26 234 Vergaderingen Interim Committee en Development Committee

Nr. 233 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2019

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Financiën, het verslag aan van de Jaarvergadering van de Wereldbankgroep («de Bank»), die plaatsvond van 17 tot en met 19 oktober 2019 in Washington, D.C. Op 4 oktober 2019 is uw Kamer per brief geïnformeerd over de Nederlandse inzet (Kamerstuk 26 234, nr. 228).

Tijdens de Jaarvergadering nam ik namens Nederland deel aan het Development Committee (DC), de plenaire ministeriële bijeenkomst van de Jaarvergadering, en de bijbehorende informele bijeenkomst tijdens de lunch. Deze stonden in het teken van de mondiale economische onzekerheid en de gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden. In dat verband werd ook gesproken over de rol van de Bank bij het creëren van banen en het belang van integratie van deze landen in duurzame mondiale waardeketens als instrument voor economische ontwikkeling. Daarnaast gaf de Bank een update van het «Human Capital Project» en hebben de DC-leden ingestemd met de herziening van het stemrechtraamwerk voor de International Development Association (IDA), het Wereldbank onderdeel voor lage-inkomenslanden. Nederland benadrukte daarnaast in het DC het belang van bijzondere aandacht voor de fragiele en door conflict getroffen landen, en riep andere donorlanden op om ambitieus bij te dragen aan de negentiende middelenaanvulling van IDA.

De schriftelijke interventie die Nederland namens de Kiesgroep inbracht in DC1 is bijgevoegd, evenals het Communiqué2 van de vergadering3.

Naast de formele bijeenkomst van het DC heb ik in een aantal panels en bilaterale gesprekken met het Wereldbank management de Nederlandse prioriteiten overgebracht. Zo heb ik met de Minister van Financiën in een gezamenlijk kennismakingsgesprek met de nieuwe Wereldbankpresident David Malpass het belang onderstreept van leiderschap van de Bank op mondiale thema’s als klimaat en menselijk kapitaal, van goede samenwerking met andere ontwikkelingsorganisaties als de Verenigde Naties en van het hanteren van de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als leidend kader voor activiteiten van de Bank.

Ook heb ik mij tijdens de Jaarvergadering ingezet voor versterking en uitbreiding van de bevoegdheden van het Inspectiepanel van de Bank, waarbij ik het belang benadrukte van versterking van het onafhankelijke klachtenmechanisme voor belanghebbenden bij Wereldbankoperaties in lijn met de klachtenmechanismen bij andere ontwikkelingsbanken.

Op het gebied van fragiliteit heb ik aandacht gevraagd voor het belang van een spoedige totstandkoming van een ambitieuze en effectieve strategie voor de operaties van de Bank in fragiele en door conflict getroffen landen en op meer inzet ten aanzien van de decentralisatie van activiteiten en de uitbreiding van staf in fragiele en instabiele landen. Beide onderwerpen zijn actueel vanwege voorbereidende besprekingen hierover binnen de Wereldbank.

Aansluitend op de jaarvergadering vonden onderhandelingen plaats over de driejaarlijkse, negentiende middelenaanvulling van IDA. Voorafgaand aan de jaarvergadering is uw Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet (Kamerstuk 26 234, nr. 228). Deze inzet is uitgedragen en heeft goed zijn weerslag gevonden in het conceptrapport van de onderhandelaars dat tot 18 november voor publiek commentaar beschikbaar is4. Na afronding van de onderhandelingen, voorzien in december 2019, zal het kabinet net als bij eerdere IDA-middelenaanvullingen verslag doen en uw Kamer informeren over de Nederlandse bijdrage.

1. World Development Report 2020, «Trading for Development in the Age of Global Value Chains», en algemene economische vooruitzichten

Tijdens de Jaarvergadering benadrukte de Bank het belang van integratie van ontwikkelingslanden in mondiale waardeketens als instrument voor economische groei en werkgelegenheid van klantlanden. Nederland heeft deze agenda ondersteund en de Bank opgeroepen om nog meer aandacht te schenken aan de verduurzaming van waardeketens.

In een breder verband is in het DC gesproken over de mondiale economische vooruitzichten en onzekerheden en over wat de Bank in de huidige omstandigheden beter en anders kan doen. Nederland benadrukte daarbij het belang van sterke multilaterale samenwerking en complimenteerde de Bank met het voorspoedige verloop van de IDA19-onderhandelingen.

In de discussie heb ik verder de Nederlandse zorgen geuit over de groeiende schuldenlast en de gevolgen van klimaatverandering en fragiliteit op de lange termijnontwikkeling van veel lage- en middeninkomenslanden. In dat kader riep ik de Bank op om meer en betere samenwerking te zoeken met andere organisaties zoals de VN, en de SDG’s te gebruiken als leidend kader voor coördinatie (zoals via de «Integrated National Financing Frameworks»), en daarbij specifiek aandacht aan de fragiele en door conflict getroffen landen te besteden. Ook riep ik de Bank op om meer in te zetten op technische assistentie, het mobiliseren van binnenlandse middelen en lokale valutafinanciering om het schuldenprobleem aan te pakken en de financiële slagkracht van landen te versterken.

