29 628 Politie

Nr. 258 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 mei 2011

Hierbij bied ik uw Kamer de rapportage aan van het onderzoek naar de verbetermaatregelen bij de afhandeling van in beslag genomen drugs bij de Nederlandse politie1. Dit onderzoek is gedaan door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en de Rijksauditdienst (RAD). Tegelijkertijd stel ik uw Kamer in kennis van de beleidsreactie op dit rapport. Tevens is deze brief een reactie op het verzoek van de commissie van Veiligheid en Justitie om een reactie op het artikel dat de Politie slordig bij inbeslagnames zou zijn (van 3 februari jl).

Uit het rapport blijkt dat de invoering en uitrol van een uniform landelijk protocol, teneinde een aantal verbetermaatregelen uit 2007 te implementeren, ook na herhaald waarschuwen niet geslaagd is. In het rapport wordt geschetst hoe het verbeteren van het drugsbeslag bij de regiokorpsen en bij het KLPD is verlopen.

De eindconclusie over de implementatie is duidelijk: de aanpak blijft stagneren, toezeggingen worden niet nagekomen en het afgesproken resultaat blijft uit.

Dit had niet mogen gebeuren. Ik neem de constateringen van de Inspectie en de RAD zeer serieus. Ik heb de verantwoordelijke partijen duidelijk gemaakt dat ik dit niet kan en niet zal accepteren. Het proces van in beslag genomen drugs móet zonder risico’s verlopen. De korpsen hebben mij verzekerd dat zij per direct maatregelen hebben genomen. Deze zijn onderstaand beschreven. Ik zal de korpsen hier scherp op aanspreken. Met deze maatregelen zullen de door de IOOV geconstateerde knelpunten zijn opgelost.

Regiokorpsen

De Inspectie en de RAD concluderen dat de RKC er sinds einde 2007 niet in is geslaagd om met een adequaat model-protocol voor de regiokorpsen te komen, ondanks de toezegging in 2009 om hier ultimo januari 2010 in te voorzien.

In mei 2010 heeft de Inspectie de RKC nogmaals verzocht om te voorzien in een adequaat model-protocol en te zorgen dat het drugsbeslag eind 2010 op orde is. Dit protocol was tot afronding van het rapport niet voorhanden.

Op mijn verzoek zijn door de RKC en de regiokorpsen de volgende maatregelen genomen:

  • De RKC heeft één portefeuillehouder benoemd voor het gehele beslagdossier, mét bevoegdheden tot de anderen. Hierdoor vindt nu centrale sturing plaats op het proces.

  • Op 1 april jl. is het Beslag-Interventieteam (BIT) ingericht om de in beslag name van drugs bij de politie op orde te krijgen. Dit team zal de uitrol van het proces van inbeslagnames van álle goederen begeleiden en uniformeren.

  • Op 28 april jl. is het protocol voor de inbeslagname van harddrugs vastgesteld dat voor álle korpsen van toepassing is.

  • Bij de implementatie van de landelijke protocollen zal het beslag van drugs prioritair worden opgepakt. Op 1 oktober a.s. zal de in beslag name van drugs in alle korpsen volgens protocol verlopen.

KLPD

De Inspectie en de RAD concluderen dat binnen het KLPD sprake is van onvolledige implementatie van het protocol en werkinstructies, onderschatting van wat bij feitelijke implementatie tot op de werkvloer komt kijken en het ontbreken van resultaatsturing bij de implementatie. Het KLPD constateert dat ondanks voortdurende aandacht van de korpsleiding de uitvoering van de werkinstructies en het protocol en de daaraan verbonden gedragsverandering voortdurend aandacht en sturing behoeven. Over het KLPD is het rapport uitgebreider dan over de regiokorpsen; het bevat over het KLPD meer kritische noten. Hieruit kan niet de conclusie worden getrokken dat er bij het KLPD meer mis is dan bij regiokorpsen. Het (verbeterde) protocol van het KLPD is immers in de analyse betrokken, terwijl over de implementatie van het protocol in de regiokorpsen bij het ontbreken daarvan niet valt te oordelen.

Het KLPD heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de afhandeling van in beslag genomen drugs op orde te brengen. Er is per 1 februari 2011 een diensthoofd belast met de uniformering van het beslagproces drugs binnen het KLPD. Er is tevens een stuurgroep onder leiding van de directeur recherche samengesteld die belast is met de sturing van dit project. Ook zal het KLPD actief participeren in het BIT.

Nog deze zomer zal bij het KLPD in Driebergen één centrale opslagruimte voor in beslag genomen drugs zijn ingericht, met daarbij voldoende faciliteiten voor forensische opsporing. Op 1 oktober zal bij het KLPD voor alle diensten de in beslag name van drugs volgens protocol verlopen. Hiermee zijn de verbetermaatregelen uit 2007 ook voor het KLPD adequaat verwerkt.

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven