Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 29628 nr. 343 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | 29628 nr. 343 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 26 november 2012
Tijdens het Algemeen Overleg Politie van 22 november 2012 heb ik uw Kamer toegezegd per brief te antwoorden op enkele vragen die mij tijdens dit Algemeen Overleg zijn gesteld.
Aangiftebereidheid
Tijdens het AO heeft uw Kamer vragen gesteld over de aangiftebereidheid. Hierbij is gevraagd welke cijfers ten aanzien van de aangiftebereidheid bekend zijn en welke maatregelen ik neem of heb genomen om ervoor te zorgen dat de aangiftebereidheid toeneemt.
Aangiftebereidheid in cijfers
De meest recente cijfers ten aanzien van de aangiftebereidheid komen uit de Integrale Veiligheidsmonitor 2011, waarover ik Uw Kamer in maart van dit jaar heb bericht.
Ten aanzien van de aangiftebereidheid wijst de IVM uit dat in 2011 van 26,3% van de ondervonden delicten aangifte is gedaan. Dit is 1,3 procentpunt hoger dan de 25% aangiften in 2010.
Maatregelen ter vergroting van de aangiftebereidheid
In mijn brief aan uw Kamer van 21 november j.l. heb ik een aantal maatregelen aangekondigd om de dienstverlening naar de burger te vergroten waardoor de aangiftebereidheid toe zal nemen. Ook de mogelijkheid van anonieme aangifte (aangifte onder nummer) draagt naar verwachting bij in de aangiftebereid van burgers. Hierover heb ik uw Kamer in mijn brief van september van dit jaar geïnformeerd.
Bestuurlijke strafbeschikking
Uw Kamer heeft mij tijdens het AO ook gevraagd of een bestuurlijke strafbeschikking overlast direct door een BOA op straat kan worden geïnd, zoals de politie dat kan. Hierbij werd door Uw Kamer verwezen naar het rapport «Bestuurlijke Strafbeschikking en Bestuurlijke Boete overlast. Evaluatie na drie jaar».1 Gezien de aard van het instrument bestuurlijke strafbeschikking overlast acht ik het niet wenselijk dat de BOA het boetebedrag direct op straat int. De uitvaardiging van de BSB behelst immers de aankondiging aan de overtreder dat een boete zal worden opgelegd door het openbaar ministerie. Het is het openbaar ministerie en niet de BOA die de boete oplegt en deze via het CJIB int. Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk om parate executie door BOA’s mogelijk te maken vanwege de opleiding en bevoegdheden die zij hebben.
Posttraumatische Stressstoornis
Tijdens het AO is mij ook gevraagd naar het 24/7-loket waar agenten zich 24 uur, zeven dagen per week kunnen melden met vragen en/of klachten over mentale weerbaarheid en mentale zorg. Alle korpsen zijn inmiddels aangesloten op dit laagdrempelige en onafhankelijke loket, dat zowel telefonisch, per e-mail als via de website (www.blauweveerkracht.nl) kan worden benaderd. Uw Kamer vroeg mij hoeveel agenten reeds zijn geholpen als gevolg van dit loket. Hierover kan ik melden dat het 24/7-loket op 25 april 2012 gestart is met een pilotfase waarin de politie-eenheid Noord, alle aspiranten en eerder uitgezonden politiemensen in vredesmissies zijn opgenomen (N=10 000). Inmiddels zijn de ervaringen van het eerste half jaar (tot en met oktober 2012) geëvalueerd en blijkt het loket 500 keer telefonisch en 77 keer per e-mail benaderd te zijn. In deze gevallen ging het vaak om een informatieverzoek en soms om een hulpvraag en/of klacht. Van de binnengekomen meldingen is er in 23 gevallen een extern hulptraject gestart en in 8 gevallen een intern hulptraject.
Ik zal tevens nagaan of de bereikbaarheid van het 24/7-loket te allen tijde optimaal is.
Uitgifte certificaten Politieacademie
Uw Kamer vroeg mij tijdens het AO ook naar het uitreiken van diploma’s en certificaten door de Politieacademie. Er is mij gevraagd of het klopt dat het uitreiken van diploma’s en certificaten achterloopt en welke maatregelen er genomen worden om dit op te lossen. Daarop kan ik antwoorden dat er de afgelopen periode hard is gewerkt om de examenachterstanden weg te werken. Onder de achterstanden valt ook het uitreiken van diploma’s en certificaten. Het wegwerken van de achterstand is nog niet volledig gerealiseerd. Op dit moment bestaat er een examenachterstand bij 96 studenten. 40 examens zijn inmiddels opnieuw ingepland.
Om het examentekort in de toekomst te voorkomen en de examencapaciteit te waarborgen worden tussen de PA, de regionale korpsen en Nationale Politie afspraken over de omvang van de examencapaciteit gemaakt.
Opbouw Operationele Sterkte
Tenslotte vroeg uw Kamer mij de opbouw van de operationele sterkte inzichtelijk te maken. De verdeling van de operationele sterkte is als volgt: 53,5% van de totale operationele sterkte is werkzaam in de handhaving en noodhulp, 16,1% in de opsporing, 5,4% bij de intake en service, 13,3% in de ondersteuning en 10,9% van de operationele sterkte is in opleiding (zie voor deze cijfers tevens het schema op blz 67 van het Jaarverslag Nederlandse Politie 2011).
De minister van Veiligheid en Justitie, I. W. Opstelten
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29628-343.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.