30 010 Gedetineerdenbegeleiding buitenland

Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2015

Hierbij ontvangt u de vijfde jaarlijkse rapportage over Nederlandse gedetineerden in het buitenland, conform de motie Pechtold met Kamerstuk 32 500 V, nr. 137.

De peildatum voor deze rapportage is vastgesteld op 1 april 2015. De vorige rapportage ging u toe op 4 augustus 2014, Kamerstuk 30 010, nr. 20.

In de bijlagen treft u een overzicht van het totaal aantal Nederlandse gedetineerden in het buitenland met 1 april 2015 als peildatum van het desbetreffende jaar en een overzicht van het totaal aantal Nederlandse gedetineerden per land op 1 april 20151.

Doelstellingen en nieuw gedetineerdenbeleid

Zoals ook in de vorige Kamerbrieven is gemeld, is het doel van gedetineerdenbegeleiding het bijdragen aan het welzijn van Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen, waaronder detentie onder menswaardige omstandigheden en het bevorderen van een adequate rechtsgang.

Met ingang van 1 januari 2015 is een nieuw gedetineerdenbeleid in werking getreden. In mijn brief van 10 oktober 2014 met Kamerstuk 30 010, nr. 21 heb ik u hierover geïnformeerd. Het nieuwe gedetineerdenbeleid beoogt de middelen en instrumenten van Buitenlandse Zaken zo doelmatig mogelijk in te zetten. Het nieuwe beleid voorziet in meer maatwerk, zodat de steun kan worden gericht op de gedetineerde die hulp echt nodig heeft. Iedere Nederlandse gedetineerde in het buitenland die heeft aangegeven consulaire bijstand te willen ontvangen, ontvangt een basispakket. Dit basispakket bevat schriftelijke informatie over consulaire bijstand en over overige instanties betrokken bij het Nederlandse gedetineerdenbeleid en een persoonlijk bezoek van een ambassademedewerker. Waar relevant en mogelijk ontvangt de gedetineerde door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gesubsidieerd juridisch advies en begeleiding bij resocialisatie in Nederland. In landen waar sprake is van een humaan gevangenisbeleid en waar sprake is van behoorlijke detentie-omstandigheden beperkt de inzet van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich tot dit basispakket. Het ministerie maakt hierbij gebruik van een lijst met landen die voldoen aan de minimumvoorwaarden die in het licht van internationale verdragen en afspraken zijn gesteld aan behoorlijke detentie-omstandigheden.

Gedetineerden die een meer uitgebreide consulaire bijstand daadwerkelijk nodig hebben, vooral in landen waar de detentie-omstandigheden te kort schieten, zullen deze bijstand op maat gesneden naar de omstandigheden ontvangen. Hierbij valt te denken aan vervolgbezoeken van een medewerker van Buitenlandse Zaken, extra zorg tijdens de detentie, een maandelijkse gift (in geld of natura) en medicijnen.

Aantallen

Op de peildatum van 1 april 2015 verbleven 2266 Nederlanders en niet-Nederlanders die in aanmerking komen voor consulaire bijstand (personen met een vreemdelingenstatus of verblijfsvergunning voor Nederland) in detentie in het buitenland. De opbouw van dit aantal is als volgt: vrouwen: 248, mannen: 2001 en (nog) onbekend: 17. Van deze 2266 gedetineerden hadden er 562 naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit.

Het merendeel van de gedetineerden (1482) verblijft in Europa, waarvan 499 in Duitsland, 161 in het Verenigd Koninkrijk, 229 in Spanje, 203 in Frankrijk en 121 in België. Daarnaast verblijven relatief veel gedetineerden in Turkije (94), de Verenigde Staten (76), Peru (71) en Marokko (50).

Van de 2266 Nederlandse gedetineerden bevonden er zich op de peildatum 317 in voorarrest, 41 waren op borgtocht vrij, 10 hadden huisarrest en 66 waren voorwaardelijk vrij.

Gronden van detentie

56% van de Nederlandse gedetineerden zaten vast vanwege een drugsdelict. De overige 44% is gearresteerd om verschillende redenen, waaronder diefstal, moord, geweldpleging, mensenhandel, zedendelicten en oplichting.

De volgende (zesde rapportage) ontvangt u medio 2016.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven