Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 26234 nr. 227 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2018-2019 | 26234 nr. 227 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 mei 2019
Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Financiën, het verslag aan van de Voorjaarsvergadering van de Wereldbankgroep («de Bank»)1, die plaatsvond van 11 tot en met 13 april 2019 in Washington DC. Op 26 maart 2019 is uw Kamer per brief geïnformeerd over de beoogde Nederlandse inzet (Kamerstuk 26 234, nr. 224).
Kort voorafgaand aan de Voorjaarsvergadering, op 5 april, werd David Malpass door de Raad van Bewindvoerders tot nieuwe president van de Wereldbankgroep benoemd, als opvolger van de per 1 februari afgetreden president Jim Kim. Zoals hij ook reeds gedaan had in de aanloop naar zijn verkiezing sprak de nieuwe president tijdens de voorjaarsvergadering publiekelijk zijn committering uit aan de bestaande beleidsdoelstellingen van de Bank, in het bijzonder het verhogen van gedeelde welvaart en het beëindigen van extreme armoede. Hij onderschreef daarbij ook de belangrijke rol van de Bank bij het aanpakken van uitdagingen op voor Nederland belangrijke thema’s als klimaat, menselijk kapitaal (o.a. onderwijs en gezondheid), gender, schuldhoudbaarheid en fragiliteit. Deze inzet werd door Nederland en veel andere landen verwelkomd, waarbij de nadruk gelegd werd op het belang van goede implementatie.
In het Development Committee (DC), de ministeriële bijeenkomst van de Voorjaarsvergadering, stonden naast het aantreden van de nieuwe president de volgende onderwerpen centraal: de implementatie van de in 2018 overeengekomen kapitaalverhogingen van de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de International Finance Corporation (IFC), disruptieve technologieën en de mondiale economische en financiële situatie.
Nederland ondersteunde in het Development Committee de beleidsinzet van de Bank maar riep de Bank onder meer op tot een nog sterkere inzet in fragiele en door conflict getroffen landen. Voorts drong Nederland aan op een sterkere inzet om de Sustainable Development Goals te behalen. De schriftelijke interventie van Nederland2 evenals het Communiqué3 van de vergadering zijn bijgevoegd4.
Hoewel de algemene conclusie van Nederland en andere aandeelhouders was dat de Bank goed op koers ligt met de implementatie van de vorig jaar overeengekomen beleidsdoelstellingen in het kader van de kapitaalverhogingen IBRD en IFC en de in 2016 aangenomen Forward Look, benadrukten Nederland en veel andere landen vooral het belang van verdere implementatie, met name op gebieden als fragiliteit en het behalen van de ambitieuze doelstellingen voor klimaat en gender.
Verschillende landen, waaronder Nederland, riepen de Bank op om meer vaart te zetten achter de decentralisatie van activiteiten en de uitbreiding van personeel en capaciteit in fragiele en instabiele landen. Nederland wees er hierbij op dat het percentage van Wereldbank-personeel dat op dit moment in de fragiele en instabiele landen werkt nog aanzienlijk verhoogd kan worden.
President Malpass riep de Verenigde Staten op tot instemming met de kapitaalverhoging van de IFC door de betreffende resolutie te ondertekenen.
De Bank ziet veel kansen in technologische veranderingen voor effectieve en efficiënte ontwikkeling van landen. Met name de toepassing van «disruptieve» (transformatieve) technologieën voor ontwikkelingslanden staat hoog op de agenda van de Bank. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar Afrika. De Bank heeft het ambitieuze doel om in 2030 alle bewoners van Afrika te hebben verbonden met de digitale economie. Op dit moment is slechts 10 à 20 procent van de Afrikaanse bevolking verbonden.
Evenals een aantal andere landen vroeg Nederland om specifieke aandacht voor armoedebestrijding en inclusiviteit met betrekking tot de mainstreaming van deze technologieën, waarbij alle groeperingen moeten kunnen profiteren van technologische vooruitgang, waaronder digitalisering. Nederland benadrukte ook het belang van samenwerking met de private sector om de doelen te bereiken.
In dit verband werd tijdens de sessie van het Development Committee alsmede tijdens verschillende side events waar Nederland aan deelnam, uitgebreid gesproken over human capital, mede als uitvloeisel van het vorig jaar door de vorige president geïnitieerde «Human Capital Project» (zie Kamerstuk 26 234, nr. 221). In lijn met de BHOS-prioriteiten gaf Nederland aan dat goed onderwijs cruciaal is, de sleutel vormt tot duurzame ontwikkeling en een belangrijk middel is voor de bestrijding van armoede en fragiliteit.
De discussie over dit onderwerp vond plaats tegen de achtergrond van een analyse van de Bank die wees op verminderde groeivooruitzichten in veel lage- en middeninkomenslanden, onder meer vanwege sluimerende handelsconflicten en klimaatverandering. Nederland vroeg in dit kader om sterkere inzet om de Sustainable Development Goals en de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen alsook samenwerking met andere internationale organisaties – zoals de VN – te intensiveren. Dit kreeg brede steun.
Voorts ging onder dit onderwerp veel aandacht uit naar de toegenomen kwetsbaarheid van veel ontwikkelingslanden voor risico’s op het terrein van schuldenhoudbaarheid, in het bijzonder ook voor een toenemende groep lage inkomenslanden. Hoewel IMF en de Bank op dit terrein reeds actief beleid voeren, onder meer door ondersteuning bij vroege signalering van risico’s en steun ten behoeve van meer transparantie en beter schuldenmanagement, riep Nederland de Bank en IMF op tot een nog sterkere inzet van hun eigen instrumentarium. In dit kader kondigde Nederland een nieuwe bijdrage aan van 10 miljoen dollar aan de Debt Management Facility (DMF). Het DMF is de gemeenschappelijke faciliteit van de Bank en IMF die lage-inkomenslanden ondersteunt bij schuldenmanagement. President Malpass maakte bekend dat de Bank van plan is het aantal werknemers dat zich met schuldenproblematiek bezighoudt te verdubbelen, en dat de Bank actief zal inzetten op de verbetering van schuldentransparantie en rapportagestandaarden.
De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag
De International Bank for Reconstruction and Development (IBRD, het bankonderdeel voor middeninkomenslanden), de International Development Association (IDA, voor lage inkomenslanden), de International Finance Corporation (IFC, voor de private sector), de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA, voor het verzekeren van politieke risico’s), en het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) vormen samen de Wereldbankgroep.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26234-227.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.