26 419 Toerisme en recreatie

35 420 Noodpakket banen en economie

Nr. 95 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 februari 2021

Op 9 september jl. heb ik met uw Kamer gesproken over de gastvrijheidssector (Kamerstuk 35 420, nr. 133), die zo zwaar is geraakt door de Covid-19 crisis. Na een zomer met wat meer mogelijkheden waren we redelijk optimistisch gestemd en hoopten we dat de gasvrijheidssector langzaam kon herstellen. Helaas is de epidemiologische situatie in aanloop naar de winter verslechterd met grote gevolgen voor vrijwel de hele sector.

In het debat heb ik gesproken over de oprichting van de Taskforce Samenwerking Gastvrijheidssector. De crisis gaf een impuls om de samenwerking tussen overheden en sector te verstevigen. De sector heeft het initiatief genomen voor de oprichting van de Taskforce waar zowel branches, overheden als kennisinstellingen gezamenlijk om tafel zitten. Ik ondersteun deze samenwerking. Op dit moment zijn de effecten van Covid-19 en het economische steunpakket uiteraard onderwerp van gesprek, maar de focus van de Taskforce is om gezamenlijk te kijken naar de middellange termijn opgaven voor de sector.

In opdracht van de Taskforce is de Actieagenda herijkt. Gezamenlijk zijn de acties bepaald die bijdragen aan een duurzaam herstel naar een toekomst bestendigde sector. De vernieuwde Actieagenda is met alle partners besproken tijdens een bestuurlijke bijeenkomst op 2 februari jl. Met deze brief informeer ik u over de Actieagenda. Daarnaast wil ik u zoals toegezegd informeren over de uitvoering van de moties van de leden Von Martels c.s. 1 over beter gebruik van bestaande regelingen en instrumenten die innovatie, digitalisering en duurzaamheid bevorderen en Schonis c.s.2 over een actieplan met toeristische prioriteiten voor het komende toeristische sector.

Actieagenda

De herijking van de Actieagenda is nodig gezien de gevolgen van de Covid-19 crisis en om invulling te geven aan de verbrede basis van de samenwerking met bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Voor de Taskforce is de Actieagenda de leidende inhoudelijke agenda voor de netwerksamenwerking op de (middel-)lange termijn. De gezamenlijke toekomstvisie op toerisme, Perspectief 2030, is daarbij actueler dan ooit. We willen lusten en lasten in balans brengen, bestemmingen ontwikkelen en versterken om Nederland overál aantrekkelijk te maken, de sector verduurzamen, de toegankelijkheid en bereikbaarheid van bestemmingen vergroten en de gastvrijheid verhogen. Dit vereist goede samenwerking tussen rijk, provincies, gemeenten, DMO’s, kennisinstellingen, brancheorganisaties en ondernemers en concretisering van de voorgenomen doelen. De acties uit de agenda worden met wisselde coalities van partners uit de Taskforce opgepakt. De acties en prioriteiten zijn aangedragen door het brede netwerk van de Taskforce. De volgende stap is het maken van een jaarprogramma en een meerjarenplanning. Het Ministerie van EZK zal de komende periode de Taskforce en de partijen die aan de uitvoering werken blijven faciliteren via een secretaris. De volledige Actieagenda is als bijlage bij deze brief gevoegd (bijlage 1: Actieagenda).3

Motie Von Martels c.s. over het beter benutten van regelingen en instrumenten

De motie Von Martels c.s. vraagt om samen met publieke en private partners uit de Taskforce te onderzoeken hoe mkb-ondernemers in de toeristische sector beter gebruik kunnen maken van bestaande regelingen en instrumenten die innovatie, digitalisering en duurzaamheid bevorderen.

De uitvoering is opgepakt door de Taskforce. Er is een stappenplan opgesteld, enerzijds gericht op het beter zicht krijgen op kansrijke regelingen en subsidies waar de gastvrijheidssector gebruik van kan maken en anderzijds gericht op een diepgaandere analyse van de behoefte en knelpunten van ondernemers. Daarnaast is tussen EZK, MKB-NL en brancheverenigingen afgesproken om creatieve werkvormen in te zetten, denk hierbij aan een hackathon gericht op digitalisering in de sector. Verder zijn de ondernemers in de gastvrijheidssector via hun branches geattendeerd op de digitale werkplaatsen waar ondernemers met hun vraag m.b.t. digitalisering terecht kunnen. Deze werkplaatsen zijn vanwege de laagdrempeligheid en de focus op MKB een mogelijke quick-win voor ondernemers.

