28 638 Mensenhandel

Nr. 217 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2023

Tijdens het Commissiedebat prostitutiebeleid en mensenhandel op 19 januari jl. (Kamerstuk 28 638, nr. 216) heb ik toegezegd u de bloemlezing voor de herijking van het programma Samen tegen mensenhandel te sturen.

In het Coalitieakkoord (Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) is afgesproken dat het programma Samen tegen mensenhandel wordt voortgezet. Daarnaast is per 1 januari 2023 structureel € 2 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van het programma. Het afgelopen jaar is gestart met de herijking van het programma. De aanpak van mensenhandel is complex en het werkveld is heel divers. Ik vind het belangrijk om samen met betrokkenen het traject van de herijking te doorlopen om tot een gedragen actieplan te komen wat ook uitvoerbaar is. Het proces van de herijking is daarom opgezet volgens het idee van Opgave Gericht Werken (OGW) waarbij gezamenlijk met betrokkenen wordt gewerkt aan een actieplan.

Na een inventarisatie van de te betrekken organisaties en personen zijn vier rondetafelbijeenkomsten gepland. Elke rondetafel omvat een stap in het OGW. Bij elke rondetafel zijn telkens zo’n 80 deelnemers van 50 verschillende organisaties (inclusief ervaringsdeskundigen) aanwezig. De eerste rondetafel vond plaats op 5 oktober 2022. Centraal stond het ophalen van de diverse perspectieven op de problemen en ambities voor de herijkte aanpak van mensenhandel. Bijgevoegde bloemlezing is het resultaat van de eerste rondetafel en vormt het startpunt voor de andere rondetafels.

Op 8 december 2022 volgde de tweede rondetafel waar is gesproken over de probleem-oorzaak analyse en op 16 februari 2023 is tijdens de derde rondetafel gesproken over interventiemogelijkheden en het bepalen van (operationele) doelen. In april staat de laatste rondetafel gepland waar zal worden gesproken over de te nemen maatregelen en acties en de actiehouders. Daarna zal worden gewerkt aan het schrijven van het actieplan. Ook in dit stadium zullen er verschillende mogelijkheden zijn voor betrokkenen om op conceptstukken mee te lezen en input te leveren. Ik ben voornemens het actieplan voor het zomerreces met uw Kamer te delen.

Naast de herijking van het programma is met betrokken organisaties een traject opgezet om te besluiten over de besteding van de beschikbare middelen in 2023. Een klein deel van de structurele financiering betreft projectkosten voor de uitvoering van het programma. Het overgrote deel van het beschikbare budget zal worden gebruikt voor de afronding van lopende projecten onder het huidige programma, een vervolg op afgeronde projecten, initiatieven die al waren aangekondigd, maar «op de plank zijn blijven liggen» en voor nieuwe initiatieven die in lijn zijn met de programmalijnen van het huidige programma en aansluiten bij urgente kwesties. De projectvoorstellen worden momenteel verder uitgewerkt en richten zich op de verschillende uitbuitingsvormen. De voorstellen hebben als doel om bij te dragen aan de preventie, het vergroten van het zicht op slachtoffers, verbeterde zorg van slachtoffers en een effectievere opsporing en vervolging van daders.

Bij de verzending van eerdergenoemd actieplan zal ik uw Kamer ook informeren over de stand van zaken van de besteding van de middelen beschikbaar in 2023.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

Naar boven