29 323 Prenatale screening

Nr. 169 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2022

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) wordt op dit moment in onderzoeksverband TRIDENT-2 aangeboden aan zwangere vrouwen als eerste screeningstest op down-, edwards- en patausyndroom. Dit onderzoeksverband loopt op 1 april 2023 af. In het onderzoeksverband geldt voor de zwangere vrouw een eigen betaling van € 175,–. In het Coalitieakkoord «Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst» (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) is opgenomen dat de NIPT voor alle vrouwen zonder kosten beschikbaar wordt gesteld. Dit betekent dat vanaf 1 april 2023 de NIPT definitief onderdeel wordt van de prenatale screening en tevens de eigen betaling van € 175,– voor zwangere vrouwen komt te vervallen. Hiermee is een toegankelijk aanbod van de NIPT voor de lange termijn gewaarborgd.

Binnen het onderzoeksverband TRIDENT-2 is de afgelopen jaren gekeken naar de hele keten van de NIPT: de counseling aan de zwangere vrouwen, de test die wordt uitgevoerd in het laboratorium en de zwangerschapsuitkomsten. Hierbij is onder meer onderzocht hoe betrouwbaar de test is, welke keuzes zwangere vrouwen maken en waarom, en wat hun ervaringen zijn met de NIPT. Het grootste deel van de onderzoeksvragen zijn inmiddels beantwoord. Als bijlage1 bij deze brief zend ik uw Kamer de bevindingen uit de TRIDENT-2-studie.

Met het definitief onderbrengen van de NIPT in de prenatale screening zal het RIVM de landelijke regie gaan voeren. Mijn ambtsvoorganger heeft uw Kamer op 7 juli 2020 geïnformeerd dat het RIVM opdracht is verleend om alle voorbereidingen te treffen om de definitieve implementatie van de NIPT na aflopen van het onderzoeksverband mogelijk te maken (Kamerstuk 32 793, nr. 488). Deze voorbereidingen zijn in volle gang. Zo heeft het RIVM de aanbesteding afgerond voor de laboratoria die vanaf 1 april 2023 de NIPT gaan uitvoeren. Op dit moment wordt de aanbesteding voor de zogenaamde totaaloplossing (apparatuur en aanverwante diensten en verbruiksartikelen) voorbereid en uitgevoerd door de laboratoria en worden bloedafnameorganisaties gecontracteerd. Verder wordt gewerkt aan benodigde aanpassingen in ICT-systemen, worden kwaliteitsrichtlijnen opgesteld en worden beschikbare informatiematerialen geactualiseerd. Tot slot wordt ook gewerkt aan een vergunningaanvraag op grond van de Wet op het bevolkingsonderzoek.

Indien een zwangere vrouw dat wenst, kan zij ook terugkoppeling krijgen van eventueel gevonden nevenbevindingen. Beroepsgroepen werken aan een richtlijn hierover waarbij het Gezondheidsraadadvies van 7 juli 2020 als uitgangspunt geldt (bijlage bij Kamerstuk 32 793, nr. 488). De Gezondheidsraad adviseert in het rapport om alleen de nevenbevindingen terug te koppelen die naar oordeel van de beroepsgroepen en andere relevante veldpartijen klinisch relevant en ernstig zijn.

De komende periode zal nog gewerkt worden aan het inrichten van de juiste bekostigingsstructuur en zal gekeken worden hoe de NIPT ook voor vrouwen met een medische indicatie kosteloos kan worden aangeboden. De NIPT voor vrouwen met een medische indicatie valt namelijk onder het basispakket van de Zorgverzekeringswet, waarbij op dit moment nog het eigen risico geldt. Conform het coalitieakkoord is het streven dat de NIPT voor alle vrouwen kosteloos zal worden aangeboden, dus ook voor vrouwen met een medische indicatie. Hierop zal ik terugkomen in mijn brief over het basispakket van de Zorgverzekeringswet voor de zomer. Daarin zal ik tevens ingaan op de stand van zaken ten aanzien van de alternatieve bekostigingsstructuur voor prenatale screening (via de regionale centra prenatale screening).

Ik verwacht uw Kamer eind dit jaar opnieuw te kunnen informeren over de stand van zaken rond de voorbereidingen voor de definitieve implementatie van de NIPT per 1 april 2023.

Ik hoop uw Kamer zo voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven