29 628 Politie

Nr. 1066 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2022

De politie en rijksrecherche hebben gezamenlijk onderzoek laten doen naar patronen, context en slachtoffers van politie-incidenten met fatale afloop in de periode 2016 t/m augustus 2020. Het betreft 50 zaken die door de rijksrecherche zijn onderzocht. Het rapport «Fatale politie-incidenten; Patronen bij fatale incidenten binnen de context van politieoptreden» bied ik u hierbij aan1.

Uit het onderzoek van Bureau Beke blijkt dat elk jaar gemiddeld tien mensen overlijden binnen de context van een politieoptreden. Het kan daarbij gaan om overlijden ter plekke na inzet van geweld door de politie, maar ook overlijden in een politiecel, door geweld tegen zichzelf of bijvoorbeeld na het gebruik van drank en of drugs. Wat opvalt is dat bij een groot deel van de slachtoffers sprake is van multiproblematiek, eerdere politiecontacten en verward gedrag ten tijde van het incident. Ook is er een escalatie te zien in de maanden voorafgaand aan het incident. In het coalitieakkoord wordt de noodzaak van een goede samenwerking tussen de politie en de GGZ benadrukt.

Ook blijkt uit de cijfers een oververtegenwoordiging van het aantal slachtoffers met een niet-westerse migratieachtergrond. De onderzoekers geven aan dat voor de duiding hiervan grootschaliger onderzoek nodig is.

Ieder politie-incident waarbij een persoon komt te overlijden heeft grote impact. Bij de nabestaanden, maar ook voor de betrokken politieambtenaren. Ik vind het zeer waardevol dat politie en rijksrecherche hier – om meer inzicht te krijgen en waar mogelijk van te leren – onderzoek naar hebben gedaan. Dat ondersteun ik.

Ik ga over de uitkomsten en de voornemens voor nadere uitwerking en eventueel vervolgonderzoek met de korpschef in gesprek.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven