26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

31 490 Vernieuwing van de rijksdienst

Nr. 1100 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2023

Hierbij bied ik u het meerjarig departementaal informatieplan (I-plan) Defensie 2023–2026 aan. Met het I-plan wordt invulling gegeven aan de toezegging van de Staatssecretaris van Digitale Zaken dat departementen een meerjarig informatieplan opleveren (Kamerstuk 26 643, nr. 656). Het I-plan is opgesteld volgens het Kwaliteitskader Meerjarige Departementale Informatieplannen.

Defensie heeft in de Defensienota 2022 (Kamerstuk 36 124, nr. 1) de ambitie beschreven om een informatiegestuurde organisatie (IGO) te worden, als onderdeel van de transitie naar een toekomstgerichte krijgsmacht. Defensie moet zich kunnen aanpassen aan veranderende dreigingen en snelle ontwikkelingen in het informatiedomein. Op 4 juli 2023 heeft u de beleidsvisie IGO (Kamerstuk 36 124, nr. 35) ontvangen, die richting geeft aan de realisatie en ontwikkelingen in het domein van Informatiegestuurd Werken en Optreden. Om de gestelde ambitie te bereiken is een digitale transformatie nodig, met inachtneming van wettelijke grondslagen en waarborgen. In het I-plan zijn de prioritaire doelstellingen van Defensie op het gebied van informatievoorziening en informatietechnologie beschreven. Deze prioritaire doelstellingen vormen samen de kernthema’s van de digitale transformatie bij Defensie.

Op deze doelstellingen zijn de afgelopen jaren thema-specifieke strategieën uitgewerkt die in detail richting geven aan de grote digitale veranderopgaven, waaronder de Defensiestrategie Data Science en AI (Kamerstuk 31 125, nr. 125) en de Defensie Cyber Strategie (Kamerstuk 33 321, nr. 9). Daarnaast bevindt een aantal IT-programma’s van Defensie zich in de uitvoeringsfase. Het succesvol afronden van deze programma’s en tegelijkertijd het waarborgen van de continuïteit van de IT is een van de prioriteiten, evenals het doorvoeren van bijbehorende organisatorische veranderingen. Het I-plan legt de verbinding tussen de ambities, de bestaande strategieën en activiteiten in de realisatiefase en geeft daarmee inzicht in de digitale transformatie van Defensie.

U wordt op de hoogte gehouden over opvolging van de doelstellingen beschreven in het I-plan in de bestaande rapportages, zoals het beleidsverslag, het materieelverslag en de Stand van Defensie.

De Staatssecretaris van Defensie, C.A. van der Maat

Naar boven