Ik riep de Bank op om in het kader van duurzame waardeketens meer aandacht te besteden aan klimaat- en milieumaatregelen, zoals investeringen in de circulaire economie, waarbij de particuliere sector zijn rol moet spelen. De Bank werd verzocht verder te onderzoeken hoe op structurele wijze vrouwelijke ondernemers bij duurzame waardeketens kunnen worden betrokken. Ook riep ik de Bank op tot specifieke aandacht voor fragiele en conflictlanden in haar beleid en programma’s voor duurzame waardeketens. Immers, duurzame waardeketens kunnen bijdragen aan economische groei en ontwikkeling en daarbij de grondoorzaken van migratie en instabiliteit helpen adresseren.

2. Update van de implementatie van het «Human Capital Project»

Tijdens de Jaarvergadering in 2018 werd het «Human Capital Project» gelanceerd, en verzochten de landen de Bank om regelmatig te worden geïnformeerd over de implementatie van dit Project. De Bank lichtte toe hoe de in 2018 gelanceerde Human Capital Index de aandacht heeft gevestigd op de economische argumentatie om meer te investeren in menselijk kapitaal. De Bank wil in 2020 de Human Capital Index voor individuele landen actualiseren, hetgeen brede steun ontving. Inzet is daarbij dat deze index gebruikt zal worden voor versterking van concreet beleid op het gebied van menselijk kapitaal in de betrokken landen. Tijdens het Development Committee werden maatregelen besproken die kunnen bijdragen aan verhoging van menselijk kapitaal, zoals verbeterde belastinginning en publieke uitgavenmanagement, uitbreiding van sociale vangnetten en leven lang leren.

In het DC, in bilaterale gesprekken en bij andere gelegenheden heb ik benadrukt veel waarde te hechten aan de weg die de Bank is ingeslagen met de grotere aandacht voor verbetering van onderwijs en gezondheidszorg, omdat onderbenutting van menselijk kapitaal een belangrijke belemmering voor vooruitgang vormt. Daarbij wees ik er op dat gender en SRGR nadrukkelijker op de menselijk kapitaal agenda moeten komen, en riep ik op tot meer en betere samenwerking van alle betrokkenen op onderwijsgebied, inclusief de donorlanden, om zo fragmentatie via verschillende platforms voor onderwijs te voorkomen.

En marge van de Jaarvergadering sprak ik met de speciale gezant voor onderwijs van de Verenigde Naties, Gordon Brown, over onder meer International Facility for Education (IFFEd). IFFEd beoogt uitbreiding van financiering van onderwijs via de hefboomwerking van de internationale financiële instellingen als de Wereldbank, en Nederland heeft in Washington andermaal zijn steun aan en voorgenomen deelname in dit initiatief uitgesproken.

3. «Jobs and economic transformation – Drivers, policy, implications and World Bank Group Support»

De deelnemers aan het DC hebben breed de ondersteuning door de Bank van landenspecifieke prioriteiten op het gebied van «Jobs and economic transformation» via analyse, beleidsadviezen en programma’s onderschreven. Daarbij zou het niet alleen moeten gaan om het creëren van werk en tot stand brengen van economische transformatie, maar ook om het stimuleren van private investeringen. Het Bankmanagement werd opgeroepen om de agenda op het gebied van werk en economische transformatie verder te stroomlijnen en te integreren in haar operationele beleid en om in de Voorjaarsvergadering (april 2020) een update te geven van haar activiteiten en resultaten op dit gebied.

Tijdens de Jaarvergadering benadrukte Nederland, net als vele andere landen, de relatie tussen dit onderwerp en de menselijk kapitaal agenda, met specifieke focus op jongeren en vrouwen. Nederland riep er dan ook toe op om dit goed te integreren in het beleid en operaties van de Bank op het terrein van economische transformatie en banen. Tenslotte riep Nederland de Bank op tot verdieping van de samenwerking op dit vlak met zowel de private sector als diverse ontwikkelingspartners, die capaciteit en kennis van de lokale situatie en context hebben.

4. Herziening stemrechtraamwerk International Development Association (IDA)

Tijdens de Jaarvergadering werd het voorstel van de Bank voor een proces voor herziening van het stemrechtraamwerk breed verwelkomd. DC-leden vroegen de Raad van Bewindvoerders van IDA om de herziening van het raamwerk verder ter hand te nemen en tijdens de Jaarvergadering 2020 met een update te komen. Ook hebben zij de Raad van Bewindvoerders gevraagd om een tijdspad, inclusief deadline, voor de herziening op te stellen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Naar boven