28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nr. 265 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2019

Zoals aangegeven in mijn brief aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 8 mei jl. over het Nationaal Strategisch GLB-Plan 2021–2027 (NSP) (Kamerstuk 28 625, nr. 264) en conform mijn toezegging in het Algemeen Overleg van 13 maart jl. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1166) stuur ik u hierbij de conceptrapportage van de houtskool-SWOT voor het GLB na 20201.

Aan de basis van het NSP ligt een zogenaamde SWOT: een analyse van sterktes en zwaktes en van kansen en bedreigingen voor de verschillende GLB-subdoelstellingen. Omdat de onderhandelingen over de strategisch planverordening nog gaande zijn is, zoals ook al in de brief van 8 mei is aangegeven, gekozen om nu een eerste ruwe versie te maken, een «houtskool-SWOT», en deze later, als alle vereisten definitief bekend zijn, uit te werken.

Ik heb samen met de provincies de WUR de opdracht gegeven om een houtskool-SWOT conform de vereisten uit de voorstellen van de Europese Commissie uit te werken. Het voorliggend concept is onder verantwoordelijkheid van de WUR opgesteld en nog onder bewerking. Onder andere de opmerkingen vanuit de maatschappelijke consultatie zullen nog worden verwerkt in de definitieve houtskool-SWOT. Daarna wordt een behoefteanalyse uitgevoerd. Conclusies over keuze van doelen en instrumenten komen later in het proces aan de orde.

De voorliggende conceptversie van de houtskool-SWOT wordt met de stakeholders besproken op de conferentie van 23 mei.

In een later stadium heeft de Europese Commissie aangegeven ook een SWOT-analyse te willen ontvangen van het Nederlandse Kennis- en Innovatiesysteem. Het concept van deze analyse treft u in een aparte bijlage aan2. Na verwerking van de inbreng van de stakeholders wordt deze ingevoegd in de definitieve houtskool-SWOT voor het NSP welke ik dan ook naar uw Kamer zal sturen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven