26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 155 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2010

Uw Kamer heeft bij motie (26 643, nr. 151) de regering verzocht te bezien welke mogelijkheden er zijn om de eis Internet Protocol versie 6 (IPv6) verplichtend op te nemen in ICT-aanbestedingen van de overheid en hiervoor voor 15 mei te rapporteren.

In mijn beantwoording van vragen van het lid Gerkens (Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2009–2010, nr. 2186) heb ik reeds aangegeven dat IPv6 al was opgenomen in de lijst met aanbevolen open standaarden van het College Standaardisatie, die bedoeld is als hulpmiddel voor overheidsorganisaties bij aanbestedingen en het opzetten van nieuwe ICT-projecten. Zoals ik u heb toegezegd tijdens het VAO op 24 maart jl. zal de standaard IPv6 voorgedragen worden voor de zogeheten «pas-toe-of-leg-uit»-lijst met open standaarden van het College Standaardisatie. Leden van de Task Force IPv6 hebben dit inmiddels gedaan. Er volgt een zorgvuldige toetsing van de voordracht. Als IPv6 door deze toetsing komt, kan het College Standaardisatie naar verwachting in november van dit jaar besluiten om IPv6 op de «pas-toe-of-leg-uit»-lijst te plaatsen.

Wanneer IPv6 op deze «pas-toe-of-leg-uit»-lijst staat, is de rijksoverheid verplicht zonder nadere uitleg IPv6 mee te nemen bij de inkoop en aanbesteding van ICT-diensten en ICT-producten bij nieuwbouw, verbouw of contractverlenging.

Medeoverheden hebben zich via bestuurlijke afspraken gecommitteerd aan het volgen van het beleid voor open standaarden, maar hebben daarin wel een eigen verantwoordelijkheid.

Op het moment van opname van IPv6 op de «pas-toe-of-leg-uit»-lijst is de daadwerkelijke en grootschalige invoering van IPv6 bij overheden overigens nog niet gerealiseerd. Daarom is het belangrijk dat de rijksoverheid zelf het goede voorbeeld geeft richting bedrijven en medeoverheden door IPv6 tijdig in te voeren. Om dit te bevorderen, heb ik in 2009 het initiatief genomen voor de invoering van IPv6 en de start van pilots met IPv6 binnen de rijksoverheid. Een goed voorbeeld daarvan is de website rijksoverheid.nl, die vanaf de start via IPv6 bereikbaar is.

De ICCIO, de Interdepartementale Commissie van CIO's (Chief Information Officers) die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de informatievoorziening en het ICT-beleid van de rijksdienst is ook met IPv6 aan de slag gegaan. Deze Commissie, onder voorzitterschap van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), heeft besloten om, vooruitlopend op de opname van IPv6 op de «pas-toe-of-leg-uit»-lijst, bij aanbestedingen IPv6 te eisen. Samen met BZK heb ik op ambtelijk niveau het gebruik van IPv6 ook bij de medeoverheden geagendeerd via IPO/VNG.

De minister van Economische Zaken,

M. J. A. van der Hoeven

Naar boven