29 544 Arbeidsmarktbeleid

Nr. 856 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 december 2018

In deze brief informeer ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over het kabinetsbeleid met betrekking tot het aan het werk krijgen van (langdurig) werkloze vijftigplussers en de ontwikkelingen in het personeelsbestand van het Rijk, naar aanleiding van het artikel «Overheid werft veel meer jongeren dan 50-plussers» in de Telegraaf van 30 november 2018 (Handelingen II 2018/19, nr. 31, Regeling van Werkzaamheden).

Hieronder ga ik eerst in op de inzet van de overheid om vijftigplussers weer aan het werk te helpen en geef ik daarna een nadere toelichting op het personeelsbestand van het Rijk. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de vragen zoals gesteld door het lid Pieter Heerma (CDA) naar aanleiding van dit artikel te beantwoorden (Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 960).

Perspectief op werk voor vijftigplussers

Het kabinet zet vol in op het benutten van de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt aan werkzoekenden. Dit kan alleen een succes worden als de werkgevers open staan voor alle werkzoekenden, ook de vijftigplussers. In mijn brief van 27 november 2018 over werkloze ouderen heb ik daar uitgebreid bij stilgestaan (Kamerstuk 29 544, nr. 851).

De maatregelen uit het actieplan «Perspectief voor vijftigplussers» moeten de arbeidsmarktpositie van vijftigplussers verbeteren (Kamerstuk 29 544, nr. 724). Dit onder andere door ondersteuning voor werkzoekende vijftigplussers, het creëren van ontmoetingen tussen werkzoekenden en werkgevers, door te investeren in de inzetbaarheid en door middel van een campagne gericht op de beeldvorming onder werkgevers. De maatregelen uit het actieplan worden in 2019 voortgezet en geëvalueerd.

Ook zet het kabinet stevig in op de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie. Daarom is in het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) opgenomen dat het Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie (2014) een vervolg krijgt, waarbij onder andere aandacht is voor het bestrijden van discriminatie in sollicitatieprocedures en een stevige handhavende rol voor de Inspectie SZW. Op 22 november 2018 heeft de Staatssecretaris van SZW het Implementatieplan Arbeidsmarktdiscriminatie 2018–2021 naar de Tweede Kamer gestuurd (Kamerstuk 29 544, nr. 849), met daarin concrete maatregelen om de kennis over en bewustwording van de impact van discriminatie, uitsluiting en ongelijke kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en relevante partijen zoals werkgevers, personeelsfunctionarissen en ondernemingsraadleden te faciliteren om hier sneller, vaker en beter actie op te nemen. Daarnaast zal de Inspectie SZW bij bedrijven en organisaties toezien op de aanwezigheid en toepassing van werving- en selectiebeleid, met als doel discriminatie te voorkomen en tegen te gaan.

Met het breed offensief, de maatregelen uit het actieplan «Perspectief voor vijftigplussers» en actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie moeten meer mensen gaan participeren op de arbeidsmarkt, waaronder veel langdurig werkloze vijftigplussers. In het bedrijfsleven, maar ook bij overheidswerkgevers.

Vijftigplusser binnen het Rijk

Voor het goed functioneren van de samenleving is het goed functioneren van de sector Rijk, met gekwalificeerd personeel, essentieel.

Binnen het Rijk wordt personeel geworven op basis van de beste en meest passende kandidaat per functie. Het Rijk hecht waarde aan kwalitatief goed personeel ongeacht de levensfase. Op 13 juli 2018 is het Strategisch personeelsbeleid Rijk 2025 aan uw Kamer aangeboden waarin onder andere de ambitie is opgenomen om een aantrekkelijke werkgever te zijn voor jong en oud (Kamerstuk 31 490, nr. 243). Daarbij is aangegeven dat het Rijk streeft naar een evenwichtige verhouding in het personeelsbestand.

Er is binnen het Rijk ruimte voor (de instroom van) vijftigplussers. Dit is terug te zien in de samenstelling van het personeelsbestand van het Rijk. Ten opzichte van werkend Nederland werken er bij het Rijk meer vijftigplussers.

Tabel 1: Werkende Nederlandse bevolking t.o.v. rijkspersoneel uitgesplitst naar leeftijdscategorie.

Tabel 1: Werkende Nederlandse bevolking t.o.v. rijkspersoneel uitgesplitst naar leeftijdscategorie.

Bron: P-Direkt en CBS

De afgelopen 5 jaar is bij het Rijk een duidelijke groei te zien van het aantal vijftigplussers dat jaarlijks instroomt. Van 298 personen in 2013 naar 877 personen in 2017. Ten opzichte van 2013 worden er bijna drie keer zoveel vijftigplusser aangenomen binnen het Rijk. Het Rijk heeft de afgelopen jaren dus niet minder, maar juist meer vijftigplussers in dienst genomen.

Tabel 2: Instroom aantal personen Rijk, per jaar naar leeftijdscategorie

Tabel 2: Instroom aantal personen Rijk, per jaar naar leeftijdscategorie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, W. Koolmees

Naar boven