29 628 Politie

32 733 Beleidsbrief Defensie

Nr. 511 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2015

Mede naar aanleiding van berichtgeving in de media heeft de vaste commissie voor Defensie mij op 16 januari jl. verzocht uitleg te geven over het sectorplan Defensie en politie. Aangezien dit plan twee sectoren behelst, is onderstaande toelichting mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie opgesteld.

Sociaal akkoord

Op 11 april 2013 hebben het kabinet en de sociale partners een sociaal akkoord gesloten (zie Kamerstuk 33 566, nr. 15). Daarin zijn afspraken gemaakt voor een structurele aanpak van de economie en de arbeidsmarkt in het licht van de crisis. Er is gekozen voor een sectorale benadering omdat niet alle sectoren in dezelfde mate door de crisis worden getroffen. Werkgevers- en werknemersorganisaties zetten zich in voor de bevordering van de instroom van jongeren, het behoud van vakkrachten en het creëren van mogelijkheden om werknemers die hun baan dreigen te verliezen van werk naar werk te begeleiden. Op deze wijze kan werkgelegenheid worden behouden en kan worden voorkomen dat de werkloosheid verder oploopt. Het kabinet heeft middelen beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van deze sectorplannen in de vorm van cofinanciering van bestaande en nieuwe maatregelen.

Sectorplan Defensie en politie

Defensie en politie functioneren voor een groot deel in een gezamenlijk werkveld. Zij worden dan ook geconfronteerd met vergelijkbare arbeidsmarktknelpunten. Na onderhandelingen tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het Ministerie van Defensie, de Nationale Politie en de werknemersorganisaties, is eind 2014 overeenstemming bereikt over een sectorplan Defensie en Nationale Politie.

Inhoud sectorplan

Het doel van dit sectorplan is om de komende twee jaar een extra stimulans te geven aan de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid bij Defensie en de Nationale Politie. Het strategisch personeelsbeleid in beide organisaties is gericht op duurzaam inzetbare werknemers binnen en buiten de organisatie en zet in op goed werkgeverschap. Het plan bestaat uit drie delen: het versterken van reeds bestaande initiatieven, een aantal gezamenlijke projecten (daar waar de samenwerking voor beide partijen een meerwaarde oplevert, met name kennisdeling) en het aanstellen van liaisonfunctionarissen om de beoogde doelen te realiseren.

Versterking bestaande initiatieven

De belangrijkste initiatieven van Defensie in het sectorplan zijn:

  • 160 werknemers worden (om)geschoold voor technische functies bij Defensie;

  • 200 jongeren zonder startkwalificatie krijgen de kans om in te stromen;

  • 3.200 werknemers krijgen scholing om hun kansen op de arbeidsmarkt zowel binnen als buiten Defensie te vergroten.

De belangrijkste initiatieven van de Nationale Politie in het sectorplan zijn:

  • 800 MBO-leerlingen worden begeleid bij een stage binnen de politie;

  • 175 werknemers worden omgeschoold naar andere functies binnen de politie;

  • 6.000 werknemers worden gesterkt in fysieke en mentale weerbaarheid;

  • 1.000 werknemers krijgen een traject om hun vaardigheden inzichtelijk te maken.

Gezamenlijke projecten

Defensie en Nationale Politie delen dezelfde uitdagingen bij het vergroten van arbeidsmarktkansen en kunnen van elkaar leren. Dit wordt gerealiseerd via een aantal projecten gericht op kennisdeling:

  • Het delen van kennis over elders verworven competenties en het waarderen en valideren daarvan, waarmee onder andere de overgang tussen politie en Defensie wordt vereenvoudigd.

  • Het verkennen van mogelijkheden voor gezamenlijke opleidingen en loopbaanpaden.

  • Het verkennen van mogelijkheden om oudere werknemers te behouden in fysiek en mentaal zware operationele functies.

  • De samenwerking van mobiliteitscentra, waarmee Defensie en politie elkaar ondersteunen bij de in- en uitstroom van medewerkers.

Liaisons

Zowel de Nationale politie als Defensie stellen een liaison aan als operationeel adviseur en aanjager voor deze projecten.

Financiering

Het totale sectorplan heeft een omvang van ongeveer € 40 miljoen. De maatregelen worden voor de helft gefinancierd uit de sectorplansubsidies. Deze cofinanciering is niet structureel, maar is als impuls bedoeld en geldt daarom voor maximaal twee jaar.

Afsluitend

Deze gezamenlijke aanpak biedt mogelijkheden voor intensivering van de samenwerking tussen beide organisaties. Over de uitvoering worden nu, zowel tussen Defensie en Nationale Politie als intern beide organisaties, afspraken gemaakt.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven