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Het RLI-advies is een belangrijke bouwsteen voor het Energierapport 2015.

Oktober 2015

Nationale Energieverkenning (NEV) 2015

De NEV 2015 bevat een beschouwing op de ontwikkelingen in de Nederlandse energiehuishouding en biedt inzicht in de voortgang richting de doelen van het Energieakkoord. Alle maatregelen uit het Energieakkoord die op 1 mei 2015 concreet waren ingevuld worden meegenomen in de NEV 2015.

November 2015

Voortgangsrapportage Borgingscommissie Energieakkoord

De Voortgangsrapportage van de Borgingscommissie geeft een overzicht van de acties die in het kader van het Energieakkoord uitgevoerd zijn. Daarnaast reageren de partijen bij het Energieakkoord in de Voortgangsrapportage gezamenlijk op de NEV 2015. De NEV en de Voortgangsrapportage geven samen een volledig beeld van de voortgang richting de doelen van het Energieakkoord.

In de Voortgangsrapportage wordt door de partijen ook besloten over eventuele verkenningen naar intensiveringen of aanvullende maatregelen indien de NEV 2015 hiertoe aanleiding geeft. Deze verkenningen dienen als input voor de evaluatie van het Energieakkoord in 2016.

December 2015

Energierapport 2015

In het Energierapport 2015 geeft het kabinet een integrale visie op de energievoorziening in Nederland, waarbij ook ingegaan wordt op specifieke thema’s en dilemma’s die relevant zijn richting een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Bij het opstellen van het Energierapport zal ik gebruik maken van het Energieadvies van de RLI.

Gegeven de complexiteit van het energievraagstuk hecht het kabinet sterk aan externe inbreng. Burgers, bedrijven, andere overheden en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd deel te nemen aan de dialoog over de in het Energierapport genoemde thema’s en dilemma’s en hun kennis en kunde in te brengen voor de verdere energietransitie. De Energiedialoog start in 2016 en de uitkomsten hiervan zijn een essentiële inbreng voor de Beleidsagenda die ik in het najaar van 2016 zal uitbrengen.

Najaar 2016

Evaluatie Energieakkoord, Nationale Energieverkenning (NEV) 2016 en Beleidsagenda Energierapport

In het Energieakkoord is afgesproken dat het akkoord in 2016 geëvalueerd wordt. De evaluatie van het Energieakkoord wordt gekoppeld aan het verschijnen van de NEV 2016, omdat de NEV het meest actuele inzicht geeft in de voortgang richting de doelen van het Energieakkoord. De evaluatie zal, evenals de NEV 2016, starten rond mei, waarna publicatie volgt rond oktober. Door de evaluatie te koppelen aan de NEV kan het effect van alle acties die tot 1 mei 2016 in gang gezet zijn meegenomen worden in de evaluatie. Eventuele verkenningen die gestart zijn in reactie op de NEV 2015 dienen als input voor de evaluatie.

Gelijktijdig met de evaluatie zal ik uw Kamer een Beleidsagenda aanbieden met daarin een uitwerking van de visie in het Energierapport en de uitkomsten van de Energiedialoog.

Met de evaluatie van het Energieakkoord en de Beleidsagenda Energierapport ontstaat een goed beeld van de benodigde beleidsacties richting een volledig duurzame energievoorziening voor de korte en (middel)lange termijn. Eventuele aanvullende maatregelen die op basis van de evaluatie van het Energieakkoord noodzakelijk geacht worden kunnen op deze manier goed ingepast worden in de koers die we uitzetten voor de langere termijn.

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat er veel onderlinge verbanden zijn tussen de verschillende rapporten en beleidsdocumenten en dat zij in samenhang beschouwd moeten worden. Zo geven de NEV 2015 en de Voortgangsrapportage van de Borgingscommissie samen een compleet beeld van de voortgang van het Energieakkoord en kan het Energieadvies van de RLI niet los gezien worden van het Energierapport. In het najaar van 2016 ontstaat op basis van de evaluatie van het Energieakkoord en de Beleidsagenda Energierapport goed inzicht in de volgende stappen die gezet moeten worden in de energietransitie in Nederland, waarbij maatregelen op de kortere termijn verbonden worden met de visie voor de lange termijn.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven