29 407 Vrij verkeer werknemers uit de nieuwe EU lidstaten

Nr. 117 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 maart 2011

Uw Kamer heeft mij verzocht om nadere informatie naar aanleiding van een reportage in het tv-programma Nieuwsuur van woensdag 9 maart 2011 (Handelingen II 2010/11, nr. 59). In de reportage wordt een beeld geschetst dat werknemers in Polen worden geworven en vervolgens worden uitgebuit bij een Nederlandse champignonteler. Als er daadwerkelijk sprake is van uitbuiting is dat zorgwekkend en moet dat worden aangepakt. Graag ga ik in op uw verzoek op de reportage te reageren.

De reportage heeft betrekking op een in Polen gevestigd bureau, waarvan niet duidelijk is of het een wervingsbureau of uitzendbureau is. Daarom heb ik via het verbindingsbureau van de Arbeidsinspectie aan de Poolse Arbeidsinspectie gevraagd bij het betreffende bureau onderzoek in te stellen. Met de Poolse Staatssecretaris voor Werkgelegenheid en Sociaal Beleid heb ik onlangs opnieuw afgesproken dat we malafide werkgevers en clandestiene uitzendbureaus gezamenlijk aanpakken. De samenwerking met Poolse autoriteiten bij het uitwisselen van informatie verloopt goed.

In de uitzending wordt gesuggereerd dat het niet is toegestaan om met stukloon te werken. Werknemers dienen ten minste beloond te worden volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de geldende cao. Stukloon kan daarbinnen onderdeel uitmaken van de beloningssystematiek. Cao-partijen zien toe op de naleving van de cao. De SNCU heeft mij laten weten dat zij informatie hebben opgevraagd bij het betreffende bureau om na te gaan of hier sprake is van overtreding van de cao-afspraken.

De champignonsector is een van de risicosectoren waar de Arbeidsinspectie veel inspecties uitvoert. Tussen 2007 en 2009 heeft de Arbeidsinspectie in het kader van het Interventieteam Champignons 98 van de 250 Nederlandse champignonbedrijven gecontroleerd. Hierbij is door diverse overheidsdiensten veel fraude geconstateerd. Gelet op de situatie in de branche worden de activiteiten van verschillende overheidsdiensten binnen het Interventieteam voortgezet. Alle kwekerijen (handmatige pluk) in Nederland worden daarbij betrokken. Ook de in de uitzending genoemde bedrijven zullen hierbij worden betrokken. Niet alleen kwekers maar ook bedrijven voor handel en afzet krijgen overigens aandacht van het team. Als de situatie zich daarvoor leent, worden onderzoeken overgedragen aan de SIOD voor strafrechtelijke handhaving.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. De aanpak van fraude en de bestrijding van uitbuiting zijn belangrijke speerpunten van dit kabinet. Zoals toegezegd zal ik u uiterlijk 15 april 2011 informeren over het brede pakket aan maatregelen om de problemen met migranten uit Midden- en Oost-Europa aan te pakken (Kamerstukken II 2010–2011, 29 407, nr. 116).

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

H. G. J. Kamp

Naar boven