30 131
Nieuwe regels betreffende maatschappelijke ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning)

nr. 41
AMENDEMENT VAN HET LID VERBEET

Ontvangen 13 januari 2006

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 4 wordt vervangen door:

Artikel 4

Het college van burgemeester en wethouders is belast met uitvoering van het compensatiebeginsel dat beoogt om degene aan wie maatschappelijke ondersteuning als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g, onderdelen 4°, 5° en 6°, wordt verleend, in staat te stellen zelfredzaam te zijn en normaal maatschappelijk te participeren.

II

Onder plaatsing van de aanduiding «1» voor de bestaande tekst, wordt aan artikel 5 een lid toegevoegd, luidende:

2. In de verordening, bedoeld in het eerste lid, wordt vastgelegd de wijze waarop het college van burgemeesters en wethouders bij het verlenen van individuele voorzieningen uitvoering geeft aan het compensatiebeginsel, bedoeld in artikel 4, met name aan de mate waarin aan degene aan wie maatschappelijke ondersteuning als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g, onderdelen 4°, 5° en 6°, wordt verleend, in staat wordt gesteld zelfredzaam te zijn en normaal maatschappelijk te participeren.

III

Aan artikel 9, eerste lid, wordt een volzin toegevoegd, luidende: Tot de gemeentelijke gegevens worden in ieder geval gerekend gemeentelijke inspanningen verricht bij de uitvoering van het compensatiebeginsel, bedoeld in artikel 4, ten behoeve van prestaties inzake zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie.

IV

Aan artikel 21 wordt een zinsnede toegevoegd, luidende: , alsmede een effectrapportage met betrekking tot de resultaten van de gemeentelijke maatregelen inzake het compensatiebeginsel, bedoeld in artikel 4, met betrekking tot zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie.

Toelichting

Het compensatiebeginsel is een uitwerking van artikel 22 van de Grondwet. De invulling van de grondwettelijke zorgplicht door gemeenten als een volwaardige bestuurslaag vraagt om duidelijkheid voor de burger en beleidsruimte bij een gemeente. Het compensatiebeginsel biedt een mogelijkheid om de grondwettelijke taak van de rijksoverheid op een eigentijdse manier vorm te geven die recht doet aan de gemeentelijke autonomie en tegemoet komt aan de duidelijkheid waar een burger recht op heeft.

Het compensatiebeginsel is van toepassing op alle prestatievelden van de WMO. Het compensatiebeginsel richt zich in beginsel op zelfredzaamheid en participatie, dus het normale gebruik van een woning, het normaal voeren van een huishouding, het zich zelfstandig kunnen verplaatsen en de zelfverzorging voor mensen met beperkingen.

Het compensatiebeginsel kan niet zonder meer gelijk gesteld worden aan het verlenen van een individuele voorziening. Een gemeente moet de volle ruimte kunnen benutten om de toetsbare prestatie te kunnen leveren die in artikel 4 en de toelichting hierop wordt gevraagd.

Voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk biedt de International Classification of Functions, Disabilities and Impairments (ICF) een uniform begrippenkader en de grondslag voor de vormgeving van de indicatiestelling voor de WMO. Bij het bepalen van de compensatie kan het college van burgemeester en wethouders zijn maatregelen baseren op de persoonskenmerken van de betrokkene, op diens wensen en individuele mogelijkheden en op de aard en omvang van de beperking alsmede de relevante levensgebieden waaraan de betrokkene participeert. Tenslotte kan worden getoetst of er voldoende rekening gehouden is met de meerkosten die betrokkene moet maken.

Zonder dat er sprake is van een juridische verantwoording biedt de toevoeging inzicht in de wijze waarop een gemeente uitvoering geeft aan haar specifieke beleid ten aanzien van alle burgers met beperkingen en de verhouding met haar algemene inclusieve beleid en de effectiviteit van dit algemene beleid.

De effectrapportage draagt bij aan het inzicht dat het parlement krijgt ten aanzien van de uitvoering van gemeentelijke maatregelen die bijdragen aan de realisatie van artikel 1 van de grondwet en de realisatie van materiele gelijkheid voor mensen met beperkingen.

Verbeet

Naar boven