27 830 Materieelprojecten

Nr. 429 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2024

Nederlandse militairen opereren en trainen wereldwijd onder uiteenlopende omstandigheden. Het is van groot belang dat onze militairen beschikken over de juiste middelen om hun taken uit te kunnen voeren. Vanwege de vooruitgang op technisch gebied en verdere professionalisering van de Krijgsmacht voldoet de huidige kleding niet meer aan de eisen die Defensie hieraan stelt. Daarom is invoering van nieuwe gevechtskleding noodzakelijk. Met het project «Defensie Operationeel Kleding Systeem» (DOKS) vervangt Defensie het huidige gevechts- en boordtenue voor de gehele Nederlandse krijgsmacht en de Belgische Marine.1 De kleding van DOKS is ontworpen als een meerlagensysteem dat als één geheel op elkaar past en aansluit op de uitrusting die Defensie momenteel gebruikt.

Graag informeer ik uw Kamer dat Defensie heeft gekozen voor een leverancier en dat de gunning heeft plaatsgevonden.

Project DOKS

Zoals ik uw Kamer in februari 2023 heb gemeld, voldeden de initiële offertes van de twee inschrijvers niet aan de gestelde eisen.2 Daarom kon geen gunning plaatsvinden. Om te zorgen dat onze militairen hiervan zo min mogelijk negatieve gevolgen ondervinden, heeft Defensie in een eerder stadium maatregelen genomen ter overbrugging tot de uiteindelijke uitlevering van de DOKS-gevechtskleding.3 Beide potentiële leveranciers hebben sindsdien gewerkt om de gevechtskleding te verbeteren om zo alsnog aan de gestelde kwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Defensie heeft in december 2023 in samenwerking met onder andere kennisinstituut TNO de kwaliteits- en gebruikerstesten afgerond met de proefsets voor DOKS van beide potentiële leveranciers. In ongeveer een half jaar tijd heeft een representatieve testpopulatie defensiepersoneel de proefsets intensief gebruikt. In deze zogenaamde draagproeven heeft de testpopulatie een hoge waardering uitgesproken over het kledingsysteem van de winnende partij.

Een passend kledingsysteem voor iedereen

Binnen het project DOKS staan bescherming, individuele veiligheid en draagcomfort centraal. Om te zorgen dat de kleding goed zit bij alle gebruikers, heeft het project specifiek aandacht voor een aantal aspecten. Ten eerste is het maatsysteem voor de kleding getoetst aan de hand van de beschikbare scan- en meetgegevens van een groot aantal militairen, zowel mannen als vrouwen, waardoor de hieruit resulterende kledingmaten passend zijn voor vrijwel de gehele defensiepopulatie. Ten tweede heeft Defensie voor de pasvorm in de uitvraag naar de markt een aantal specifieke kenmerken benadrukt, die de partij heeft meegenomen in het ontwerp. Deze kenmerken zijn bewegingsbereik, mogelijkheden tot aanpassing, uiterlijke kenmerken en comfort. Een goed maatsysteem en de juiste pasvorm resulteren nog niet automatisch in het juiste uniform voor ieder uniek persoon. Om DOKS voor al het defensiepersoneel passend te maken, maakt het systeem daarom tot slot gebruik van voorvorming, diverse materiaalsoorten op specifieke plekken (bijvoorbeeld stretchmateriaal) en verstelmogelijkheden (bijvoorbeeld banden of elastieken). Daarmee is het nieuwe kledingsysteem geschikt voor elke militair ongeacht geslacht, lengte of lichaamstype.

Binnen het project DOKS bestaat voldoende ruimte voor doorontwikkeling om nieuwe inzichten en innovaties snel door te kunnen voeren tijdens de gehele looptijd van het instandhoudingscontract.

Gunning

Defensie hecht sterk aan tevreden gebruikers. Daarom is DOKS intensief getest door gebruikers. De resultaten van de gebruikerstesten en kwaliteitstesten zijn samen met andere factoren, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid, gewogen. Op basis hiervan sluit het kledingsysteem van Hexonia het beste aan bij de eisen van Defensie.

Vooruitblik

De winnende partij zal samen met het projectteam het kledingsysteem optimaliseren. Vervolgens moet een voorraad worden opgebouwd om het kledingsysteem uit te kunnen leveren aan elke militair. De uitgifte van het kledingsysteem aan militairen start daarmee begin 2026.

Verstrekking van de nieuwe gevechtskleding aan alle militairen neemt naar verwachting ongeveer twee jaar in beslag. De Kamer wordt geïnformeerd over de voortgang van dit project via de begroting van het Defensiematerieel-begrotingsfonds, het jaarverslag en het Defensieprojectenoverzicht.

De Staatssecretaris van Defensie, C.A. van der Maat


X Noot
1

Kamerstuk 34 000 X, nr. 98 van 4 juni 2016

X Noot
2

Kamerstuk 27 830, nr. 385 van 1 februari 2023

X Noot
3

Defensie Projectenoverzicht, Kamerstuk 27 830, nr. 417 van 19 september 2023

Naar boven