28 684 Naar een veiliger samenleving

Nr. 293 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 november 2010

Tijdens het Algemeen Overleg Veilige Publieke Taak op 28 januari 2010 (kamerstuk 28 684, nr. 269) zijn door mijn ambtsvoorganger cijfers toegezegd over de hoogte van de door de rechter opgelegde straffen in zaken van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak.

Inmiddels heeft de Raad voor de Rechtspraak een dossieronderzoek laten uitvoeren door de Universiteit van Tilburg. Het onderzoeksrapport is ter informatie bijgevoegd.1 Uit dit onderzoek, waarin 274 zaken zijn bestudeerd, blijkt dat er weinig licht zit tussen de eis van de Officier van Justitie en het vonnis van de rechter. De hoogte van het vonnis is gemiddeld 93% van de hoogte van de strafeis (uitgedrukt in strafpunten zoals die gebruikt worden in de strafvorderingsrichtlijn van het OM). De rechter volgt de officier niet alleen in de hoogte van zijn eis, maar ook in de gekozen modaliteit (vrijheidsstraf, taakstraf of geldboete). Deze strafmodaliteit is zwaarder in zaken waarin werknemers met een publieke taak slachtoffer zijn.

In mijn brief van 3 november 2009 (TK 2009–2010, 28 684, nr. 254) heb ik u reeds bericht dat de strafvorderingsrichtlijn van het OM in 86% van de gevallen door het OM wordt gevolgd. In deze richtlijn wordt het aantal strafpunten met 150% verhoogd als er sprake is van een zogenaamd kwalificerend slachtoffer, een werknemer met een publieke taak. Uit het huidige onderzoek blijkt nu dat rechters die hogere strafeis (tot 93%) volgen bij agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Ik deel dan ook de conclusie van de onderzoekers dat de richtlijn met hogere straffen voor agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak inmiddels ruim bekend is bij rechters.

Hoewel deze resultaten laten zien dat het de goede kant op gaat met het aanpakken van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zal ik niettemin aanvullende maatregelen treffen, zoals ook in het regeerakkoord vermeld is. De strafmaat voor geweld nog verder verhogen past daarbij. Geweld tegen medewerkers met een publieke taak kan niet. Ik heb het OM derhalve verzocht de strafeisen in deze zaken te verhogen tot 200%.

De minister van Veiligheid en Justitie,

I. W. Opstelten


XNoot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven