29 628 Politie

Nr. 991 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 november 2020

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de opleiding tot het dragen van een vuurwapen voor de breed op niveau 2 opgeleide politievrijwilligers. Ik geef hiermee invulling aan de motie van de leden Van Dam (CDA) en Yesilgöz-Segerius (VVD)1. Ik ga hierbij achtereenvolgens in op de opleiding voor het dragen van een vuurwapen, de grootte van de groep politievrijwilligers op niveau 2, het onderwijsperspectief en de mogelijkheden om versnelling hierin aan te brengen.

Inzet van het vuurwapen is het ultimum remedium. Het is van groot belang dat politiemedewerkers weten in welke situaties zij het vuurwapen mogen gebruiken en dat zij daartoe bevoegd en bekwaam zijn. Zowel vrijwilligers als beroepskrachten in de GGP mogen een vuurwapen dragen als zij een politieopleiding op niveau 3 of hoger hebben voltooid. Om toegang te krijgen tot deze politieopleidingen moeten politiemedewerkers met goed gevolg een stabiliteitstest doorlopen. De vuurwapentraining is een integraal onderdeel van de opleiding. Naast schietvaardigheid gaat het in de opleiding ook zeker om de schietwaardigheid en gevaarsbeheersing. Het keuzemoment welk geweldsmiddel wordt toepast moet goed getraind worden. Medewerkers moeten de geldige wet- en regelgeving kennen. De Politieacademie verzorgt geen losse vuurwapentrainingen omdat gebruik van het dienstwapen nooit los mag worden gekoppeld van deze principes van proportionaliteit, legitimiteit en subsidiariteit.

Er zijn geen politievrijwilligers met een opleiding op niveau 2 die na alleen een vuurwapentraining bevoegd en bekwaam zouden zijn om een vuurwapen te gebruiken. Om vuurwapendragend te worden, moeten zij om de hierboven genoemde redenen tenminste de stabiliteitstest halen en de doorstroomopleiding naar niveau 3 volgen. In 2017 bleek uit een inventarisatie van het (voormalig) landelijk project Politievrijwilligers dat 827 vrijwilligers breed zijn opgeleid op niveau 2. Na doorrekening zouden 331 vrijwilligers potentieel in aanmerking komen voor een doorstroomopleiding naar niveau 3. In 2019 en 2020 zijn van deze groep 46 politievrijwilligers gestart met deze doorstroomopleiding. Hun opleiding loopt deels nog door in 2021.

Zoals eerder toegelicht in mijn antwoorden op vragen van de leden Van Dam2 en Yeşilgöz-Zegerius3, starten er volgend jaar geen nieuwe doorstroomtrajecten voor vrijwilligers van niveau 2 naar niveau 3. Dit heeft te maken met de vernieuwingsslag in het politieonderwijs en de druk op de politiecapaciteit. Voor de zomer informeerde ik uw Kamer over de initiatieven van de Politieacademie, de politie en mijn departement om het politieonderwijs toekomstbestendig te maken4. Er is gestart met de modernisering van de basispolitieopleiding, waarna de andere politieopleidingen, waaronder die voor vrijwilligers, zullen volgen. De ambities voor de vernieuwing van de basispolitieopleiding liggen hoog en vragen om een forse inspanning van Politieacademie en politie. Een goede start van de basispolitieopleiding heeft gezien de druk op de politiecapaciteit momenteel absolute prioriteit. In 2021 zal de vernieuwde basispolitieopleiding voor beroepskrachten van start gaan. Vervolgens ontwikkelt de Politieacademie voor vrijwilligers vanaf niveau 2 die willen doorstromen, een nieuwe doorstroomopleiding naar niveau 4. Dit is het niveau van de nieuwe basispolitieopleiding voor beroepskrachten. Deze nieuwe doorstroomopleiding gaat in 2022 van start. Politie en Politieacademie verkennen momenteel de mogelijkheden om de implementatie van het nieuwe vrijwilligersonderwijs, waaronder deze doorstroomopleiding, te versnellen. Zo wordt er verkend of de samenwerking met de ROC’s op dit terrein kan worden uitgebreid, of er ervaren vrijwilligers kunnen worden ingezet als docent en wat de mogelijkheden zijn om meer gebruik te maken van het erkennen van werkervaring (EVC). Gezien het belang van de taken die de vrijwilligers binnen de politieorganisatie vervullen, hecht ik waarde aan een zorgvuldige vernieuwing en implementatie van het vrijwilligersonderwijs. De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) heeft in overleg met de korpsleiding begrip uitgesproken voor de tijdsfasering. De LOPV wordt periodiek op de hoogte gehouden van en betrokken bij de initiatieven rond het onderwijs voor politievrijwilligers.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Kamerstuk 29 628, nr. 979.

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen II 2020/21, nr. 231.

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen II 2019/20, nr. 3998.

X Noot
4

Kamerstuk 29 628, nr. 962.

Naar boven