29 628 Politie

Nr. 818 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 november 2018

De Vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid heeft op initiatief van Kamerlid Helder op 16 oktober jl. het verzoek ingediend Handelingen II 2018/19, nr. 13, Regeling van Werkzaamheden) om een brief te schrijven over het krantenbericht Agenten voelen zich gevangen, verschenen in de Telegraaf van 15 oktober jl.

Het welzijn van agenten ligt mij na aan het hart en het belang hiervan kan niet vaak genoeg onderstreept worden. Ik kom dan ook graag tegemoet aan dit verzoek. In deze brief ga ik in op de in het artikel aangestipte onvrede in de organisatie, de oplossingen die de korpschef en ik daarvoor voor ogen hebben en de nieuwe politievakbond die in het krantenbericht aan bod komt.

Onvrede in de organisatie

Het artikel beschrijft onvrede onder politiepersoneel over de werking van de politieorganisatie. Bureaucratie en weinig ruimte voor eigen initiatief en de menselijke maat worden als grootste pijnpunten benoemd. Daarbij komt nog een capaciteitsprobleem waardoor agenten een onbalans ervaren in werk en privé. Ook het te hoge ziekteverzuim, veel langdurig zieken met PTSS en de kloof tussen leiding en werkvloer worden benoemd in het artikel.

Dit zijn geluiden die ik tijdens mijn werkbezoeken en in het intensieve onderhandelingstraject over de arbeidsvoorwaarden van de politie van afgelopen zomer helaas ook veelvuldig heb gehoord. De oorzaak voor deze problemen is voor een deel te verklaren door de roerige tijd die de politieorganisatie achter de rug heeft. De nationale politie is in hoog tempo gerealiseerd. Dat is een prestatie van formaat, die veel bestuurlijke moed en doorzettingsvermogen heeft gevergd. Het hoge tempo was nodig, maar had ook een prijs: de eerste jaren van het landelijke politiebestel werden gekenmerkt door een sterk gecentraliseerde bedrijfsvoering en besturing, waarin systeemlogica het leek te winnen van de bedoeling en de menselijke maat soms uit het oog werd verloren.

Samen werken aan een betere politieorganisatie

Inmiddels is de vorming van de nationale politie afgerond en is er ruimte om te werken aan de verbetering van de organisatie. De problemen die in het artikel genoemd worden zijn de meest in het oog springende problemen die wat de korpschef en mij betreft bovenaan de prioriteitenlijst staan om aangepakt te worden. Momenteel worden daar stappen in gezet. In het recent ondertekende arbeidsvoorwaardenakkoord – waarover ik u op 1 november jl. per brief heb geïnformeerd (Kamerstuk 29 628, nr. 817) – zijn afspraken gemaakt over capaciteit, duurzame inzetbaarheid, veilig en gezond werken en kwaliteit, loopbaan en onderwijs. De afspraken moeten bijdragen aan het welzijn van politiepersoneel en de doorontwikkeling van de politieorganisatie, om bij te dragen aan zichtbare inzetbaarheid van de politie in de samenleving. Voor een toelichting op het akkoord verwijs ik u naar de brief van 1 november jl. (Kamerstuk 29 628, nr. 817) Met het sluiten van het akkoord is er tevens een strategisch beraad in het leven geroepen, waarin de korpschef samen met de vakbonden en met de Centrale Ondernemingsraad (als toehoorder) bouwt aan een betere politieorganisatie. Over de voortgang van de uitvoering van het arbeidsvoorwaardenakkoord en de afspraken die de korpschef in het strategisch beraad maakt, ga ik viermaandelijks met de korpschef en de voorzitters van de politievakorganisaties in gesprek.

Ook het hoge ziekteverzuim is een hardnekkig probleem waar momenteel aan gewerkt wordt, onder andere met het plan van aanpak ziekteverzuim waarover uw Kamer op 26 april jl. geïnformeerd is (Kamerstuk 29 628, nr. 777). Voor de begrotingsbehandeling informeer ik u over de voortgang hierin.

Nieuwe vakbond

In het artikel komt Dennis Spaanstra, de initiatiefnemer van de nieuwe politievakbond MV2 aan het woord. Deze nieuwe vakbond is een afsplitsing van de beweging Malieveld 2.0, die op Facebook ontstond gedurende de onderhandelingen over het arbeidsvoorwaardenakkoord. Ik bestempel deze beweging als een fenomeen van deze tijd, waarin communicatie snel en veelal digitaal plaatsvindt. Dit geeft stof tot nadenken over de manier waarop wij met politiemedewerkers in contact treden. De korpschef en ik zouden organisatieontwikkelingen graag meer dan nu gebeurt tot stand brengen door middel van co-creatie en een continue dialoog met medewerkers. Hoe we dit precies vorm moeten geven, is een zoektocht waar de korpschef en ik samen met onze overlegpartners – de vakbonden en de medezeggenschap – uit moeten komen. De vakbonden en de medezeggenschap zijn voor ons belangrijke oren, ogen en spreekbuis van het politiepersoneel. Zij brengen knelpunten in arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid en bedrijfsvoering vaak als eerste aan het licht.

MV2 heeft bij de korpschef en mij een verzoek gedaan voor een kennismaking en toelating tot de Commissie voor georganiseerd overleg in politieambtenarenzaken (CGOP). Een afspraak met de nieuwe bond en medewerkers van mijn ministerie is gepland.

Indien er nieuwe ontwikkelingen aan de orde zijn op dit terrein zal ik uw Kamer daarover informeren.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven