29 628 Politie

Nr. 1068 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 februari 2022

De vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid heeft in haar procedurevergadering van 2 februari jl. verzocht om voorafgaand aan het CD Politie van 17 februari as. een brief te ontvangen over het bericht «Groot personeelstekort Politie – Rechercheurs speuren niet maar bewaken ambassades». Dit bericht verscheen op 2 februari bij Omroep West. Met deze brief geef ik gehoor aan dit verzoek.

In het artikel komen vertegenwoordigers van vakbonden aan het woord over de inzet van personeel van de eenheid Den Haag bij de Afdeling Bewaken en Beveiligen van de eenheid Den Haag, met name voor het uitkijken van bewakingsbeelden. Dit betreft ook rechercheurs. De bonden maken zich zorgen dat hierdoor belangrijke zaken op de plank blijven liggen. De politiechef van Den Haag geeft aan dat hij zich niet in het geschetste beeld herkent, met name waar het de belangrijke zaken betreft die op de plank blijven liggen bij de recherche.

Hij bevestigt dat de eenheid – zoals ook vele andere eenheden – met onderbezetting te kampen heeft; de situatie wordt op dit moment nog eens verslechterd door de toename van beveiligingsmaatregelen rondom bedreigde personen en uitval van personeel als gevolg van de coronapandemie. Hij geeft aan dat er zoveel als mogelijk niet-operationele capaciteit wordt ingezet voor het uitkijken van deze camerabeelden. De inzet van rechercheurs is volgens hem incidenteel en niet zodanig van omvang, dat daardoor zaken op de plank blijven liggen. Ik vertrouw erop dat dit ook – voor zover nodig – in de driehoek besproken wordt en dat de betrokken gezagen in samenspraak met de eenheidsleiding hier voor waken.

Onderbezetting bij de politie, met name in de GGP

Niet alleen de eenheid Den Haag kampt met een grote werkdruk door onderbezetting en een grote werkvraag op het gebied van bewaken en beveiligen.

Ik heb uw Kamer bij meerdere gelegenheden geïnformeerd over deze onderbezetting en de oorzaken daarvan. De verwachting is dat na 2022 deze situatie geleidelijk aan beter wordt en dat in 2024–2025 formatie en bezetting weer in balans zullen komen. Vanaf dan komt er weer ruimte voor extra aspiranten om in te stromen op de Politieacademie.

Investeringen in Bewaken en beveiligen

Zoals bekend is na de aanslag op Derk Wiersum structureel geïnvesteerd in het stelsel bewaken en beveiligen. In totaal wordt nu ruim € 30 miljoen per jaar bij de politie geïnvesteerd in cameratoezicht, een verbeterde informatiepositie, betere dreigings-inschattingen en maatregelenadviseurs voor alle eenheden en een team bewaken en beveiligen van 12 fte per eenheid. De politie verwacht deze teams eind dit jaar in alle eenheden operationeel te hebben.

In augustus vorig jaar is door het kabinet nog eens een bedrag oplopend tot 30 miljoen structureel per jaar ter beschikking gesteld om de capaciteit van de politie en de Koninklijke Marechaussee te vergroten voor de uitvoering van beveiligingsmaatregelen in het hoogste geweldsdreigingsspectrum. De commissie Bos, die het stelsel heeft beoordeeld en voorstellen heeft gedaan om het toekomstbestendig te maken, gaat ervan uit dat het aantal personen en objecten dat langdurig bewaakt en beveiligd moet worden, verder zal toenemen. En dat het stelsel daarom geconfronteerd zal worden met een capaciteitsprobleem waar de recent toegekende versterkingen maar ten dele in voorzien. Zoals aangegeven in de brief van 12 november 20211, moet in de nadere opvolging van de aanbevelingen uit het rapport van de commissie Bos duidelijk worden hoe de noodzakelijke aanpassingen zich verhouden tot de recente versterkingen in capaciteit en kwaliteit in het kader van de aanpak van ondermijning.

In het overleg met uw Kamer van 27 januari jl. heb ik aangegeven dat ik u voor het einde van het eerste kwartaal zal informeren over de nadere uitwerking van de aanbevelingen van de Commissie Bos.

Ik hoop u op deze wijze voldoende geïnformeerd te hebben.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Kamerstuk 29 911, nr. 336.

Naar boven