29 502 Toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector

Nr. 60 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie1 hebben enkele fracties de behoefte om enige vragen en opmerkingen voor te leggen aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie inzake de brief van 1 februari 2011 over de stand van zaken ten aanzien van de onderhandelingen tussen de sociale partners, de acties die het kabinet onderneemt ter uitvoering van het advies van Vreeman en de Postregeling (Kamerstuk 29 502, nr. 58).

De vragen en opmerkingen zijn op 10 februari 2011 aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voorgelegd. Bij brief van 17 februari 2011 zijn ze door de staatssecretaris beantwoord.

De voorzitter van de commissie,

Van der Ham

De adjunct-griffier van de commissie,

Blacquière

Inhoudsopgave

Blz.

 

– Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

2

• Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PvdA

2

• Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

2

• Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP

3

 

– Reactie van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

3

I. VRAGEN EN OPMERKINGEN VANUIT DE FRACTIES

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PvdA

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van de «Stand van zaken met betrekking tot de postmarkt», zoals beschreven in de brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De leden van de PvdA-fractie zijn erg te spreken over het feit dat de werkgevers en werknemers weer met elkaar aan tafel willen en hopen op een nieuwe kans voor goede arbeidsverhoudingen op deze markt. Er blijven wel nog enkele vragen over, waarop de brief over de stand van zaken geen antwoord biedt:

Per wanneer zullen 80% arbeidsovereenkomsten gerealiseerd zijn? Is dat, conform de wens van (onder andere) de leden van de PvdA-fractie, uiterlijk per 21 december 2012?

Per wanneer zullen de SEO-scenario’s over het arbeidsovereenkomstenfonds gereed zijn? Worden deze aan de Kamer beschikbaar gesteld?

Zal de nieuwe algemene maatregel van bestuur (AMvB) er zeker per 1 april 2011 liggen, conform de eis van de Tweede Kamer? Zo nee, wat zijn de belemmeringen voor tijdige opstelling van deze nieuwe AMvB?

Wat is de rol van TNT in het arbeidsovereenkomstenfonds? Is het kabinet het met de leden van de PvdA-fractie eens dat deelneming door de grootste marktpartij essentieel is?

Hoe staat het met het onderzoek naar de redelijkheid van de door TNT gehanteerde tijdsnormen voor postbezorging in bepaalde wijken, die in de realiteit vaak onhaalbaar blijken te zijn?

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse postsector. Genoemde leden zijn blij te lezen dat er op constructieve wijze wordt gesproken door vakbonden en nieuwe postbedrijven. De leden van de CDA-fractie kijken met belangstelling uit naar de resultaten hiervan.

Voorts zien de leden van de CDA-fractie met belangstelling uit naar de toegezegde wijziging van de Postwet en de nieuwe Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De wijziging van de Postwet verwachten deze leden voor het komende zomerreces te ontvangen. Ten aanzien van de Postregeling is het bekend dat de leden van de CDA-fractie nog de nodige vragen hebben maar de leden van de CDA-fractie kunnen ermee instemmen dat de aanpassing van de Postregeling nu in werking treedt, mits er geen onomkeerbare stappen worden gezet. Als de evaluatie van de universele dienst, de resultaten van het onderzoek over het ex ante toezicht beschikbaar zijn, en de Postregeling geëvalueerd is. De eerste twee zaken zijn nog dit jaar te verwachten, zo schrijft de staatssecretaris. Ten aanzien van de evaluatie van de Postregeling schrijft de staatssecretaris dat hij deze op basis van de gegevens over een volledig boekjaar wil doen. Dit is begrijpelijk, maar waarom schrijft de staatssecretaris vervolgens dat hij een evaluatie van de Postregeling in 2012 wenst? Immers, 2010 was een volledig boekjaar. De leden van de CDA-fractie vragen een toezegging dat ook de evaluatie van de Postregeling nog in 2011 wordt uitgevoerd en aan de Tweede Kamer wordt gestuurd, bij voorkeur vlak na het zomerreces.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP

De leden van de SP-fractie betreuren het dat het kabinet nog steeds toestaat dat er in de postsector concurrentie is op arbeidsvoorwaarden waarbij onder het minimumloon wordt gedoken, geen doorbetaling is bij ziekte, geen vakantiegeld wordt betaald en geen rechten in het kader van de Werkloosheidswet (WW) worden opgebouwd. De nieuwe postbedrijven hadden afgesproken over te gaan tot normale arbeidscontracten. Zij hebben zich niet aan die afspraak gehouden en worden hier nu voor beloond door verder uitstel van de wettelijke verplichting om mensen in dienst te nemen met een arbeidscontract. Als het aan de leden van de SP-fractie ligt, komt er zo snel mogelijk een einde aan betaling onder het minimumloon. Concreet hebben de leden de volgende vragen:

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de procedure die de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland zou willen aanspannen tegen de AMvB, mocht die in werking treden? Hangt die dreiging nog steeds boven de markt?

