25 424 Geestelijke gezondheidszorg

Nr. 370 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 september 2017

In de regeling van werkzaamheden van 5 september 2017 (Handelingen II 2016/17, nr. 98, Regeling van werkzaamheden) heeft u mij gevraagd om een reactie op het bericht in Trouw (28 augustus 2017) dat een behandelstop ggz dreigt in Zeeland. In het bericht kondigt de ggz instelling Emergis vanaf oktober geen nieuwe patiënten meer aan te nemen van verschillende zorgverzekeraars omdat die volgens Emergis te weinig zorg hebben ingekocht.

Met deze brief geef ik de gevraagde reactie.

Voorop staat dat patiënten de zorg krijgen die nodig is. Ik vind het niet acceptabel dat patiënten via de media ongerust worden gemaakt. Vlak voor het zomerreces heb ik met partijen vergaande afspraken gemaakt om de toegankelijkheid van de ggz te verbeteren en de wachttijden in de ggz aan te pakken. In dit licht verwacht ik dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders hun verantwoordelijkheid nemen om in het belang van de patiënt te handelen en de zorg te bieden die nodig is. Er is contact gezocht met de branche-organisaties GGZ-Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, die met mij de hiervoor genoemde afspraken hebben gemaakt. Er is daarbij benadrukt dat ook zij een verantwoordelijkheid hebben, indachtig de gemaakte afspraken, hun leden op te roepen de energie te richten op het oplossen van eventuele knelpunten.

De contractering is een zaak tussen individuele partijen waarbij zij afspraken maken over prijs, hoeveelheid patiënten die worden behandeld, kwaliteit van de zorg en dienstverlening. Indien de uitvoering van het contract leidt tot knelpunten bij de aanbieder, zal deze in overleg moeten treden met de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft een zorgplicht voor zijn verzekerden. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de benodigde zorg voor zijn verzekerden zeker dient te stellen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet hier op toe. Indien nodig kan de NZa maatregelen nemen zoals een aanwijzing, last onder dwangsom en/of onderzoek naar een machtspositie van een partij. Daarnaast is de rol van de zorgverzekeraar om te bevorderen dat er doelmatige zorg wordt geleverd en verzekerden goed geïnformeerd worden.

Specifiek met betrekking tot deze casus heb ik begrepen dat partijen met elkaar in overleg zijn. Ik ga er van uit dat partijen heel snel tot een passende oplossing komen in het belang van de patiënt. Ik heb de NZa gevraagd om dit nauwlettend in de gaten te houden en mij hiervan op de hoogte te houden.

Ik roep mensen op die niet tijdig terecht kunnen voor hun behandeling, zich te melden bij hun zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft de plicht te bemiddelen naar de juiste zorg. Mensen kunnen zich bij de NZa melden als zij geen gehoor vinden bij hun zorgverzekeraar.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven