29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit

Nr. 424 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2023

Hierbij stuur ik uw Kamer het Jaarverslag RIEC-LIEC 2022 met daarin de behaalde resultaten en werkzaamheden van de tien Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) in het jaar 2022.

Jaarverslag RIEC-LIEC

De RIEC’s en het LIEC ondersteunen al meer dan 10 jaar bij de aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in Nederland. Dit doen zij onder andere door het versterken van de samenwerking binnen de overheid en met private partners en door het delen van expertise op het gebied van de bestuurlijke en integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Om beter inzichtelijk te maken hoe de RIEC’s en het LIEC uitvoering geven aan hun werkzaamheden, is dit jaar in het jaarverslag nadrukkelijker aandacht besteed aan het benoemen van concrete voorbeelden van regionale projecten en praktijkervaringen van partners.

Het RIEC-LIEC jaarverslag 2022 maakt duidelijk dat de rol van het RIEC-LIEC-bestel in de aanpak van ondermijnende criminaliteit een steeds duurzamer en fundamenteler karakter heeft gekregen. Met de extra structurele middelen die vanaf 2022 beschikbaar zijn gekomen voor de aanpak van ondermijning, is het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in het vergroten van de vaste capaciteit van de RIEC’s en het LIEC. Hierdoor kon beschikbare expertise en kennis geborgd worden. Met de vrijgekomen structurele middelen zijn daarnaast de succesvolle projecten uit de versterkingsprogramma’s van 2019–2021 voortgezet en is geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de informatievoorziening voor de RIEC-partners.

Door de inzet van de RIEC’s is in 2022 een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Zo is aan ruim 1.300 integrale casussen gewerkt en is meer dan 600 keer geadviseerd bij de toepassing van de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Daarnaast werden op het gebied van het afpakken van criminele gelden het afgelopen jaar diverse resultaten geboekt dankzij de inspanningen van regionale afpakteams, het ontwikkelen van instrumenten om witwasconstructies bloot te leggen en het aanjagen van bestuurlijk afpakken.

Het RIEC-LIEC jaarverslag richt zich primair op de landelijke resultaten binnen RIEC-LIEC. Het afgelopen jaar lag daarbij de focus met name op de doorontwikkeling en versterking van het gehele RIEC-LIEC-bestel. Een belangrijk onderdeel hiervan was het uitvoering geven aan de strategische agenda, waarin gezamenlijke ontwikkelingsdoelen voor RIEC-LIEC centraal staan. Middels de vormgeving van een aantal portefeuillethema’s – zoals bestuurlijke weerbaarheid, jonge aanwas en integrale informatiepositie – wordt uitvoering gegeven aan de strategische doelen. Met de vormgeving van specifieke portefeuillethema’s wordt gestreefd naar meer uniformering van de aanpak en versterking van de expertisefunctie.

Daarmee wordt ingespeeld op het steeds complexer geworden speelveld. De toegekende structurele financiering blijft natuurlijk ook in de toekomst een rol spellen bij de verdere ontwikkeling van het RIEC-LIEC-bestel. Het rapport «Monitor bestuurlijke aanpak georganiseerde criminaliteit»1 – dat eind 2022 verscheen en waarop ik uw Kamer recent een beleidsreactie2 heb toegezonden – schetst de positieve ontwikkeling die het RIEC-samenwerkingsverband sinds 2016 heeft doorgemaakt en doet daarbij een aantal aanbevelingen voor de toekomst.

Ook is extra geïnvesteerd in de verdere doorontwikkeling van het RIEC-LIEC-bestel op thema’s als werkprocessen, een eenduidige positionering en uitstraling naar buiten toe en de vernieuwing van de informatievoorziening. Deze doorontwikkeling zal ook in de komende jaren worden voortgezet. Tevens kan het LIEC de komende jaren de capaciteit uitbreiden, zodat het in staat is haar als maar toenemende ondersteunende taken te kunnen uitvoeren.

Het jaarverslag laat zien dat de komst van de extra structurele middelen heeft gezorgd voor een omslag van een tijdelijke versterking van het RIEC-LIEC-bestel naar een structurele aanpak op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De komende periode zal het RIEC-LIEC-bestel zich volop blijven inzetten tegen de criminele netwerken in lijn met de prioriteit van dit kabinet om georganiseerde ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Kamerstuk 29 911, nr. 386

X Noot
2

Kamerstuk 29 911, nr. 419

Naar boven