27 858 Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 366 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 mei 2016

De vaste commissie van Economische Zaken heeft per brief van 23 mei jl. een reactie gevraagd op het bericht dat de stemming over de goedkeuring van het middel glyfosaat in een patstelling is geëindigd, en op recente berichten over mogelijke belangenverstrengeling in onderzoeken naar glyfosaat. Hierbij ontvangt u deze reactie.

Stemming over de goedkeuring glyfosaat

Op 13 mei jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet en positie ten aanzien van de werkzame stof glyfosaat, een herbicide (onkruidverdelger) (Kamerstuk 27 858, nr. 365). Daarbij heb ik u aangegeven dat de Europese Commissie (EC) de door Nederland voorgestelde wijzigingen heeft overgenomen. Dat wil zeggen dat in het nieuwe voorstel gewezen wordt op de belangrijke classificatiebeslissing over het criterium carcinogeniteit (kankerverwekkendheid) door ECHA en de gevolgen daarvan. De nieuwe goedkeuringsperiode is verkort naar negen jaar. Op basis van dat feit en van het oordeel van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en het RIVM was Nederland voornemens met het nieuwe voorstel van de EC in te stemmen.

Het nieuwe EC-voorstel is op 18 en 19 mei 2016 met alle 28 lidstaten besproken in het SCoPAFF. De EC heeft haar voorstel niet tot stemming gebracht omdat er geen gekwalificeerde meerderheid voor het nieuwe voorstel leek te zijn. Zeven lidstaten gaven aan zich te willen onthouden van stemmen en twee lidstaten gaven aan tegen te zullen stemmen. De EC beraadt zich nu op haar verdere handelen. Nederland heeft tijdens de SCoPAFF expliciet gewezen op de verantwoordelijkheid van rapporterend lidstaat Duitsland. In de beoordeling hebben de verantwoordelijke Duitse instanties geconcludeerd dat goedkeuring van deze werkzame stof mogelijk is. Echter in het SCoPAFF heeft Duitsland aangegeven zich genoodzaakt te zien zich te onthouden indien het voorstel in stemming zou worden gebracht.

De EC heeft alle lidstaten opgeroepen, met name de lidstaten die zich wilden onthouden of tegen wilden stemmen, aan te geven of ingestemd kan worden met het voorstel om de huidige uiterste goedkeuringstermijn van glyfosaat – 30 juni 2016 – nogmaals te verlengen onder de huidige geldende voorwaarden, mogelijk tot aan het moment dat de ECHA, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017, haar uitspraak doet. Ik wacht verdere stappen van de EC af.

Mogelijke belangenverstrengeling

Ik verwijs u voor de discussie over belangenverstrengeling in het onderzoek naar glyfosaat naar de website van de WHO (http://www.who.int/foodsafety/faq/en/). Hierop staat hoe de WHO de experts die deelnemen aan de Joint FAO/WHO Meeting on Pesticide Residues (JMPR) selecteert, hoeveel experts er deelnemen aan de JMPR en hoe omgegaan wordt met mogelijke belangenverstrengeling.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven