25 424 Geestelijke gezondheidszorg

Nr. 174 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 maart 2012

Iedereen in Nederland heeft recht op gezondheids- en geestelijke zorg. Agressie en geweld tegen hulpverleners belemmert het uitvoeren van deze zorg en brengt dit recht daarmee in de knel. Daarnaast brengt agressie en geweld onnodig leed met zich mee voor hulpverleners. Daarom wil ik agressie en geweld tegen zorgverleners niet accepteren. Gelet op hun bijzondere taak verdienen zorgverleners extra bescherming en steun.

De afgelopen jaren hebben zorginstellingen, sociale partners en het kabinet verschillende initiatieven ondernomen om agressie en geweld in de zorg terug te dringen. Er gebeurt dus al veel en in diverse organisaties is agressie en geweld verminderd. Er zijn ook succesvolle aanpakken, kijk naar het tot twee maal toe winnen van de Veilige Publieke Taak Award door een GGZ-instelling. Desondanks is de vermindering van agressie en geweld nog onvoldoende om tevreden achter over te leunen.

Dit blijkt onder meer uit het bijgevoegde onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie door patiënten. Aan het onderzoek werkten 1 534 hulpverleners mee. Zij geven aan de afgelopen vijf jaar het slachtoffer te zijn van in totaal 2648 incidenten. Ruim een kwart van de incidenten werd gerapporteerd aan de politie. Bij circa de helft van deze aangiftes en meldingen informeerde de politie slachtoffers niet over het vervolg. Ongeveer 10% van de 704 gerapporteerde incidenten leidde tot een strafzaak.

De resultaten uit het onderzoek geven aan hoe omvangrijk het probleem is en hoe ver we nog af zijn van een adequate reactie. Dat was primair ook reden voor de staatssecretaris en mij om tot een extra impuls te komen in de periode 2012–2015, samen met sociale partners, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de minister van Veiligheid & Justitie (V&J)1. Wij willen het werk in de zorg veiliger maken. Daarvoor spreken wij momenteel maatregelen af die worden opgenomen in een actieplan. Deze maatregelen zijn zowel gericht op preventie als het geven van een passende en duidelijke reactie naar de veroorzaker. Dit plan zend ik u volgende week toe.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. I. Schippers


X Noot
1

Arbeidsmarktbrief: Vertrouwen in professionals, TK vergaderjaar 2011–2012, 29 282, nr. 174.

Naar boven