27 625 Waterbeleid

Nr. 187 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2011

In de procedurevergadering van 16 maart 2011 heeft de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu mijn brief over het Kierbesluit Haringvlietsluizen besproken. De vaste commissie verzoekt mij (27 625-184/2011D13414):

  • a) de Kamer een lijst te doen toekomen van partijen/personen met wie de komende weken gesproken wordt ter voorbereiding van de brief met informatie over de voorgenomen intrekking van het Kierbesluit die ik u eind mei zal toezenden;

  • b) de Kamer de onderzoeksopdracht te doen toekomen, die wordt gehanteerd bij het uitvoeren van het onderzoek naar andere mogelijkheden om aan internationale afspraken over vismigratie te voldoen.

Met het oog op deze verzoeken informeer ik u als volgt.

Onderzoek naar andere mogelijkheden voor vismigratie

De opdracht die Rijkswaterstaat uitvoert is in essentie als volgt:

Te onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn om te voldoen aan de internationale afspraken over het verbeteren van de vismigratie tussen de Noordzee en het Rijn en Maasstroomgebied. Hierbij dienen zowel de huidige situatie als de situatie bij een geëffectueerd Kierbesluit in ogenschouw genomen te worden.

In het kader van het onderzoek heeft op 7 en 8 maart 2011 een expertmeeting met vismigratiedeskundigen uit binnen- en buitenland plaatsgevonden. Daaraan hebben deelgenomen:

  • Vismigratiedeskundigen uit Duitsland, Frankrijk, België, Groot Brittannië, Canada en Nederland (Deltares en RWS);

  • Deskundigen op het gebied van hydrologie en zoutindringing uit Nederland (TU Delft, Deltares en RWS).

Bij uitvoering van het onderzoek zijn ook deskundigen van Imares van Wageningen UR betrokken.

Op 19 april a.s. bespreekt een Nederlandse ambtelijke delegatie de resultaten van de expertmeeting met visdeskundigen van de partijen vertegenwoordigd in de Rijn- en Maascommissie. Op dit moment is er nog geen definitief overzicht beschikbaar van de deskundigen die voor dit overleg zijn aangemeld.

Overige partijen/personen waarmee gesproken wordt

Met de volgende partijen en overheden heeft, op verschillende niveaus, ambtelijk overleg plaatsgevonden over de voorgenomen intrekking van het Kierbesluit en de mogelijk gevolgen daarvan en/of zal nog (aanvullend) overleg plaatsvinden.

  • 1. de provincie Zuid-Holland;

  • 2. het waterschap Hollandse Delta;

  • 3. de Europese Commissie;

  • 4. de internationale Commissies voor Rijn en Maas;

  • 5. de stuurgroep Compenserende Maatregelen Kierbesluit, waarin participeren: provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, drinkwaterbedrijf Evides en betrokken gemeenten van Voorne-Putten en Goeree Overflakkee;

  • 6. LTO Noord;

  • 7. Natuurmonumenten.

Eind april zal ik bestuurlijk overleg hebben met de provincie Zuid-Holland, het waterschap Hollandse Delta en een vertegenwoordiging van gemeenten. Vervolgens zal er overleg zijn met de Europese Commissie.

Op 19 maart 2011 heeft Rijkswaterstaat een informatiebijeenkomst voor de regio georganiseerd. Deze bijeenkomst vond plaats in de «Expo Haringvlietsluizen» en is door ruim 120 personen bezocht. Tijdens deze bijeenkomst waren medewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Directoraat Generaal Water en Rijkswaterstaat), alsmede van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, aanwezig om vragen te beantwoorden.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

J. J. Atsma

Naar boven