29 628 Politie

Nr. 365 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2013

Hierbij bied ik u het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie met de titel «Klimongeval Cornwall» aan1. Hierin beschrijft de Inspectie haar bevindingen, conclusies en aanbevelingen met betrekking tot het gehouden onderzoek op de locatie Cornwall in Engeland.

Aanleiding

De Politieacademie verzorgt de Urban Voorklim Opleiding (UVO) voor een bepaald type specialisten dat onder andere werkzaam is bij arrestatieteams. Deze opleiding vindt gedeeltelijk plaats in Cornwall, Engeland. Op 20 juni 2012 vond de afsluitende klimoefening van dat deel van de UVO plaats, waarbij één van de studenten ten val kwam. Hij overleed dezelfde dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ik betreur de trieste afloop van deze oefening zeer. Naar aanleiding van dit ongeval hebben de Politieacademie en het politiekorps IJsselland, de werkgever van het slachtoffer, de Inspectie verzocht een onderzoek in te stellen. Ik wil benadrukken dat ik de privacy bij dit onderzoek van groot belang acht. In verband met de ernst van deze verdrietige zaak en uit respect voor de nabestaanden is het rapport geanonimiseerd.

Hieronder ga ik in op twee kernvragen die de inspectie heeft beantwoord.

  • 1. Is er sprake van tekortkomingen in de veiligheidswaarborgen tijdens de oefening die hebben geleid tot het ongeval?

    De inspectie heeft geen tekortkomingen geconstateerd in de veiligheidswaarborgen tijdens de oefening die hebben geleid tot het ongeval. Wel heeft de inspectie aanbevelingen en verbeterpunten:

    • Het zou goed zijn om de balanstechniek en coördinatieoefeningen (open-deur techniek) en het stabiliseren daarvan in het opleidings- en lesprogramma van de UVO te borgen.

    • Bekijk tevens of er een veiligere werkwijze mogelijk is van directe hulpverlening aan ernstig gewonde personen op moeilijk bereikbare locaties (op hoogte) en borg dit in procedures en in de uitvoering daarvan.

    • Meld de UVO in het buitenland altijd aan bij de betreffende hulpdiensten, om daarmee samenwerking bij de afhandeling van een incident te bevorderen.

  • 2. Hoe wordt opleidingsbreed de veiligheid geborgd?

    De inspectie constateert dat opleidingsbreed de veiligheid op een groot aantal onderdelen van de UVO is geborgd en dat op andere onderdelen een verbeterslag mogelijk is. Van belang is dat de inspectie vaststelt dat het eindniveau wel is benoemd maar dat er geen eenduidige norm is. De Politieacademie heeft een «minimumniveau» vastgesteld zonder bovengrens.

    Onderstaand een weergave van de belangrijkste aanbevelingen en verbeterpunten.

    • Stel de eindnorm voor de niveaubepaling eenduidig vast en borg dat deze norm in praktijk de maximale moeilijkheidsgraad is waarop wordt geklommen tijdens de UVO.

    • Bezie hoeveel studiebelastingsuren noodzakelijk zijn om een bepaald niveau te bereiken, bepaal de doorlooptijd van de opleiding en houdt daarbij rekening met hersteltijd voor studenten, fysiek en mentaal.

    • Bezie de inhoud van de UVO op het onderdeel klimtechnieken en vul deze aan met ontbrekende balanstechnieken.

    • Borg de vakinhoudelijke kwaliteit van de UVO docenten door bij de functie passende aanvullende vakinhoudelijke voorwaarden te stellen en de bestaande tussentijdse niveaubepaling te formaliseren.

Beleidsreactie

Op basis van het Inspectierapport Cornwall neem ik de aanbevelingen onverkort over. Ik heb de Politieacademie verzocht hieraan uitvoering te geven, en dit te doen voordat er sprake is van een nieuwe start van de Urban Voorklim Oefening.

De minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven