29 282 Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector

Nr. 558 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 februari 2024

Hierbij stuur ik naar aanleiding van het verzoek van uw commissie van 18 januari 2024 (kenmerk: 2024Z00532) een reactie op de door de commissie ontvangen burgerbrief d.d. 5 januari 2024 over «Voorstel voor aanpassing BIG-registratie voor personeelstekort in de zorg». Een afschrift van deze brief zal ook aan de opsteller van de burgerbrief verzonden worden.

Ik vind het bewonderenswaardig om te zien met hoeveel passie zich meer dan 1,4 miljoen mensen elke dag weer inzetten voor onze zorg. En ik waardeer het zeer dat er creatief wordt meegedacht hoe de personeelstekorten in de zorg verminderd kunnen worden.

In onderhavige burgerbrief wordt door de opsteller een voorstel gedaan om het personeelstekort in de zorg een boost te geven. Hiertoe stelt hij voor om de herregistratievereisten die gelden in het kader van de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) voor gepensioneerden zorgverleners, te versoepelen. In de brief wordt een voorbeeld genoemd van een gepensioneerd Klinisch Psycholoog, die weer twee dagen in de week gaat werken, maar niet kan voldoen aan de herregistratievereisten op grond van de gewerkte uren.

Hierover kan ik u melden dat de uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij is voor iedereen. Een uitzondering hierop vormen de beroepen die worden gereguleerd in de Wet BIG om de kwaliteit van zorgverleners te borgen en de patiëntveiligheid te bewaken. Beroepsbeoefenaren van deze beroepen zijn voor het behoudt van de BIG-registratie verplicht om zich vijfjaarlijks te herregistreren. Om aan de werkervaringseis te kunnen voldoen dient een zorgverlener gedurende vijf jaar lang, gemiddeld 1 dag in de week werkzaam te zijn in het deskundigheidsgebied van het betreffende beroep. Als de herregistratie niet kan plaatsvinden door middel van de gewerkte uren in het beroep, dan kan de bekwaamheid voor herregistratie ook worden aangetoond via het behalen van het Periodiek Registratie Certificaat (PRC).

Indien gepensioneerde zorgverleners graag een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse zorg, zijn er diverse mogelijkheden. Gepensioneerde zorgverleners zonder BIG-registratie kunnen gebruik maken van de opdrachtregeling uit de Wet BIG. Deze regeling houdt in dat een niet-BIG geregistreerde zorgmedewerker (opdrachtnemer) in opdracht van een zelfstandig bevoegde BIG-geregistreerde (opdrachtgever) voorbehouden handelingen mag uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat de opdrachtregeling beter benut gaat worden en zo bijdraagt aan meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is in oktober 2023 hierover voorlichting gestart.1

Daarnaast heeft niet iedere zorgverlener een BIG-registratie nodig om in de zorg te kunnen werken. Er zijn diverse zorgberoepen die niet beschermd zijn noch een beschermde titel hebben. Zo wordt in de brief bijvoorbeeld een tekort aan psychologen genoemd. Hierover kan ik melden dat iedereen die de opleiding psychologie heeft afgerond zichzelf psycholoog mag noemen bij het verlenen van individuele gezondheidszorg, zonder dat daarbij een BIG-registratie is vereist. Ook een Klinisch Psycholoog kan na verlies van zijn BIG-registratie als psycholoog in de gezondheidzorg werken.

Ten slotte wil ik graag benadrukken dat het herregistratieproces geen belemmering moet zijn voor (voormalig) zorgverleners om hun bijdrage aan de Nederlandse zorg te kunnen leveren. Echter onderhavig voorstel waarbij de werkervaringseis zou worden losgelaten kan vanuit oogpunt patiëntveiligheid niet worden gehonoreerd. Bovendien biedt de huidige wet- en regelgeving diverse opties voor deze zorgverleners. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering, dit blijft een continu proces. In dit kader is recentelijk de drempel voor de herregistratie verlaagd met het afschaffen van de tweejaar-werkonderbrekingeis.2

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

Naar boven