29 398 Maatregelen verkeersveiligheid

Nr. 1037 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2023

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft op 21 december 2022 gevraagd om een reactie op de petitie «Draai de helmplicht voor snorfietsen terug», welke op 6 december 2022 is aangeboden aan de vaste commissie voor IenW. Met de petitie wordt verzocht om de helmplicht voor snorfietsen volledig terug te draaien, dan wel gedeeltelijk. Ook wordt verzocht de liefhebbers van de snorfiets hun vrijheid terug te geven en de aandacht naar grotere problemen in het verkeer en de infrastructuur te verplaatsen.

De helmplicht voor de snorfiets is op 30 juni 2022 gepubliceerd in de Staatsblad. De inwerkingtreding op 1 januari 2023 staat daarmee vast. Zoals ook in het commissiedebat verkeersveiligheid van 6 december 2022 uiteen gezet, is de helmplicht een direct gevolg van meerdere moties die door uw Kamer zijn ingediend op dit onderwerp, beginnende met de motie van het Kamerlid Von Martels van 17 januari 2019.1 Deze moties zijn met een meerderheid aangenomen (Handelingen II 2018/19, nr. 43, item 16).

Ik begrijp dat de maatregel impact heeft. Maar snorfietsrijders hebben een relatief groot risico om hoofdletsel op te lopen door een verkeersongeval. Onderzoek wijst uit dat een (goedgekeurde) helm een enorm verschil kan maken bij ongevallen.2 Daarbij is zo veel mogelijk rekening gehouden met de zorgen van snorfietsers. Zo bleek uit de internetconsultatie dat een bromfietshelm niet voor iedere snorfietser geschikt is. Bij sommige snorfietsen moet je zelf trappen, net als bij een speed-pedelec. De speed-pedelec-helm is lichter van gewicht en biedt meer ventilatie, en blijkt uit het onderzoek van TNO ook geschikt te zijn voor snorfietsers en hun eventuele passagiers. Snorfietsers hebben daarom keuzevrijheid: een goedgekeurde bromfietshelm of speed-pedelec-helm.

Daarnaast is het overstapeffect naar andere vervoersmiddelen als gevolg van deze maatregel onderzocht.3 Ook op basis van die onderzoeken mogen we verwachten dat de helmplicht een positief effect zal hebben op de verkeersveiligheid.

Hoewel ik begrijp dat het dragen van een helm door sommigen als vervelend kan worden ervaren, is deze maatregel er gekomen op basis van de bovengenoemde verkeersveiligheidsoverwegingen. Ik zie dan ook geen reden om van de helmplicht voor snorfietsers af te zien.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers


X Noot
1

Kamerstuk 29 398, nr. 652.

X Noot
2

Dam, E. van, et al, «Evaluatiestudie speed-pedelec-helm en bromfietshelm voor snorfietser», TNO-2021-R10658, 9 april 2021 en Dam, E. van, et. al., «Evaluatiestudie speed-pedelec-helm en bromfietshelm voor snorfietspassagier en snorfietsbestuurder met passagier achterop», TNO-2021-R11596, 10 september 2021.

X Noot
3

Het onderzoeksrapport is opgenomen als bijlage bij Kamerstuk 29 398, nr. 783.

Naar boven