Het eerste deel van het stappenplan is uitgevoerd door EZK/RVO, IPO en CELTH, waarbij in kaart is gebracht welke regelingen en instrumenten er beschikbaar zijn bij de EU, rijksoverheid, provincies en gemeenten. In het bestuurlijke d.d. 2 februari jl. is een uitgebreid overzicht gepresenteerd waar alle partijen hun voordeel mee kunnen doen. Partijen concluderen dat op het eerste gezicht de meest kansrijke opties zitten bij de regelingen die een bijdrage te leveren aan de transities en uitdagingen waarvoor Nederland zich geplaatst ziet, zoals: de energietransitie, digitalisering en klimaat-gerelateerde maatregelen. Ook in het kader van Human Capital en Leven Lang Leren zijn er veel mogelijkheden voor bedrijven om hier gebruik van te maken.

Als vervolgstap zal met brancheorganisaties en ondernemers diepgaander worden onderzocht, welke regelingen/instrumenten de grootste meerwaarde voor de sector kunnen hebben en welke eventuele knelpunten op te lossen zijn om betere benuttig mogelijk te maken.

Motie Schonis c.s.: Prioriteitenlijst voor het komende toeristische seizoen

De motie Schonis c.s. vraagt om in overleg met de toeristische sector, provincies en gemeenten te komen tot een actieplan voor de toeristische sector waarbij de prioriteiten voor het komende toeristenseizoen worden geadresseerd.

NBTC heeft in samenwerking met partners van de Taskforce en DMO’s een prioriteitenlijst opgesteld met acties gericht op een duurzaam herstel van de Nederlandse bezoekerseconomie en het herstellen van de gewenste (inter-) nationale vraag en bestedingen (bijlage 2: Prioriteitenlijst toerisme 2021).4

De prioriteitenlijst werkt met een scenarioplanning. Op basis van de epidemiologische situatie is een faseringsmodel gemaakt waarmee afhankelijk van de actuele gezondheidssituatie per kwartaal wordt herzien welke acties mogelijk en effectief zijn. De prioriteiten waar we gezamenlijk op in zetten voor het komend seizoen zijn gericht op:

  • Marktfocus:

    De binnenlandse markt biedt op korte termijn de grootste potentie voor het genereren van bestedingen voor het Nederlands bedrijfsleven. Naast de binnenlandse markt ligt de prioriteit op de buurlanden België en Duitsland.

  • Kennis & inzichten:

    Het blijft belangrijk om het reissentiment in relatie tot COVID-19 in de belangrijkste herkomstlanden (met name Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk) te monitoren. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van bezoekersmanagement op basis van actuele data.

  • Aanbodontwikkeling:

    Nu fysiek reizen niet of beperkt mogelijk is, worden bestemmingen met het «Stappenplan Digitale belevingen» geholpen om digitale innovaties en technologische ontwikkelingen toe te passen en daarmee hun aanbod te versterken of nieuw aanbod te creëren. Daarnaast wordt er specifiek aanbod ontwikkeld voor verschillende doelgroepen, denk aan citytrips en cultuur of kleinschalige toerisme in het landelijk gebied.

  • Marketingactiviteiten:

    Het is belangrijk om te blijven investeren in de reputatie en het imago van Nederland in het buitenland. Voor de Nederlandse markt is met 150 partners de campagne «Hier Moet Je Zijn» ontwikkeld, die met een spreidingsboodschap Nederlanders inspireert om op een (korte) vakantie in eigen land te gaan. Het segment zakelijk bijeenkomsten wordt extra ondersteund voor virtuele events en kleinschalige zakelijke evenementen op de korte termijn.

Met de grootschalige vaccinaties in zicht, wil het kabinet met het uitgebreide steun- en herstelpakket zo veel mogelijk bedrijven in de gastvrijheidssector door deze crisis heen te helpen. Ik zal de komende periode samen met alle provincies, gemeenten, DMO’s, kennisinstellingen, brancheorganisaties en ondernemers blijven werken aan het duurzaam herstel van de gastvrijheidssector. Zo kunnen we er samen zorgen voor een aantrekkelijk Nederland voor alle bezoekers.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer


X Noot
1

Kamerstuk 35 420, nr.155

X Noot
2

Kamerstuk 35 420, nr.156

X Noot
3

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
4

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven