25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 2056 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2023

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd te reageren op de brief van het Aidsfonds, Soa Aids Nederland en COC Nederland over mpox, onderstaand treft u deze reactie aan.

Zoals ik in mijn brief van 2 december jl.1 heb aangegeven, heb ik het RIVM gevraagd het voortouw te nemen in een advies over pre-expositie-vaccinatiestrategie. In mijn brief van 3 april jl.2 heb ik u nader op de hoogte gesteld van mijn besluit om het RIVM opdracht te geven om samen met de GGD tot het najaar van 2023 preventief mpox vaccinatie aan te bieden aan de hoogrisicogroep.

Het Aidsfonds, Soa Aids Nederland en COC Nederland drongen aan op meer urgentie. Gezien de huidige epidemiologie, waarbij wereldwijd het aantal besmettingen laag is, en in Nederland sinds januari slechts enkele besmettingen zijn gemeld, ben ik van mening dat geen sprake meer is van een crisissituatie. Dit betekent dat we de tijd hebben kunnen nemen om een en ander goed af te wegen. De onzekerheid van genoemde organisaties of de overdracht van het virus zich zal blijven beperken tot de huidige risicogroep wordt door de experts niet onderschreven.

Tecovirimat, de virusremmer die gebruikt kan worden tegen mpox, is voor noodgevallen voorradig in Duitsland. Daarnaast neemt Nederland deel aan een gezamenlijke aankoop van dit middel in EU-verband. Deze heeft vertraging opgelopen, deels samenhangend met de huidige epidemiologie in Europa.

De opsporing van mpox valt, nu de uitbraak geen crisis meer is en mpox als B1 ziekte is gecategoriseerd, weer onder de reguliere infectieziektenbestrijdingstaak, waarvoor gemeenten hun GGD-en financieren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Kamerstuk 36 167, nr. 6.

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 2042.

Naar boven