Welke afspraken hebben partijen gepland in februari 2011? Hoe ziet het vervolgtraject eruit? Wat is de stand van zaken met betrekking tot het SEO-onderzoek? Zijn de eerste resultaten al bekend, aangezien partijen voor medio februari afspraken willen maken over de inrichting van het fonds en vervolgstappen?

II. REACTIE VAN DE STAATSSECRETARIS

Naar aanleiding van de brief van 1 februari 2011 (Kamerstuk 29 502, nr. 58) hebben de fracties van de PvdA, CDA en SP vragen gesteld en opmerkingen gemaakt.

Hierbij ontvangt u mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een reactie op deze inbreng.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de PvdA

De leden van de PvdA-fractie hebben gevraagd per wanneer de 80% arbeidsovereenkomsten gerealiseerd zullen zijn en of dit conform de wens van (onder andere) de leden van de PvdA-fractie, uiterlijk per 31 december 2012 zal zijn.

Het is op dit moment niet exact aan te geven wanneer de 80% zal zijn gerealiseerd. Dit zal onder andere afhangen van wat sociale partners daarover zullen afspreken. De planning is er op gericht om de AMvB per 1 april gereed te hebben en met uw Kamer te bespreken, ongeacht of er een cao tot stand is gekomen of niet.

De leden van de PvdA-fractie hebben gevraagd wanneer de SEO-scenario’s over het arbeidsovereenkomstenfonds gereed zijn en of deze aan de Kamer beschikbaar worden gesteld?

Binnenkort is er een overleg tussen een delegatie van cao-partijen en SEO. Op dit moment is niet aan te geven wanneer de scenario’s gereed zijn, maar uitgangspunt voor partijen is wel dat de scenario’s binnen afzienbare tijd gereed zullen moeten zijn in verband met de inzet van sociale partners voor 1 april 2011 een CAO te hebben afgesloten. In het aanstaande overleg met SEO zal ook de vraag aan de orde komen over het beschikbaar stellen van de scenario’s.

De leden van de PvdA-fractie hebben gevraagd of de nieuwe algemene maatregel van bestuur (AMvB) er zeker per 1 april 2011 zal liggen, conform de eis van de Tweede Kamer en zo niet wat dan de belemmeringen zijn voor tijdige opstelling van deze nieuwe AMvB.

Het kabinet zal binnenkort, na een besluit van de Ministerraad daartoe, een voorstel voor een voor een nieuwe AMvB aan de Raad van State voorleggen met het verzoek om een spoedadvies. Daarnaast is een aanpassing van de Postwet 2009 voorzien die tegelijk met het voorstel voor de AMvB aan de Raad van State zal worden voorgelegd. Deze aanpassing voorziet onder meer in de vereenvoudiging van de delegatiegrondslag.

De leden van de PvdA-fractie hebben gevraagd wat de rol is van TNT in het arbeidsovereenkomstenfonds en gewezen op de noodzaak van deelneming door de grootste marktpartij.

De cao-partijen hebben mij laten weten zich te conformeren aan het rapport van Vreeman en staan open voor deelname van TNT aan het fonds. Het is de bedoeling van partijen dat de beoogd voorzitter van het arbeidsovereenkomstenfonds het initiatief zal nemen om verder te spreken met TNT over de rol van TNT in het fonds.

De leden van de PvdA-fractie hebben geïnformeerd naar de stand van zaken van het onderzoek naar de redelijkheid van de door TNT gehanteerde tijdsnormen voor postbezorging in bepaalde wijken.

TNT heeft mij laten weten dat het onderzoek naar werktijden en de uitbetaling van meeruren loopt en dat de eerste resultaten gereed zijn.

Er is een aantal postbezorgers random geselecteerd en geïnterviewd. De bevindingen zijn:

  • 1) dat de diensttijd is gebaseerd op een gemiddelde dag; er kan dus regelmatig een (kleine) afwijking zijn tussen de gewerkte tijd en de betaalde tijd.

  • 2) de gemiddelde tijden doorgaans redelijk goed zijn bepaald. Wel is het zo dat verstoringen en uitschieters in het volume vaak niet of slechts na aandringen worden vergoed.

Binnen de organisatie is de afgelopen maanden door de bedrijfsleiding zeer duidelijk kenbaar gemaakt dat alle in redelijkheid gewerkte uren zullen worden betaald.

