29 628 Politie

31 066 Belastingdienst

Nr. 1185 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2023

Naar aanleiding van mijn brief van 1 februari 2023 over inzage in persoonsgegevens van gedupeerden van de toeslagenaffaire1 heeft u mij, de Minister van Justitie en Veiligheid, verzocht om de volledige lijst van samenwerkingsverbanden waar inzage is geweest in persoonsgegevens aan de Kamer te doen toekomen. Daarnaast is naar aanleiding van een vraag van het Kamerlid Leijten in het commissiedebat politie van 19 april jl. (Kamerstuk 29 628, nr. 1172) toegezegd nogmaals met de politie in gesprek te gaan om te bezien wat de politie nog verder kan betekenen voor gedupeerden van de toeslagenaffaire die zich met een inzageverzoek melden bij de politie.

Hieronder treft u de samenwerkingsverbanden die bij de Belastingdienst en de korpsleiding van de politie bekend zijn met betrekking tot gegevensverstrekking. De fiscale geheimhoudingsplicht geldt niet indien enig wettelijk voorschrift tot de bekendmaking verplicht of de bekendmaking noodzakelijk is voor de goede vervulling van een publiekrechtelijke taak van een ander bestuursorgaan. Deze laatste gevallen zijn bij regeling (art. 43c Uitvoeringsregeling AWR 1994) van de Minister van Financiën bepaald. De Belastingdienst heeft convenanten gesloten met andere overheidsorganisaties waarin afspraken zijn gemaakt over de gezamenlijke handhaving van overheidsregelingen en het onderling uitwisselen van informatie. Die convenanten zijn raadpleegbaar op de website van de Belastingdienst2:

  • Convenant samenwerking CT Infobox 2020;

  • Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van het financieel expertise centrum (FEC);

  • Convenant met de infobox Crimineel en Onverklaarbaar Vermogen (iCOV);

  • Convenant met de Interventieteams (LSI);3

  • Convenant LIEC/RIEC met onder andere het Openbaar Ministerie, Politie, Burgemeesters/korpsbeheerders en lokale besturen;

  • Convenant met de Politie inzake het gebruik van ANPR camera's van de Politie;

  • Convenant met de Politie over aanleveren gegevens referentielijsten ANPR.

Voor de politie geldt dat gegevens die zij verkrijgen en vervolgens verwerken voor hun taak conform de termijnen uit de Wet politiegegevens mogen worden verwerkt. De precieze termijn is daarbij afhankelijk van het verwerkingsdoel. Dit geldt ook voor gegevens die zij verkrijgen van andere organisaties, zoals de Belastingdienst.

Naar aanleiding van het commissiedebat politie van 19 april 2023 is het departement van Justitie en Veiligheid in gesprek gegaan met de politie om te bezien welke mogelijkheden de politie nog kan bieden aan gedupeerden van de toeslagenaffaire die zich bij de politie melden met een inzageverzoek.

De politie heeft aangegeven dat zij sinds 2021 een format voor een brief hanteert met daarin meer uitleg over bevragingen door de politie. In aanvulling daarop heeft de politie aangeboden om de privacydesks in de regionale eenheden (waar de inzageverzoeken terecht komen) te vragen om – wanneer mensen zich melden en aangeven dat zij dat doen in het kader van de toeslagenaffaire – een proces op te zetten voor de behandeling van het inzageverzoek waarin meer persoonlijke aandacht is voor de aanvrager.

Normaal wordt een inzageverzoek schriftelijk afgedaan. Indien gewenst kunnen verzoekers fysiek naar een politielocatie komen voor inzage en dan vragen stellen. Dit geldt uiteraard ook voor mensen die aangeven dat zij een verzoek doen in het kader van de toeslagenaffaire. Zij zullen een op hen toegespitste brief ontvangen met toelichting op hun inzageverzoek en kunnen fysiek inzage krijgen op een politielocatie en dan hun vragen stellen. Daarmee kan er meer uitleg gegeven worden over waarom de politie over bepaalde gegevens over mensen beschikt, en over waarom sommige gegevens niet ter inzage kunnen worden gegeven.

Ik, de Minister van Justitie en Veiligheid, heb de politie gevraagd om te blijven volgen op welke wijze dit verloopt.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yesilgöz-Zegerius

De Staatssecretaris van Financiën, M.L.A. van Rij


X Noot
1

Kamerstukken 32 761 en 31 066, nr. 260

X Noot
3

Voor meer informatie over de samenwerking binnen het convenant LSI verwijzen wij u naar de stand-van-zakenbrief over de Belastingdienst van 2 september 2022 (Kamerstuk 31 066, nr. 1100). Hierin wordt onder andere toegelicht dat de LSI-partners momenteel kijken naar de informatie-uitwisseling binnen dit convenant. Zowel de Belastingdienst als de politie nemen momenteel niet deel aan nieuw op te starten LSI-projecten.

Naar boven