29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1060 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2023

Hierbij ontvangt u de aanbiedingsbrief van het CBR van 26 april jl. aan alsmede de kwartaalrapportage «corona-inhaalslag examens» eerste kwartaal 2023 zoals toegezegd met de brief van 3 februari 2021 (Kamerstuk 29 398, nr. 983).

De rapportage biedt inzicht in de ingehaalde theorie- en praktijkexamens en rijtesten, de actuele reserveringstermijnen voor een praktijk- en theorie-examen en het slagingspercentage voor het praktijkexamen B (bijlage 2).

Ontwikkeling reserveringstermijnen praktijkexamens B

De reserveringstermijnen voor de praktijkexamens B daalden vanaf het voorjaar van 2022 geleidelijk van 21 weken in april 2022 naar iets minder dan 12 weken eind oktober 2022. In het vierde kwartaal van 2022 liepen de reserverings-termijnen weer iets op. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de reserverings-termijnen gestabiliseerd en lagen deze eind maart gemiddeld rond de 16 weken voor het eerste B-examen. Hiermee liggen de reserveringstermijnen boven de reguliere key performance indicator (kpi) van 7 weken.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de 54 locaties voor praktijkexamens. Deze variëren van 1 week op sommige locaties in de regio tot 22 weken op locaties in de Randstad.

Als oorzaken van de relatief hoge reserveringstermijnen noemt het CBR er een drietal. Het volledige kwaliteitsborgingsprogramma voor de examinatoren wordt uitgevoerd (na twee jaar alleen risicogestuurd te zijn ingezet) waarmee het CBR voldoet aan de wettelijke eisen die gelden voor na- en bijscholing. Kwaliteitsborging behoort tot de reguliere taken van het CBR en is van belang om de kwaliteit van de kerntaken (het afnemen van examens) aantoonbaar op orde te hebben. Het volledig uitvoeren van het programma betekent wel dat minder examencapaciteit beschikbaar is. Het gaat hierbij om circa 12.650 examens.

Daarnaast is het CBR vanwege de verschillen in reserveringstermijnen tussen regio en Randstad gestart met het verplaatsen van examencapaciteit van de regio naar de Randstad. Ook dit leidt tot enig productieverlies. Bovendien is de vraag naar examens meer toegenomen dan eerder verwacht. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de vraag, met name als gevolg van migratie, bovenwaarts bijgesteld.

Prognose CBR: na de zomer daling van de reserveringstermijnen tot gemiddeld 8-10 weken einde 2023

Op basis van de prognose van het CBR van de ontwikkeling van de reserveringstermijnen is de verwachting dat de reserveringstermijnen tot en met de zomer op het huidige niveau blijven. Na de zomer zullen de reserveringstermijnen gaan dalen om einde 2023 op een gemiddelde van circa 8–10 weken uit te komen.

Deze verwachte daling is het gevolg van een afnemende vraag in de loop van het jaar (seizoenspatroon) en vooral de uitbreiding van capaciteit doordat nieuwe examinatoren uit de opleiding stromen en examens gaan afnemen. Vanaf maart 2021 hebben 82 nieuwe examinatoren met succes de opleiding afgerond en zijn inmiddels aan het werk. In deze periode zijn 57 examinatoren gestopt vanwege uitdiensttreding. Daarnaast zijn er vanaf januari 2023 52 kandidaat-examinatoren met de opleiding gestart die na de zomer examens gaan afnemen. Het CBR continueert de werving van nieuwe examinatoren.

De slagingspercentages fluctueren sinds september 2022 rond de 50% (eind maart 51,9%). Het CBR blijft onverminderd oproepen tot het verbeteren van de slagingspercentages door te investeren in een goede rijopleiding zodat kandidaten goed zijn voorbereid voor hun examen («examengereed»).

Uit recente overleggen tussen het CBR en de rijschoolbranche komt naar voren dat het merendeel van de rijschoolbranche het dan ook niet opportuun vindt om de tijdelijke maatregel van het schrappen van de tussentijdse toets, één van de mogelijke noodmaatregelen uit het plan van aanpak van het CBR begin 2021, in te zetten. Het ministerie volgt dit advies van het CBR.

De ontwikkelingen van de reserveringstermijnen worden continu gemonitord en bij de volgende kwartaalrapportage wordt u nader geïnformeerd.

In de Kamerbrief van 27 februari jl.1 is abusievelijk vermeld dat het CBR in 2022 het hoogst aantal B-praktijkexamens ooit had afgenomen (704.400). Dit is niet correct. Het aantal van 704.400 is een record, maar omvat niet alleen de auto-praktijkexamens (B), maar ook de praktijkexamens voor motor (A), brommer (AM), aanhangwagen (BE) en de tussentijdse toetsen. Het getal is ook terug te vinden in het jaarverslag van het CBR over 2022.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 1038.

Naar boven