28 286 Dierenwelzijn

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1103 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 juni 2020

In onze brief van 3 juni jl. hebben wij u geïnformeerd over ons beleid ten aanzien van besmette nertsenbedrijven en hebben wij een overzicht gegeven van de laatste bevindingen bij nertsenbedrijven (Kamerstukken 28 286 en 25 295, nr. 1101). Met deze brief informeren wij uw Kamer over de actuele stand van zaken van het aantal besmettingen.

Detectiemethoden

Zoals we uw Kamer eerder hebben laten weten hebben we sinds de eerste melding van SARS-CoV-2 besmettingen bij nertsenbedrijven drie maatregelen opgesteld waarmee besmettingen bij bedrijven kunnen worden opgespoord. Het betreft:

  • 1. de meldplicht voor houders, dierenartsen en laboratoria

  • 2. het verplichte early warning (EW) onderzoek (wekelijks inzenden van gestorven dieren)

  • 3. het verplichte serologisch screeningsonderzoek op de bedrijven (onderzoek op antistoffen)

Actuele stand aantal besmette bedrijven

Tot nu toe hebben we in eerdere correspondentie met uw Kamer gesproken over aantallen besmette bedrijven en besmette locaties. Een eigenaar kan een bedrijf hebben met meerdere locaties. Om onduidelijkheid daarover te voorkomen, hebben we besloten om alleen nog te spreken over besmette bedrijven. Daarbij beschouwen we elke locatie als een afzonderlijk bedrijf.

Het aantal besmette bedrijven is sinds 23 april 2020 opgelopen tot dertien (stand 9 juni 16.00 uur). Sinds onze vorige brief van 3 juni jl. zijn er bij vier nieuwe bedrijven besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld. Drie besmettingen zijn aan het licht gekomen via het early warning onderzoek en een op basis van een melding. Het gaat om twee bedrijven in Landhorst, één in Volkel en één in Castenray.

De bron van de infecties is niet bekend. De NVWA voert traceringsonderzoek uit op de bedrijven en heeft contact met de GGD over het mogelijk testen van medewerkers. Tevens worden de beschikbare virusisolaten onderzocht. Op die manier kan mogelijk meer inzicht worden gekregen in de infectieroutes.

De bemonstering van het serologische screeningsonderzoek van alle nertsenbedrijven in Nederland is afgerond. De uitslagen van het onderzoek volgen eind deze week. Op basis van de resultaten zullen we bepalen of en hoe we dit serologisch onderzoek de komende tijd zullen voortzetten.

Bovenstaande bevindingen laten zien dat alle drie detectiemethoden worden toegepast en worden nageleefd.

Ruimingen besmette nertsenbedrijven

Op 3 juni lieten wij uw Kamer weten over te gaan tot het ruimen van de besmette bedrijven en dat de NVWA daar op 5 juni mee zou starten. Vanwege een voorlopige voorziening bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de start van de ruimingen op 5 juni uitgesteld. Deze voorlopige voorziening was ingediend door de Stichting Animal Rights en Bont voor Dieren die de rechter hadden verzocht de ruimingen op te schorten. Vrijdag 5 juni jl. heeft bij het CBb een zitting plaatsgevonden en de rechter heeft vrijdagavond uitspraak gedaan waarbij het verzoek om nertsenbedrijven niet te ruimen is afgewezen. De motivering van rechter wordt over twee weken verwacht.

De NVWA is zaterdagmorgen 6 juni jl. begonnen met de ruiming van het eerste bedrijf. Dagelijks kunnen twee tot drie bedrijven geruimd worden. De dieren op de laatst besmette bedrijven worden deze week getaxeerd en zullen daarna worden gedood en vernietigd.

De NVWA houdt toezicht op het verloop van de ruimingen en heeft intensief contact met de houders van de bedrijven. De NVWA geeft aan dat de ruimingen goed verlopen en zorgvuldig met de dieren wordt omgegaan. De samenwerking met het personeel van de bedrijven is goed. De welzijnscommissie dierziekten, die door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is ingesteld, is bij ruimingen aanwezig geweest en zal daarover een rapport opstellen.

De landelijke maatregelen, zoals het hygiëneprotocol, het vervoersverbod voor nertsen en het bezoekersverbod zijn nog steeds van toepassing. Het wekelijkse early warning onderzoek op de bedrijven en de aangifteplicht blijven eveneens bestaan. Van het screeningsonderzoek zullen we na de uitslagen deze week bekijken in welke vorm we het voortzetten.

We houden uw Kamer op de hoogte van de resultaten van het screeningsonderzoek en zullen uw Kamer geregeld informeren over het verloop van het aantal besmettingen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven