29 754 Terrorismebestrijding

Nr. 424 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 juni 2017

Bij regeling van werkzaamheden van vandaag 27 juni 2017 (Handelingen II 2016/17, nr. 92, Regeling van werkzaamheden) heeft het lid Azarkan (DENK) verzocht om een brief over de veiligheid van moskeeën te ontvangen vóór het debat over terrorismebestrijding. Hierbij voldoe ik aan dit verzoek.

Vorige week is in Londen een 47-jarige man met een busje ingereden op bezoekers van een moskee. Het is de vierde aanslag in korte tijd in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is één persoon overleden en zijn tien personen gewond geraakt. Het kabinet heeft zijn steun uitgesproken en medeleven geuit in de richting van nabestaanden en iedereen die door deze aanslag is getroffen. De Britse autoriteiten spreken over een terroristische aanslag. Of de aanslagpleger banden had met terroristische of extremistische organisaties zal moeten blijken uit onderzoek.

Dit weekend heeft de as-Soennah moskee in Den Haag een weerzinwekkende dreigbrief ontvangen waarin een verwijzing wordt gemaakt naar het plegen van een aanslag met een vrachtwagen. Hier werd extra kracht bijgezet met een meegestuurd speelgoedvrachtautootje.

Geweld tegen en bedreiging en intimidatie van moslims en Islamitische gebedshuizen is onacceptabel. Iedere dreiging tegen een gebedshuis of goedkeuring daarvan, ongeacht van welke geloofsovertuiging, zorgt ervoor dat mensen worden geraakt in de uitoefening van hun geloofsbeleving en zich onveilig voelen. Ik neem hier dan ook krachtig afstand van. Het is van groot belang dat de samenleving zich niet uit elkaar laat spelen.

Ik deel de zorgen over dreiging en geweld tegen moskeeën en hun bezoekers. De NCTV heeft samen met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het Ministerie van SZW regelmatig contact met een aantal landelijke en regionale koepels van Islamitische organisaties en moskeeën. In het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 45, welke op 23 juni jl. naar uw Kamer is gestuurd1, wordt gemeld dat de veroordeling van personen voor terrorisme die in februari 2016 een brandbom hebben gegooid naar een moskee in Enschede laat zien dat deze dreiging zich ook in Nederland kan voordoen.

Op dit moment leiden de aanslag in Londen en de bedreiging van een moskee in Den Haag niet tot algemene verhoging van het dreigingsniveau ten opzichte van moskeeën. Het onderzoek naar de dreigbrief loopt. Details over het onderzoek zijn nog niet bekend. De politie en gemeente Den Haag staan in nauw contact met het bestuur van de moskee.

De veiligheidssituatie van moskeeën wordt zowel op het lokale als het nationale niveau nauwlettend gevolgd. De NCTV heeft hierover vorige week een bericht verzonden aan de regionale eenheden van politie. Als dreiging en risico aanleiding geven voor extra maatregelen dan worden deze genomen. Beveiligingsmaatregelen worden door de lokale overheid genomen, zoals bijvoorbeeld naar aanleiding van de bedreiging die de moskee in Den Haag heeft ontvangen. Indien er aanleiding toe is kan de NCTV aanvullende maatregelen adviseren.

Moskeeën worden gestimuleerd om aangifte te doen van mogelijke strafbare feiten. Ook is het voor een snelle aanpak door de politie van belang dat verdachte situaties worden gemeld.

De NCTV en het Ministerie van SZW hebben in samenwerking met de Islamitische gemeenschappen de handreiking «Veilige Moskee» opgesteld waarin aanbevelingen en goede voorbeelden staan die behulpzaam kunnen zijn in het leveren van een bijdrage aan de vermindering van concrete spanningen en incidenten rondom moskeeën. Deze handreiking is door de NCTV aangeboden aan alle burgemeesters.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok


X Noot
1

Kamerstuk 29 754, nr. 422

Naar boven