27 925 Bestrijding internationaal terrorisme

Nr. 412 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 oktober 2010

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Defensie tot nadere informatie over de redeployment van de Nederlandse bijdrage aan ISAF en de toekomstige aanwezigheid van de Nederlandse F16’s in Afghanistan (kenmerk 2010Z13700/2010D37825) informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, als volgt.

Tijdens het algemeen overleg van 30 september 2009 heb ik toegezegd de Kamer in de periodieke stand van zakenbrieven te informeren over de redeployment. In de stand van zakenbrief van 26 maart 2010 (Kamerstuk 27 925, nr. 388) is de uitkomst van de eerste financiële raming gemeld. Op verzoek van de Kamer heb ik op 13 april 2010 aanvullende informatie over de redeployment verstrekt (Kamerstuk 27 925, nr. 390). In die brief is onder meer een onderverdeling van de totale raming opgenomen. Tijdens het algemeen overleg van 15 april 2010 is over die aanvullende informatie gesproken. In de stand van zakenbrief van 27 september jl. is de totale raming voor de redeployment verlaagd tot € 211 miljoen. In die brief heb ik, omdat de Kamer daar naar aanleiding van de brief van 30 september 2009 om had verzocht, wederom een onderverdeling van de raming opgenomen. Bovendien heb ik een schatting van de opbrengsten van de verkoop van materieel in Afghanistan opgenomen. De gesprekken over de verkoop van materieel zijn nog niet voltooid. De opbrengsten staan daarom op dit moment nog niet vast. De Kamer zal ook de komende tijd op de hoogte worden gehouden van wijzigingen in de financiële ramingen en de verwachte opbrengsten van de verkoop van materieel. Zoals gemeld in hoofdstuk X van de Rijksbegroting 2011 zullen de Van Geel-gelden worden meegnomen in de evaluatie van de Nederlandse bijdrage aan ISAF.

De vier Nederlandse F16 gevechtsvliegtuigen blijven de komende periode in Afghanistan actief. Zij worden primair ingezet voor het beveiligen van de redeployment. Deze inzet is voor zowel de Nederlandse redeployment als voor onze partners in Afghanistan zeer waardevol, onder meer vanwege de unieke capaciteiten van de F16’s tegen Improvised Explosive Devices. De toestellen zullen daarom langer blijven dan oorspronkelijk was voorzien. Gezien de demissionaire status van het kabinet is geen besluit genomen over de toekomst van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Dat geldt ook voor een eventuele nieuwe inzet van de Nederlandse F16’s.

In de stand van zakenbrief van 27 september jl. is vermeld dat de Nederlandse Apache gevechtshelikopters medio oktober hun activiteiten zullen staken. Onlangs zijn enkele konvooien van de redeployment met zwaar materieel enige tijd uitgesteld in verband met beschadiging van de weg tussen Tarin Kowt en Kandahar. Bovendien is recentelijk bekend geworden dat de beschikbaarheid van luchtsteun in Uruzgan na medio oktober afneemt door de intensivering van operaties elders in Zuid-Afghanistan. De luchtsteun voor zowel de konvooien voor de redeployment als de andere eenheden van ISAF in Uruzgan zou daardoor onvoldoende zijn. Australië heeft Nederland verzocht de Apache gevechtshelikopters korte tijd langer actief te laten blijven, zodat de Australische eenheden in Uruzgan in geval van nood kunnen worden ondersteund. De regering heeft besloten de inzet van de gevechtshelikopters pas medio november te beëindigen. Hierdoor wordt in de benodigde luchtsteun voor de redeployment voorzien en tegemoet gekomen aan het Australische verzoek. Het voortgezette verblijf van de F16’s en de Apaches leidt vooralsnog niet tot aanpassing van de financiële raming voor de redeployment.

De minister van Defensie,

E. van Middelkoop

Naar boven