25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1878 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2022

Op 26 november 2021 is uw Kamer geïnformeerd1 over de overeenkomst die de Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben gesloten met Valneva voor de aanschaf van het COVID-19-vaccin van deze fabrikant. Met deze brief laat ik u weten dat Nederland heeft besloten de overeenkomst met Valneva te beëindigen.

Onder het contract met Valneva kocht Nederland pro forma 10.000 doses van dit vaccin voor 2022. Deelname aan dit contract stelde Nederland in staat zijn om, indien gewenst, op een later moment nog extra doses van dit geïnactiveerde virusvaccin aan te kopen.

De voorwaarden van de overeenkomst boden lidstaten de mogelijkheid om het contract met Valneva te ontbinden als het vaccin niet uiterlijk 30 april 2022 tot de Europese markt zou zijn toegelaten. Deze datum is verstreken zonder dat door het EMA een positieve beoordeling is afgegeven. Een meerderheid van de Europese lidstaten heeft hierop aangegeven het contract met Valneva te willen beëindigen, waarop de Europese Commissie Valneva formeel heeft geïnformeerd over dit voornemen. In reactie hierop heeft Valneva voorgesteld het contract te amenderen en te verlengen, maar onder voor Nederland ongunstige voorwaarden. Om die reden heeft Nederland, net als de meeste andere lidstaten, de Europese Commissie laten weten het contract te willen beëindigen.

Het beëindigen van het contract met Valneva heeft geen gevolgen voor de voorbereidingen van een mogelijke vaccinatieronde dit najaar. Met het beschikbaar stellen van het eiwit-vaccin van Novavax is er bovendien, conform de motie van het lid Bikker c.s.2, een alternatief beschikbaar voor mensen die geen vaccinatie met een mRNA- en/of vectorvaccin willen. Er zijn voldoende Novavax-vaccins aangekocht om in deze vraag te voorzien.

De insteek van het kabinet is dat er een ruime en diverse vaccinportefeuille beschikbaar is en blijft om burgers passende bescherming door middel van vaccinatie te bieden. Dit betekent dat Nederland in een later stadium alsnog kan besluiten vaccins van deze producent aan te kopen.

Dit op het moment dat het Valneva-vaccin is toegelaten tot de Europese markt en indien het vaccin toegevoegde waarde heeft binnen de Nederlandse vaccinatiestrategie.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.J. Kuipers


X Noot
1

Kamerstuk 25 295, nr. 1561.

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 1588.

Naar boven