26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 941 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 november 2022

Hierbij bied ik u de Strategie Digitale Economie aan. Zoals toegezegd in het commissiedebat datacenters van de commissie Economische Zaken en Klimaat op 23 juni jl. (Kamerstuk 36 643, nr. 900) informeer ik uw Kamer daarmee over mijn inzet voor de digitale economie.

Het kabinet heeft de digitale transitie prominent benoemd in het coalitieakkoord1 en uw Kamer geïnformeerd over de hoofdlijnen van het digitaliseringsbeleid.2 In de hoofdlijnenbrief digitalisering zijn de ambitie en doelen van het kabinet voor de digitale transitie van onze samenleving en economie geschetst rondom vier thema’s: digitaal fundament, digitale overheid, digitale samenleving en digitale economie. Het kabinet heeft het thema «digitale overheid» en een aantal thema’s van het «digitaal fundament» uitgewerkt in de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.3 Het thema cyberveiligheid, een belangrijk onderdeel van het digitaal fundament, is uitgewerkt in de Nederlandse Cybersecurity Strategie.4

De digitale economie is een van mijn prioriteiten en verantwoordelijkheden, zoals opgenomen in de hoofdlijnenbrief EZK.5 Met de Strategie Digitale Economie geef ik invulling aan mijn ambitie, doelstellingen en inzet voor de digitale economie. Daarmee bevat deze strategie de uitwerking van het onderdeel digitale economie uit de hoofdlijnenbrief digitalisering en een aantal thema’s uit het digitaal fundament: digitale autonomie, goedwerkende digitale markten en diensten en digitale infrastructuur.

Met deze strategie wil ik werken aan een weerbare, ondernemende, vernieuwende en duurzame digitale economie, waarin iedereen in Nederland mee kan doen. Dit heb ik uitgewerkt rondom vijf prioritaire thema’s (pijlers) die volgen uit de hoofdlijnenbrief EZK:

  • Pijler 1: Versnellen digitalisering mkb

  • Pijler 2: Stimuleren digitale innovatie en vaardigheden

  • Pijler 3: Creëren van de juiste randvoorwaarden voor goedwerkende digitale markten en diensten

  • Pijler 4: Behouden en versterken van een veilige, betrouwbare en hoogwaardige digitale infrastructuur

  • Pijler 5: Versterken cybersecurity

Op basis van deze vijf pijlers schets ik een perspectief voor de digitale economie met ambities en doelstellingen waarop ik inzet, en concrete acties waarmee ik de digitale transitie van de economie wil vormgeven.

Tevens biedt ik uw Kamer het onderzoeksrapport «Toekomstverkenning Digitale Economie 2030» aan. Deze door FreedomLab uitgevoerde toekomstverkenning schetst scenario’s richting 2030 over de mogelijke impact van technologische, economische en maatschappelijke trends op de digitale economie en is benut bij de vormgeving van de strategie. De toekomstverkenning biedt een vertrekpunt voor een verdere discussie over de gewenste rol en invulling van digitale technologie in onze economie en samenleving.

Tot slot, de digitale transitie gaat gepaard met snelle technologische ontwikkelingen en veel onzekerheid. Met de Strategie Digitale Economie bied ik een kader en een kompas om met elkaar een weerbare, ondernemende, vernieuwende en duurzame digitale economie vorm te geven die werkt voor iedereen. De realisatie daarvan zal plaatsvinden in interbestuurlijke en interdepartementale samenwerking, in dialoog met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de maatschappij, en altijd met oog voor wat actuele ontwikkelingen en opkomende kansen en uitdagingen van ons vragen.

Tijdens het Wetgevingsoverleg van 14 november jl. kwam de wenselijkheid van evaluaties op het terrein van de digitale economie ter sprake. Ik heb uw Kamer toegezegd een voorstel te doen wanneer onderdelen van het digitaliseringsbeleid geëvalueerd kunnen worden. Bij de begroting van Economische Zaken en Klimaat is reeds een strategische evaluatieagenda bijgevoegd (bijlage 6) met hierin een overzicht van de voorgenomen evaluaties op o.a. het terrein van de digitale economie. Daarnaast zal ik uw Kamer in het najaar van 2023 informeren over op welke onderdelen van de strategie eventuele aanvullende evaluaties gewenst zijn. Ik zal daarin ook een voorstel opnemen over hoe ik de acties uit de strategie zal monitoren.

De Strategie Digitale Economie en het onderzoeksrapport Toekomstverkenning Digitale Economie 2030 zijn als bijlagen bij deze brief toegevoegd.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77.

X Noot
2

Kamerstuk 26 643, nr. 842.

X Noot
3

Bijlage bij Kamerstuk 36 643, nr. 940.

X Noot
4

Kamerstuk 26 643, nr. 925.

X Noot
5

Kamerstuk 26 643, nr. 842.

Naar boven