29 700
Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 in verband met het stellen van een inburgeringsvereiste bij het toelaten van bepaalde categorieën vreemdelingen (Wet inburgering in het buitenland)

nr. 53
BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 februari 2008

1. Inleiding

Tijdens het Algemeen Overleg op 30 januari j.l heb ik met uw Algemene Commissie voor Wonen, Wijken en Integratie gesproken over de Wet inburgering in het buitenland en de aanpassing van de zak-/slaaggrens van de Toets Gesproken Nederlands. Tijdens het overleg heb uw Kamer ik toegezegd mij nader te bezinnen op mijn keuze om de zak-/slaaggrens niet eerder dan 15 maart 2008 aan te passen. In deze brief ga ik hier op in.

2. Datum aanpassing zak-/slaaggrens Toets Gesproken Nederlands

In mijn brief van 28 november 2007 (Kamerstukken II, vergaderjaar 2007–2007, 29 700, nr. 49) heb ik uw Kamer laten weten de zak-/slaaggrens per 15 maart 2008 aan te passen. Ik heb dit voornemen per 15 december 2007 gecommuniceerd via de gebruikelijke communicatiekanalen. Daarbij is gecommuniceerd dat kandidaten die zich voor 1 februari 2008 hebben aangemeld, hebben betaald én een afspraak hebben gemaakt op de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland, gegarandeerd het examen (met de huidige zak-/slaaggrens) voor 15 maart 2008 kunnen afleggen. Indien de kandidaat zich na 1 februari 2008 bij de ambassade of het consulaat-generaal meldt om een afspraak te maken, is het afhankelijk van de beschikbaarheid op de ambassade of het consulaat-generaal op welke datum de kandidaat het examen aflegt.

Bij de bepaling van de exacte datum van de aanpassing van de zak-/slaaggrens moet de nodige zorgvuldigheid in acht worden genomen. Ik heb gekozen voor de hierboven beschreven constructie, omdat ik het ten eerste van belang acht dat de kandidaten voldoende in de gelegenheid moeten zijn geweest zich voor te bereiden op de nieuwe zak-/slaaggrens. Het staat op gespannen voet met de rechtszekerheid indien de overheid een (verzwarende) wijziging in een stelsel invoert, waarop individuen zich niet of onvoldoende hebben kunnen voorbereiden. Weliswaar is het zo dat er formeel geen sprake is van een verhoging van het niveau: het geëiste niveau blijft immers niveau A1min. Echter op materieel en indiviueel niveau betekent het een verzwaring: kandidaten moeten immers meer moeite doen en meer goede antwoorden scoren om het vereiste niveau te behalen. Doordat het voornemen op 15 december is gecommuniceerd, is aan kandidaten een redelijke termijn gegeven om zich aan te melden, te betalen en contact op te nemen met de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland voor 1 februari 2008.

Ten tweede speelt ook de uitvoerbaarheid op de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland een rol. Er dient rekening te worden gehouden met de beschikbaarheid en capaciteit op de ambassades en consulaten-generaal om de examens in te plannen en af te nemen. In overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bepaald dat de ambassades en consulaten-generaal met de gekozen constructie kunnen voldoen aan de toezegging dat van alle afspraken gemaakt voor 1 februari 2008 de examens voor 15 maart 2008 kunnen plaatsvinden.

Dit alles overwegende, acht ik het niet wenselijk de ingangsdatum van de nieuwe zak-/slaaggrens nu alsnog te vervroegen. Omdat de ingangsdatum van 15 maart 2008 reeds gecommuniceerd is, zou dit ten nadele zijn van individuen en daarmee op gespannen voet staan met de rechtszekerheid.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie

C. P. Vogelaar

Naar boven