30 131
Nieuwe regels betreffende maatschappelijke ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning)

nr. 71
GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VERBEET EN BAKKER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 57

Ontvangen 26 januari 2006

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 5 worden, onder plaatsing van de aanduiding «1» voor de bestaande tekst drie nieuwe leden toegevoegd, luidende:

2. De gemeenteraad stelt een onafhankelijke mediation-commissie in die op verzoek van de belanghebbende een second opinion geeft en bezwaren van belanghebbenden over de uitvoering van deze wet beoordeelt en het college van burgemeester en wethouders daarover adviseert. De voorzitter van de commissie is geen lid van de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders of van een commissie ingesteld krachtens de artikelen 82 of 83 van de Gemeentewet, noch in dienst van de gemeente. De commissie stelt een openbaar jaarverslag op en zendt dit aan de gemeenteraad.

3. De onafhankelijke mediation-commissie, bedoeld in het tweede lid, stelt zich tot doel gevraagd of ongevraagd zorginhoudelijk advies uit te brengen over beschikkingen en andere besluiten die genomen zijn krachtens deze wet, alvorens de bezwaar en beroepsmogelijkheden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht worden benut. Het college van burgemeester en wethouders wordt indien het oordeel van de commissie niet overeenkomt met het oorspronkelijk genomen besluit op grond van deze wet in de gelegenheid gesteld dit besluit te herzien. Indien zij het besluit handhaaft wordt belanghebbende, gedurende zes weken in de gelegenheid gesteld alsnog conform de Algemene wet bestuursrecht bezwaar dan wel beroep aan te tekenen.

4. Indien het advies van de mediation-commissie, bedoeld in het tweede lid, niet door het college van burgemeester en wethouders wordt opgevolgd in een nieuw uit te vaardigen beschikking en belanghebbende besluit gebruik te maken van de bezwaar en beroepsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht, dan wordt het schriftelijk door de mediation-commissie uit te brengen advies betrokken in de bezwaar- en beroepsprocedure die open staat in het kader van de Algemene wet bestuursrecht.

Toelichting

Met de instelling van deze commissie wordt beoogd zowel de functie van second opinion als de mediationfunctie tot stand te brengen. De benoeming van de leden geschiedt door de gemeenteraad. Tenminste één lid wordt benoemd op voordracht van cliëntenorganisaties. De gemeenteraad regelt al het overige met betrekking tot de commissie. Deze commissie kan ook door een aantal gemeenten gezamenlijk worden ingesteld. De wijze waarop dit gebeurt dient te worden vastgelegd in de gemeentelijke WMO-verordening.

De commissie geeft op verzoek van de belanghebbende een second opinion inzake de passendheid van het aanbod van voorzieningen op grond van de WMO, zich baserend op het in artikel 3 van de WMO bepaalde, behandelt klachten inzake de uitvoering, juistheid, de kwaliteit en tijdigheid van de uitvoering van de WMO. Het oordeel van de commissie geldt als een dringend advies aan de gemeente. Indien de gemeente besluit het advies niet op te volgen, wordt betrokkene binnen zes weken in de gelegenheid gesteld de bezwaar- en beroepsprocedure te volgen conform de Awb. Het inhoudelijk beargumenteerde oordeel van de mediation-commissie zal door de bestuursorganen (in geval van beroep of bezwaar) of de bestuursrechter in het geval van administratief beroep moeten worden betrokken in de Awb-procedure. De commissie wordt gefinancierd door de gemeente.

Verbeet

Bakker

Naar boven