27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg

Nr. 144 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 januari 2017

In de voortgangsrapportage E-health en zorgverbetering1 heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken van innovatie en e-health. In deze brief geef ik u de voortgang weer van de nationale e-healthweek die op 21 januari a.s. start en tevens informeer ik u over de Versnellingsroute (Fast track) e-health.

e-healthweek

Na de succesvolle internationale eHealthweek kondigden wij in juni 20162 een nationale week voor burgers en professionals in 2017 aan. Hierop is door meer dan 220 organisaties enthousiast gereageerd om mee te doen. Zij zetten hun deuren open, willen kennis overdragen en mogelijkheden voor e-health aan mensen laten zien. Op ruim 100 plaatsen in het land wordt van 21 januari tot en met 27 januari via verschillende manieren en evenementen aandacht besteed aan e-health. Het is prachtig om de lokale energie en beweging te zien en ik benadruk daarom graag dat Kamerleden ook van harte welkom zijn op de diverse evenementen van www.ehealthweek.net.

Versnellingsroute Fast track

Het doel van de versnellingsroute Fast Track is om e-health innovaties sneller op te schalen, zodat ze onderdeel van het zorgproces worden en de patiënt er in heel Nederland gebruik van kan maken. Het initiatief bestaat uit drie lijnen.

De eerste lijn richt zich op een financiële impuls voor e-health MKB. Hiervoor is op 12 december j.l. een wijziging van de Seed capital regeling gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee zal in 2017 € 6 miljoen euro beschikbaar worden gesteld aan investeringsfondsen. Zij mogen het geld, aangevuld met 50% privaat kapitaal investeren in impactvolle e-health MKB, waardoor er in totaal 12 miljoen euro aan «durfkapitaal» ontstaat. Van 1 januari tot 31 maart zal de tender via RVO open staan. In april en mei zal een onafhankelijke adviescommissie naar alle ingediende voorstellen kijken en advies uitbrengen over de fondsplannen. Na een definitief besluit door de Minister van Economisch Zaken kan het geselecteerde fonds c.q. fondsen vanaf de tweede helft van 2017 het geld investeren in eHealth MKB. Informatie is te vinden op de website van RVO en op de website van Zorg voor Innoveren.

De lijn rondom «opschalingscoalities» wordt op dit moment met diverse organisaties verder uitgewerkt. Als input hiervoor is onder andere de (bijgevoegde) quick-scan opschalingscoalities uitgevoerd naar de lessen vanuit de praktijk rondom samenwerking bij verschillende innovaties3. De punten rondom het belang van lange termijn samenwerking en betrokkenheid alsmede ervaring van zorgorganisaties bij een innovatie strookt met het beeld wat we van MKB’ers terughoren. Naast de behoefte aan geld is voor hen samenwerking met partijen van groot belang voor duurzame borging en opschaling. Met de kennis van de diverse regionale zorginnovatienetwerken en mogelijkheden van nieuwe instrumenten zoals Small Business Innovaton Research (SBIR)4 gaan we nu naar de volgende stap in de uitwerking.

De derde lijn richt zich op kennis en kunde. De plannen hiervoor worden momenteel uitgewerkt. Verkend wordt hoe deze informatie gebruiksvriendelijker voor start-ups kan worden weergegeven, bijvoorbeeld met behulp van korte video’s en illustraties in plaats van tekst. Informatie die MKB’ers praktisch kan helpen met de stappen om hun innovatie toegepast te krijgen in zorgprocessen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

Kamerstuk 27 529, nr. 141, 6 oktober 2016.

X Noot
2

Kamerstuk 27 529, nr. 139, 21 juni 2016.

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven