29 247 Acute zorg

Nr. 243 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 september 2017

De NZa heeft onderzoek gedaan naar wat er nog kan verbeteren in de samenwerking tussen de spoedeisende hulp (SEH) en de huisartsenpost (HAP) om te zorgen dat patiënten voor lichte behandelingen door de huisarts behandeld worden, en niet onnodig op de spoedeisende hulp. Hierbij ontvangt u de resultaten.

Conclusie NZa monitor

De NZa concludeert dat als de SEH en HAP goed samenwerken, de HAP meer lichte spoedvragen kan opvangen. Hierdoor krijgt de SEH meer ruimte om complexe spoedzorg te verlenen. Deze substitutie kan de kosten van de acute zorg verlagen. Naast kostenvermindering zijn ook de drukte en lange wachttijden op de SEH een belangrijke reden om de samenwerking tussen HAP’s en SEH’s te versterken. De NZa constateert dat er voldoende mogelijkheden zijn om de verschillende samenwerkingsvormen tussen SEH en HAP te financieren. Maar dat er tegelijkertijd meer gedaan kan worden om de samenwerking tussen SEH en HAP te stimuleren. Aandachtspunten zijn er vooral in de Randstad. In de grote steden wordt in verhouding minder samengewerkt.

Aanbevelingen

  • De NZa roept zorgaanbieders en zorgverzekeraars op om in ieder geval in de grote steden afspraken te maken om de samenwerking tussen SEH en de HAP te intensiveren. Zowel in de avond-, nacht- en weekenduren als overdag.

  • De NZa roept de brancheorganisaties LHV, InEen, VPH en de NVZ op om een protocol voor terugverwijzen tussen ziekenhuizen en huisartsenpraktijken op te stellen om onnodige behandelingen overdag in het ziekenhuis te voorkomen.

  • De NZa adviseert zorgverzekeraars om de SEH te belonen met behulp van een shared savingsmodel zodat SEH’s meedelen in de besparingen wanneer zij patiënten effectief verwijzen naar de eerstelijn.

  • De NZa geeft aan dat het belangrijk is dat eerstelijnsdiagnostiek ook in de anw-uren kan worden uitgevoerd op de HAP.

  • De NZa stelt dat zorgaanbieders en patiëntorganisaties samen moeten werken om betere informatie over beschikbaarheid en bereikbaarheid van spoedzorg voor patiënten te realiseren.

Acties NZa

Naar aanleiding van deze monitor zal de NZa de volgende acties ondernemen:

  • De NZa gaat in gesprek met zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de samenwerking tussen SEH en HAP in de grote steden te verbeteren en het aantal lichte behandelingen op de SEH te verminderen.

  • De NZa maakt het mogelijk per januari 2018 dat een eerstelijns aanspreekpunt overdag gedeclareerd kan worden met de zogenoemde O&I-prestaties.

  • De NZa gaat met partijen in gesprek over de verbetering van de registratie van zelfverwijzers en de verdeling tussen lichte en zware behandelingen op de SEH.

  • De NZa zal de voortgang van substitutie in de spoedzorg de komende jaren nauwlettend blijven volgen

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de bijgevoegde monitor1.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven