29 521 Nederlandse deelname aan vredesmissies

Nr. 336 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2016

Onder verwijzing naar de procedurevergadering van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 13 oktober jl. informeert het kabinet uw Kamer hierbij over de stand van zaken van de overdracht van helikoptercapaciteit in MINUSMA.

Nederlandse inzet overdracht helikoptercapaciteit

Zoals gemeld in de artikel 100-brief van 7 oktober jl. (Kamerstuk 29 521, nr. 327) trekt Nederland begin 2017 de helikopters terug uit MINUSMA. Het kabinet gaat hierbij uit van een naadloze overdracht en is daarover in gesprek met de VN en partners. De inspanningen van Nederland werpen hun vruchten af.

Op 31 oktober jl. heeft Duitsland de VN per brief gemeld de mogelijkheid te onderzoeken om in 2017 transport- en gevechtshelikopters in te zetten in MINUSMA. Ook Canada zal op zeer korte termijn een besluit nemen over de inzet in VN-missies. Een bijdrage aan MINUSMA is hier naar verwachting een belangrijk onderdeel van.

Op 30 november jl. heeft Duitsland aan de VN bevestigd dat het helikopters zal inzetten in MINUSMA in 2017, nog onder voorbehoud van een politiek besluit.

Mede op initiatief van Nederland werkt de VN inmiddels aan een rotatieschema voor helikoptercapaciteit in MINUSMA op langere termijn. Dit is een belangrijke ontwikkeling die ertoe moet leiden dat cruciale capaciteiten, zoals helikopters, continu beschikbaar zijn voor inzet in Mali. Voor de effectiviteit van de missie, nu en in de toekomst, is dit van groot belang.

De beslissing van Duitsland om met helikopters te gaan deelnemen aan MINUSMA, alsmede de totstandkoming van een rotatieschema in VN-verband, zijn mede het resultaat van volhardende Nederlandse inzet gedurende de afgelopen maanden. Het kabinet is verheugd te constateren dat meer en meer westerse landen bereid zijn hoogwaardige capaciteiten in VN-missies in te zetten. Dit komt de effectiviteit van dergelijke missies ten goede en het kabinet zal zich daarvoor blijven inspannen.

Planning van de overdracht aan Duitsland

Nederland is op dit moment in overleg met Duitsland over de concrete modaliteiten van de overdracht. Met het oog op de beperkte capaciteit op Kamp Castor zal de overdracht gefaseerd verlopen. De beschikbaarheid van medische evacuatiecapaciteit is een voorwaarde voor de inzet van Nederlandse militairen. De naadloze overgang van de Nederlandse (Chinook) naar de Duitse transporthelikopters (NH-90) heeft dan ook prioriteit. Om op kamp Castor tijdig plaats te kunnen maken voor de Duitse NH-90 helikopters, worden eerst de Nederlandse Apache-helikopters teruggetrokken. Het gezamenlijke streven is om per 1 maart 2017 de medische evacuatiecapaciteit volledig te hebben overgedragen aan Duitsland, zodat vanaf 1 maart ook de Chinooks kunnen worden teruggetrokken. Hiermee is de naadloze overdracht van de medische evacuatiecapaciteit een feit. De terugtrekking van de Nederlandse Chinooks biedt vervolgens ruimte voor de komst van de Duitse gevechtshelikopters (Tigers). Het Duitse streven is deze gevechtshelikopters vanaf 1 mei operationeel te laten zijn. Beide Duitse helikopters kunnen ook ’s nachts vliegen. De medevac-taak is daarmee 24/7 gegarandeerd.

Tot slot informeert het kabinet u over het feit dat de Special Operations Land Task Group (SOLTG) zijn taken in december overdraagt aan de eenheid voor langeafstandverkenning. Zoals uiteengezet in de brief van 7 oktober jl., vervult deze nieuwe eenheid dezelfde taken als de SOLTG.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven