28 286 Dierenwelzijn

Nr. 1042 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 april 2019

Uw Kamer heeft mij verzocht om een brief over de misstanden bij de fokkerij van raskatten (Handelingen II 2018/19, nr. 49, item 14). Hierbij is gevraagd in te gaan op een advies van de Universiteit Utrecht over de raskat Bambino Sphynx. Hieronder treft u mijn reactie.

Helaas staat bij het fokken met dieren nog niet bij iedereen gezondheid voorop. Het fokken op uiterlijke kenmerken kan leiden tot ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen bij dieren. Het creëren van nieuwe rassen voor het plezier van de mens, zonder inachtneming van de consequenties voor het dier, zoals korte pootjes bijvoorbeeld, toont mijns inziens geen respect voor de integriteit, het welzijn en de gezondheid van het dier. In mijn beleidsbrief dierenwelzijn (Kamerstuk 28 286, nr. 991) heb ik aangegeven dat ik aandacht zal besteden aan deze problematiek in de vorm van voorlichting en het werken aan de handhaafbaarheid van de welzijnsregelgeving op dit terrein.

Voorlichting

Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) wordt reeds voorlichting gegeven over de aanschaf van een kat. Mensen kunnen voor een verantwoorde aanschaf gebruik maken van de «kattenchecklist» waarin aandacht wordt gevraagd voor de gezondheid van de dieren. Met het LICG heb ik afgesproken dat zij extra voorlichting zullen geven over de Bambino Sphynx.

Handhaving

In de dierenwelzijnsregelgeving is opgenomen dat bij het fokken van dieren de gezondheid en het welzijn van dieren niet mag worden benadeeld. Het is lastig gebleken dit artikel daadwerkelijk te handhaven zonder inhoudelijke wetenschappelijke onderbouwing over het voorkomen van en het doorgeven van specifieke gezondheids- of welzijnsproblemen.

De NVWA heeft daarom een rapport laten maken door de Universiteit Utrecht over de problemen bij de Bambino Sphynx aan de hand waarvan beter kan worden bepaald of sprake is van een overtreding1. Op basis van dit rapport zal de NVWA daadwerkelijk kunnen optreden. Het rapport zal op korte termijn daarom ook op website van de NVWA te vinden zijn.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven