28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 303 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 januari 2011

Op 11 januari 2011 hebt u, naar aanleiding van het geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling en in het afgelopen weekend in Almere, Hoorn en Steenbergen, besloten een spoeddebat te houden over «Meer geweld tegen hulpverleners». Op uw verzoek informeren mijn ambtsgenoot van Veiligheid en Justitie en ik u over de aanpak van geweld tegen hulpverleners.

Cijfers jaarwisseling

In een artikel1 in de Telegraaf van zaterdag 8 januari jl. wordt ingegaan op geweld tegen hulpverleners rond de jaarwisseling. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft op 6 januari 2011 een definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling 2010–2011 aan uw Kamer gestuurd (kamerstuk 32 500 VI, nr. 76). Uit deze rapportage blijkt dat:

  • Het aantal geweldsincidenten tegen werknemers met een publieke taak is teruggelopen van 303 vorig jaar naar 173 dit jaar.

  • Het aandeel zwaardere delicten hierbinnen fors is afgenomen.

  • Het aantal aanhoudingen op grond van geweld tegen werknemers met een publieke taak is toegenomen. Dit jaar zijn er 177 personen aangehouden tegenover 108 vorig jaar.

  • Het aantal inverzekeringgestelden is eveneens toegenomen van 22 vorig jaar naar 31 dit jaar.

Het geweld tegen werknemers met een publieke taak rond de jaarwisseling is afgenomen. De handhaving – en daarmee de pakkans – rond dit thema is toegenomen. Op grond van deze cijfers concludeer ik dat het stellen van duidelijke grenzen – het «minder tolereren en eerder optreden» – werkt. Toch is er alles bij elkaar nog altijd sprake van onacceptabel veel geweld tijdens de jaarwisseling. Pas als alle agenten, brandweerpersoneel, ambulancemedewerkers en andere medewerkers met een publieke taak hun werk onbelemmerd kunnen doen, is er reden tot tevredenheid.

Voor overige cijfers verwijs ik naar de eerder aan u toegezonden rapportage. Verder zal in februari 2011 een brief aan de Tweede Kamer worden verzonden over de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling met het definitieve overzicht van onder meer het aantal incidenten, aanhoudingen en de toepassing van (super)snelrecht.

Incidenten weekend

In het weekend van 8 en 9 januari 2011 is in Almere, Steenbergen en Hoorn door groepen jongeren geweld gepleegd tegen de politiemensen. Bovengenoemde gevallen van het zich tegen de politie keren van het publiek en het gebruikte geweld is ernstig en onacceptabel. Het zijn lokale voorvallen waarbij wij ervan uitgaan dat het lokale bestuur de situatie in ogenschouw neemt en hierop haar verantwoordelijkheid neemt en zonodig adequate maatregelen treft.

Aanpak

Het programma van Veilige Publieke Taak van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kent een dadergericht karakter met elkaar versterkende kernelementen, het stellen van grenzen, het vergroten van de pakkans en het geven van een verzekerde (lik-op-stuk) reactie door werknemers, werkgevers, politie en openbaar ministerie. Het (super)snelrecht is een van de instrumenten die hierbij worden toegepast.

Deze bovenstaande elementen hebben, verstevigd met de aankondiging van een verhoging strafeis bij geweld tegen werknemers met een publieke taak2, ook aan de basis gestaan van de aanpak door de vele partijen bij de jaarwisseling. Het resultaat hiervan is dat er een positieve kentering zichtbaar is ten aanzien van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak.

Een vergelijkbare kentering zie ik bij organisaties en sectoren die al langere tijd eenzelfde aanpak hanteren. Om deze aanpak verder uit te dragen zijn een aantal landelijke werkgevers de afgelopen periode intensief ondersteund, zijn in vijf politieregio’s pilots gestart om de samenwerking in keten te intensiveren en zijn er in elk van de 11 arrondissementen bijeenkomsten gehouden in samenwerking met politie en het openbaar ministerie. Ik heb u daar in de voortgangsrapportage van het programma Veilige Publieke Taak3 over geïnformeerd, welke geagendeerd staat voor een overleg met de Tweede Kamer op 25 januari aanstaande.

Hoewel elk incident er één te veel is en de gevolgen voor de betrokken werknemers groot kunnen zijn, acht ik de huidige aanpak en inzet op het laten werken van deze aanpak in de praktijk voldoende om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak de komende tijd te verminderen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten


XNoot
1

Telegraaf, 08-01-2011 «Meer geweld tegen hulpverleners».

XNoot
2

Tweede Kamer, vergaderjaar 2010–2011, 28 684, nr. 293.

XNoot
3

Tweede Kamer, vergaderjaar 2010–2011, 28 684, nr. 295.

Naar boven