29 628 Politie

Nr. 1009 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 maart 2021

Hierbij zend ik u het position paper «De politie van morgen en overmorgen»1.

Het handhaven en vergroten van de veiligheid in Nederland, als ook over de grenzen heen, is een opgave van continue aandacht en investeringen. Dat is niet begonnen bij dit kabinet en houdt hier ook niet op. Daarom hebben OM, Regioburgemeesters, politie en mijn departement gewerkt aan ambities voor de komende periode. Dit komt tot uiting in het position paper.

Tevens zend ik u hierbij het eindrapport van het «Onderzoek personele en materiële lasten 2021–2025» dat door PricewaterhouseCoopers Advisory N.V. (PwC) in de periode oktober–december 2020 is uitgevoerd naar het begrotingsproces van de politie2. Het onderzoek van PwC bevestigt dat in de periode 2017–2020 de extra werkzaamheden en/of capaciteit voor de politie door mijn departement van voldoende financiering zijn voorzien. Uit dit rapport blijkt ook dat het noodzakelijk is om op o.a. de thema’s cyber security, beheer- en ontwikkelkosten ICT, duurzaamheid, Politieacademie en bijzondere zorg en PTSS het fundament van de politie te versterken om de basis te leggen voor toekomstige ontwikkelingen. Het blijft van belang daarbij een evenwichtige balans te houden tussen beheersmatige aangelegenheden en ambities in de taakuitvoering van de politie.

Het PwC-onderzoek vormt een onderbouwing van het position paper waar het gaat om het creëren van een stevig fundament en beslaat grotendeels dezelfde problematiek. Het onderzoek en het position paper liggen daarmee in elkaars verlengde. Welke investeringen uiteindelijk gedaan worden is aan het volgende kabinet.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven