36 167 Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling apenpokken

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 december 2022

Uw Kamer heeft mij verzocht om regelmatig op de hoogte te worden gehouden van de internationale uitbraak van mpox1. In mijn laatste brief van 29 september 2022 (Kamerstuk 25 295, nr. 1945), heb ik aangegeven u na het Deskundigenberaad van half november te informeren, wat ik bij deze doe.

Het Deskundigenberaad concludeert dat de uitbraak in Nederland onder controle is. Ik wil iedereen die hieraan meegewerkt heeft, de GGD-en en hun Centra Seksuele Gezondheid, de LCCB, het RIVM, Soa Aids Nederland, het AIDS fonds en de MSM-gemeenschap, heel hartelijk danken.

Epidemiologie

Sinds de bevestiging van de eerste patiënt met mpox in Nederland op 20 mei jl. zijn tot 14 november in totaal bijna 1250 patiënten gemeld. In Nederland zijn bijna 25.000 vaccinaties gegeven, waarvan iets meer dan 10.000 tweede vaccinaties. Het grootste deel van de vaccinaties is toegediend in de regio Amsterdam.

Wereldwijd zijn tot half november bijna 79.000 gevallen van mpox gemeld. De stijging in het aantal gevallen neemt steeds verder af. Bijna alle Europese landen zien een daling in het aantal meldingen. Meer dan 90% van de recente meldingen zijn afkomstig van het Amerikaanse continent, al is daar inmiddels ook een daling ingezet. Desondanks heeft de WHO op 1 november besloten mpox nog steeds als een public health emergency of international concern (PHEIC) te beschouwen. Als redenen hiervoor worden onder andere genoemd: voortgaande verspreiding in sommige WHO-regio’s, potentiële gezondheidsproblemen in kwetsbare personen, risico voor stigmatisering en discriminatie, zwakke gezondheidszorgsystemen in sommige landen die leiden tot onderrapportage en ongelijke toegang tot testen, antivirale middelen en vaccins.

Advies Deskundigenberaad meldplicht

Op basis van scenario’s opgesteld door het ECDC lijkt voor Nederland het meest waarschijnlijke scenario dat er de komende periode sprake blijft van enkele gevallen van mpox per week met af en toe kleine clusters binnen de huidige hoogrisicogroep, zonder verdere verspreiding buiten deze groep.

In het Deskundigenberaad is de consensus dat de meldingsplicht groep A voor mpox niet meer nodig is. Om eliminatie van mpox in Nederland en Europa te kunnen bereiken, acht het Deskundigenberaad een meldingsplicht conform B1 met daarbij het zo snel mogelijk melden binnen reguliere werktijden voldoende.

Ik heb, na schriftelijke consultatie van het bestuurlijk afstemmingsoverleg, besloten dit advies over te nemen. U treft de daartoe dienende regeling aan als bijlage bij deze brief. Een wetsvoorstel voor incorporatie van deze regeling in de Wet publieke gezondheid kunt u begin volgend jaar tegemoetzien. Het bij uw Kamer aanhangige wetsvoorstel dat betrekking heeft op de aanwijzing van apenpokken als A-infectieziekte (Kamerstuk 36 167) zal worden ingetrokken.

Advies Deskundigenberaad voortgaande bestrijding

Het Deskundigenberaad adviseert om, ook nu mpox een B1 ziekte wordt, aandacht te blijven besteden aan communicatie, laagdrempelig testen, surveillance, behandeling en onderzoek. In het Deskundigenberaad wordt aangegeven dat het mogelijk voordelen heeft om een aantal van deze aspecten in te bedden in de reguliere Soa-zorg. De GGD, het RIVM en andere betrokken partijen zullen dit nader uitwerken en uitvoeren.

Advies Deskundigenberaad vaccinatie

Het Deskundigenberaad adviseert daarnaast om door te gaan met post expositie vaccinatie. Het gaat daarbij dus om het vaccineren van iemand waarvan bekend is dat hij kort daarvoor risicovol contact heeft gehad met iemand met mpox. De GGD, RIVM en andere betrokken partijen zullen dit nader uitwerken en uitvoeren. Tenslotte adviseert het Deskundigenberaad een pre-expositie-vaccinatiestrategie voor de langere termijn uit te werken. Het preventief vaccineren van risicogroepen vergt nader onderzoek en afweging binnen het totale spectrum van vaccinaties. Ik heb het RIVM gevraagd hierin het voortouw te nemen en verwacht u hierover in het voorjaar van 2023 nader te informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

In deze brief nemen we het besluit van de WHO over om monkeypox of apenpokken per direct aan te duiden met mpox.

Naar boven