TNT heeft naar aanleiding van het onderzoek verdere acties vastgesteld:

  • communicatie naar postbezorgers en leidinggevenden van regels rond het betalen van vertragingen, uitschieters en opleidingstijd: de communicatie zal 16 maart gereed zijn;

  • onderzoek naar een mogelijk betere (meer variabele) bepaling van werktijden op basis van volume. Dit onderzoek moet uiterlijk medio juni gereed zijn.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

De leden van de CDA-fractie kunnen ermee instemmen dat de aanpassing van de Postregeling 2009 nu in werking treedt, mits geen onomkeerbare stappen worden gezet en vragen een toezegging dat ook de evaluatie van de Postregeling nog in 2011 wordt uitgevoerd en aan de Tweede Kamer wordt gestuurd, bij voorkeur vlak na het zomerreces.

Ik ben verheugd dat de leden kunnen instemmen met de wijziging van de Postregeling 2009. Daarmee worden geen onomkeerbare stappen worden gezet. In mijn brief van 1 februari jl. heb ik toegezegd om de evaluatie van de Postregeling in 2012 te doen. Dit heeft ook een praktische reden. De CDA-fractie stelt terecht dat 2010 een volledig boekjaar is op basis waarvan de vaststelling van de tarieven van de universele dienst kan plaatsvinden. De vaststelling van de tarieven door OPTA zal echter pas in het najaar plaatsvinden. Een evaluatie voor die tijd heeft weinig zin, omdat de vaststelling van de tarieven zelf dan niet kan worden meegenomen, hetgeen juist van belang is voor de werking van de Postregeling. Mede daarom heb ik voorgesteld de evaluatie in 2012 te laten plaatsvinden.

Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van de SP

De leden van de SP hebben gevraagd wat de stand van zaken is met betrekking tot de procedure die de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland zou willen aanspannen tegen de AMvB, mocht die in werking treden? Hangt die dreiging nog steeds boven de markt?

De Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland heeft mij laten weten dat er een gentlemen’s agreement is met de vakbonden dat, zolang zij met elkaar in gesprek zijn, geen kort geding procedure zal worden gestart.

De leden van de SP hebben gevraagd welke afspraken partijen hebben gepland in februari 2011 en hoe ziet het vervolgtraject er uit ziet. Tevens hebben zij gevraagd wat de stand van zaken is met betrekking tot het SEO-onderzoek en of er al resultaten bekend zijn, aangezien partijen voor medio februari afspraken willen maken over de inrichting van het fonds en vervolgstappen.

Partijen hebben mij laten weten dat zij op 14 februari jl. plenair overleg gevoerd hebben. Naast het plenaire overleg vindt ook overleg plaats in een kleiner, paritair comité. Dat comité wordt belast met de voorbereiding en uitwerking van zaken die in het plenaire overleg aan de orde komen. Ook voert dit comité overleg met de beoogd voorzitter van het Arbeidsovereenkomstenfonds, SEO en andere instanties. Het comité is vorige week en deze week bijeen geweest. Het volgende plenaire overleg is gepland op 2 maart.

Afsluitend wil ik de Tweede Kamer vragen om de Postregeling te ontstuiten, zodat deze in werking kan treden.


X Noot
1

Samenstelling:

Leden: Dijksma, S.A.M. (PvdA), Snijder-Hazelhoff, J.F. (VVD), Verburg, G. (CDA), Koopmans, G.P.J. (CDA), Ham, B. van der (D66), voorzitter, Smeets, P.E. (PvdA), Samsom, D.M. (PvdA), Jansen, P.F.C. (SP), ondervoorzitter, Jacobi, L. (PvdA), Koppejan, A.J. (CDA), Graus, D.J.G. (PVV), Thieme, M.L. (PvdD), Gesthuizen, S.M.J.G. (SP), Wiegman-van Meppelen Scheppink, E.E. (CU), Tongeren, L. van (GL), Ziengs, E. (VVD), Braakhuis, B.A.M. (GL), Gerbrands, K. (PVV), Lodders, W.J.H. (VVD), Vliet, R.A. van (PVV), Dijkgraaf, E. (SGP), Schaart, A.H.M. (VVD) en Verhoeven, K. (D66).

Plv. leden: Jadnanansing, T.M. (PvdA), Elias, T.M.Ch. (VVD), Ormel, H.J. (CDA), Blanksma-van den Heuvel, P.J.M.G. (CDA), Koolmees, W. (D66), Dikkers, S.W. (PvdA), Klijnsma, J. (PvdA), Irrgang, E. (SP), Groot, V.A. (PvdA), Werf, M.C.I. van der (CDA), Dijck, A.P.C. van (PVV), Ouwehand, E. (PvdD), Gerven, H.P.J. van (SP), Ortega-Martijn, C.A. (CU), Berge, C.N. van den (GL), Leegte, R.W. (VVD), Grashoff, H.J. (GL), Mos, R. de (PVV), Taverne, J. (VVD), Bemmel, J.J.G. van (PVV), Staaij, C.G. van der (SGP), Houwers, J. (VVD) en Veldhoven, S. van (D66).

Naar boven