27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg

Nr. 138 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2016

Vorig jaar heeft Nictiz een nulmeting uitgevoerd op de eHealth-doelstellingen die het kabinet heeft geformuleerd om de brede beweging naar meer zelfredzaamheid, zelfregie en zelfzorg te ondersteunen.1 Mede namens de Staatssecretaris stuur ik u hierbij de vervolgrapportage die een jaar na de eerste meting is uitgevoerd2. Het betreft een deelrapportage van de eHealthmonitor waarin jaarlijks de beschikbaarheid en het gebruik van eHealth in Nederland in kaart worden gebracht. In deze deelrapportage wordt uitsluitend gekeken naar het (eind)gebruik van eHealth op de drie door het kabinet geformuleerde doelstellingen.

De jaarlijkse hoofdeditie van de eHealthmonitor, die in oktober wordt verwacht, geeft een beeld van het gebruik van eHealth in den brede, de toepassing van eHealth door zorgverleners en de mogelijkheden die zorgverleners aan hun patiënten beschikbaar stellen. Bij het verschijnen van de eHealthmonitor zullen wij u per voortgangsrapportage uitgebreid informeren over de stand van zaken op de door ons ingezette actielijnen. Daarop vooruitlopend geven wij in deze brief een korte reactie op de deelrapportage.

Beeld

De rapportage laat zien dat eind 2015 ten aanzien van het gebruik van eHealth gemeten aan de doelstellingen:

  • Er 10% inzage is geweest in de eigen medische gegevens.

  • Door circa 45% van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen zelfstandig metingen (gewicht, bloeddruk, bloedsuiker) zijn uitgevoerd.

  • Bij 6% van de chronisch zieken en 17% van de kwetsbare ouderen deze gezondheidswaarden op afstand gevolgd worden door een zorgverlener.

  • Er voor 5% visueel contact via een beeldscherm is met een zorgverlener in 2015. Het percentage mensen dat beschikt over thuisalarmering ligt op 26%.

Het beeld is dat een aantal vormen van eHealth, zoals thuisalarmering en zelfstandige metingen, op aanzienlijke schaal wordt toegepast. Inzage in de gegevens en visueel contact vragen om extra inspanning om gemeengoed te worden. Wij zijn de afgelopen periode actief geweest met diverse partners om deze omslag te versnellen. Een aantal daarvan geven we in deze brief weer en een aantal daarvan zullen we deze week in de eHealthweek presenteren.

Veel partijen zijn in de eHealthweek bij elkaar om inspiratie op te doen en van elkaar te leren. We willen de positieve energie van dit evenement – Nederland is een week lang de hotspot van Europa op het gebied van eHealth – gebruiken om onze ambities voor eHealth een extra impuls te geven en de internationale inspiratie omzetten naar een meerjarige actiegerichte beweging.

Nieuwe initiatieven versterken actielijnen

De grote uitdaging ligt in het opschalen en op landelijke schaal toepassen van goede initiatieven. Met het oog daarop hebben wij, zoals gewisseld met uw Kamer, de nodige acties in gang gezet.

  • Het organiseren van het Informatieberaad voor snellere vaststelling en gebruik van standaarden voor gegevensuitwisseling.

  • Ondersteuning van het NPCF programma dat in samenwerking met andere stakeholders de Persoonlijke Gezondheidsomgevingen ontwikkelt.

  • Communicatie en voorlichting over bekostigings- en financieringsmogelijkheden via website en bijeenkomsten in het programma Zorgvoorinnoveren (met participatie van Zonmw, Zinl, NZa en VWS).

  • Initiatie van een Startup2scaleupnetwerk waarin vernieuwers worden samengebracht om de opschaling van zorginnovaties te stimuleren en faciliteren.

  • Verkennen van nieuwe publiek-private samenwerkingsvormen (zoals Health Deals en Health Impact Bonds) in samenwerking tussen VWS, EZ en topsectoren.

  • Wegnemen van obstakels voor toepassing van ICT in de ouderenzorg via het Doorbraakproject «De Zorg ontzorgd met ICT».

  • Ontwikkeling van een betrouwbaar publiek identificatiemiddel (eID).

Om deze actielijnen extra kracht bij te zetten met de eHealthweek als inspiratiebron zullen wij in de komende periode samen met partners in het veld een aantal nieuwe initiatieven ontplooien, dat in de afgelopen maanden is voorbereid.

  • Deze zomer verkennen we met circa 380 innovatoren via de community van Zorginnovatie.nl wat passende oplossingsrichtingen zijn bij de door hen ervaren belemmeringen.

  • Binnen het Startup2scaleupnetwerk wordt een «Fasttrack» ontwikkeld. Hiermee wordt voor de stimulering van eHealth de komende vier jaar 20 miljoen euro uitgetrokken. Met het geld kunnen start-ups worden ondersteund en begeleid bij de opschaling van goede e-health initiatieven, zodat deze innovaties sneller door de patiënt gebruikt kunnen worden.

  • Een aantal partijen, zoals de Zorginnovatiewinkel, het Care Innovation Centre en Reshape slaan de handen ineen om op diverse plaatsen in het land aandacht voor eHealth te organiseren en de mogelijkheden van digitale zorg voor het voetlicht te brengen door de toepassingen op locatie te demonstreren (pop up stores). Door het zelf ervaren en uitproberen raken mensen snel vertrouwd met de voordelen en wordt de psychologische afstand overbrugd. Deze activiteiten zullen wij vanuit VWS ondersteunen, zodat zo veel mogelijk mensen in Nederland zelf kunnen ervaren wat eHealth is en kan.

  • De opschalingsgids van Zorg voor innoveren (bijgevoegd3) is vernieuwd en hieraan zullen we brede bekendheid geven om deze informatie te delen.

  • Gisteren, op de regiodag van de eHealthweek zijn in verschillende regio’s vier regiodeals gesloten. Op respectievelijk smarthealth voor dementie, samenwerking tussen patiëntenplatformen, zelfmanagement en elektronisch berichtenverkeer worden door het versterken van samenwerking doorbraken gezocht.

  • Tot slot zullen we deze zomer een bijeenkomst met patiëntenorganisaties organiseren rondom het thema eHealth toepassingen om te inventariseren waar kansen liggen om gebruik van eHealth voor diverse groepen mensen te versnellen.

In oktober zullen wij u in de voortgangsrapportage op zowel de bestaande actielijnen als deze nieuwe initiatieven uitgebreider informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers


X Noot
1

In 2019: heeft 80% van de chronisch zieken toegang tot bepaalde medische gegevens (van de overige Nederlanders 40%), kan 75% van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen die dit wil en er toe in staat is zelfstandig metingen uitvoeren en deze op afstand laten monitoren en heeft iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangen de mogelijkheid om 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren.

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven