29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1131 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2021

Tijdens het plenaire debat over het burgerinitiatief «Erken fibromyalgie» op 30 september 2021 (Handelingen II 2021/22, nr. 6, debat over het burgerinitiatief «Erken Fibromyalgie» (Kamerstuk 35 826, nr. 1)) met uw Kamer heb ik toegezegd om de mogelijkheid te onderzoeken om vóór de behandeling van de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het plan van aanpak met betrekking tot de aanspraak fysio- en oefentherapie met u te delen. Dit plan van aanpak stel ik samen met beroepsgroepen fysio- en oefentherapie, Zorgverzekeraars Nederland, de Patiëntenfederatie en het Zorginstituut op. Helaas is het niet mogelijk om het plan van aanpak vóór de begrotingsbehandeling VWS met uw Kamer te delen. Wel verwacht ik het kort na de begrotingsbehandeling te kunnen verzenden. Graag wil ik met uw Kamer inhoudelijk in gesprek gaan over het plan van aanpak, bijvoorbeeld tijdens het nog in te plannen commissiedebat over het Medisch Zorglandschap of Eerstelijnszorg.

Direct na het verzenden van de brief over het stopzetten van het overgangstraject systeemadvies van 25 juni 20211, ben ik met eerdergenoemde partijen om de tafel gaan zitten om verdere stappen uit te werken. Dit om geen tijd verloren te laten gaan. Het plan van aanpak, dat de titel «naar een passende aanspraak fysio- en oefentherapie» heeft, is in vergevorderd stadium, maar vergt op een aantal punten nog nadere uitwerking. Ook vraagt de (bestuurlijke) afstemming met betrokken partijen nog enige tijd. Ik hecht eraan dat we dit proces zorgvuldig doorlopen en dat het plan van aanpak op breed draagvlak kan rekenen. Om die reden spreek ik ook met partijen buiten de fysio- en oefentherapie, zoals huisartsen en medisch specialisten.

In de planning die bij het plan van aanpak hoort, zal de toezegging opgenomen worden die ik heb gedaan om de Kamer vóór het commissiedebat pakketbeheer in 2022 te informeren over de voortgang.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge


X Noot
1

Kamerstuk 29 689, nr. 1105

Naar boven